Witam. Nie mam ładowania w samochodzie. Dlatego chciałem wyjac alternator ale nie za bardzo wiem jak to zrobic ? Robił to ktos sam ? Prosze o jakies wskazowki .
Witam. Nie mam ładowania w samochodzie. Dlatego chciałem wyjac alternator ale nie za bardzo wiem jak to zrobic ? Robił to ktos sam ? Prosze o jakies wskazowki .
trzeba odkrecic z kanalu a najlepiej robic to w 2 osoby, odkrec filtr paliwa wraz z obudowa(nie koniecznie musisz odkrecac przewody paliwowe tylko tak zebys mogl go dogiac na bok umozliwiajac wyjecie alternatora)alternator odkrecasz z kanalu(chyba 2 sruby 19??) a potem jedna osoba z dolu go podaje a na gorze odbiera troche przeciskania i masz gowyjmowalem 2 razy za drugim razem cale wyjecie zajelo mi 15min!!oczywiscie w 2 osoby
![]()
Jeszcze trzeba odkręcić koło i pasek ściągnąć.. JA go wyciągałem u siebie i nie było to 15 min.. tylko dobrych kilka godzin.. Możliwe że w 16V jest inny dostęp. U mnie konieczny był demontaż prowadnicy bagnetu oleju i jakiś drobiazgów w okolicach filtra paliwa. Pewnie drugi raz poszło by szybciej..
za pierwszym razem tez mi to zajelo godzinke;/ ale za drugim razem jak juz wiedzialem co odkrecic poszlo jak po masle, sam bylem w szkolu ze tak szybko![]()