Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 60

Temat: "samouruchamiający się" halogen (tył)

Użytkownik Romeo Avatar Jimmy
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

Cytat Napisał superalfa.pl Zobacz post
    czujnik zaparowania szyby przedniej powoduje też uruchomienie klimatyzacji+nawiew na szybę w celu szybszego odparowania
    to wiedziałem , ale o światłach przeciwmgnielnych nie, więc wynika że jest wszystko OK. Tylko dlaczego podczas jazdy same nigdy nie włączyły mi sie przeciwmgielne? Więc jak to działa? Tylko przy włączaniu świateł?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer

Thumbs down

czujnik zaparowania szyby przedniej
    w moich autach tez się czasem zapalają tylne przeciwmgielne ale tylko w 156 wyposażone w ten czujnik (przy lusterku )

ja nie mam tego czujnika u siebie a przeciwmgielne mi sie zapalaja podczas chlodniejszych dni. Takze to nie ta przyczyna. Widac ze to typowe bo wiekszosc osob tak ma i trzeba z tym zyc;]

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

u mnie w ASO nie wiedzieli że jest Croma z silnikiem 2,4 więc daj spokój z ASO
    w alfie 156 jest :czujnik deszczu, czujnik zapachów, czujnik zaparowania szyby(oczywiście to jest opcja w golasach tego nie ma)
    kiedyś jakiś baran w ASO pytał czy mam nawigacje bo mam odbiornik GPS wskazując palcem na czujnik zaparowania szyby przedniej, zrobiłem w tył zwrot i uciekałem tak szybko jak się tam zjawiłem
    czujnik zaparowania szyby przedniej powoduje też uruchomienie klimatyzacji+nawiew na szybę w celu szybszego odparowania

---------- Post dodany o godzinie 22:16 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:15 ----------

kolego szerszeń w 156 nie ma zielonej skrzynki jest tylko w 166

Kolego Superalfa - nie lubię się spierać, ale obawiam się, że wspomniana przeze mnie centralka jest w 156, może inaczej ulokowana, zbudowana (z kilku modułów, zamiast jednego) i innego koloru, ale jest. Dokładniej nazywa się to CENTRALKA POŁĄCZEŃ WZAJEMNYCH I WYŁĄCZNIKOW ZDALNYCH.
    No chyba, że ePer się myli:
    http://www.spangerum.com:7080/navi?C...D=1&GUI_LANG=6
    I dalej podtrzymuję to, że najpierw bym sprawdził ten moduł, czy jego składowe/ą (?przekaźnik? - tu może się przydać eLearn).
    Nie twierdzę, że to 100% on, ale od niego bym zaczął. Trudność polega na tym, że trzeba mieć w pełni sprawne elementy, żeby sobie podmienić. W 166 łatwość diagnozy polega na tym, że wszystko jest w jednej zielonej dużej skrzynce.
    I z całą pewnością jest to delikatny w sensie elektrycznym element (przynajmniej w 166 sprzed liftu), bo mam już kilka uszkodzonych...
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

superalfa.pl
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Kolego Superalfa - nie lubię się spierać, ale obawiam się, że wspomniana przeze mnie centralka jest w 156, może inaczej ulokowana, zbudowana (z kilku modułów, zamiast jednego) i innego koloru, ale jest. Dokładniej nazywa się to CENTRALKA POŁĄCZEŃ WZAJEMNYCH I WYŁĄCZNIKOW ZDALNYCH.
    No chyba, że ePer się myli:
    http://www.spangerum.com:7080/navi?C...D=1&GUI_LANG=6
    I dalej podtrzymuję to, że najpierw bym sprawdził ten moduł, czy jego składowe/ą (?przekaźnik? - tu może się przydać eLearn).
    Nie twierdzę, że to 100% on, ale od niego bym zaczął. Trudność polega na tym, że trzeba mieć w pełni sprawne elementy, żeby sobie podmienić. W 166 łatwość diagnozy polega na tym, że wszystko jest w jednej zielonej dużej skrzynce.
    I z całą pewnością jest to delikatny w sensie elektrycznym element (przynajmniej w 166 sprzed liftu), bo mam już kilka uszkodzonych...
    zielona skrzynka w 166 to jest moduł świateł sama nazwa wskazuje co to jest( siadają światła wiadomo co trzeba wymienić) problem tu opisywany nie ma nic z tym wspólnego ponieważ nie dzieje się ciągle więc podmienianie elementów nie ma tu żadnego sensu, centralka połączeń wzajemnych jest to skrzynka z której wychodzą zasilania do poszczególnych modułów więc to nie ma nic wspólnego z tym co jest w 166

Użytkownik Świeżak Avatar hector
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 1.8 8V, 156 SW 2,4 JTD m-jet 2004

Domyślnie

Ufff.... A ja myślałem, że ze mną coś nie tak

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

zielona skrzynka w 166 to jest moduł świateł sama nazwa wskazuje co to jest( siadają światła wiadomo co trzeba wymienić) problem tu opisywany nie ma nic z tym wspólnego ponieważ nie dzieje się ciągle więc podmienianie elementów nie ma tu żadnego sensu, centralka połączeń wzajemnych jest to skrzynka z której wychodzą zasilania do poszczególnych modułów więc to nie ma nic wspólnego z tym co jest w 166

Nawet nie będę tego komentował, bo szkoda czasu...
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

za tą czynność odpowiada czujnik przy lusterku wystarczy że jest szyba zaparowana albo sam ten czujnik jest zabrudzony i daltego zapala światła przeciwmgielne po to on jest
    Na pewno nie, pomijając już instrukcję, to w jednej 156 mam ten czujnik, w drugiej nie, a pzypadłość zdarza się w obu.

Użytkownik Ogier Avatar sagat
    Mieszka w
    Piaseczno/Warszawa
    Auto
    AR Brera 3.2 v6 Q4 skyview

Domyślnie

U mnie to samo i byłem pewny że to przez niską temperaturę i dużą wilgotność. Mam czujnik deszczu, ale parowania wątpie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

To jest niemożliwe by światła przeciwmgielne włączane były poprzez czujnik zaparowania szyby, chociażby dlatego, że użycie tych świateł jest ściśle obwarowane przepisami o ruchu drogowym.
    Wszystko wskazuje na problem z elektryką, zwłaszcza w niskich temperaturach. Teraz, kiedy jest troszkę cieplej problem u mnie już nie występuje. Ponadto jest na szczęście kontrolka od tych świateł, więc w porę można się zorientować i wyłączyć by nie oślepiać jadących za nami.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Embrion Avatar Syncro_GT
    Mieszka w
    nysa
    Auto
    Crosswagon Q4

Domyślnie

ja mam tez taki sam problem... wlączają sie same i koniec.... ale jest rozwiązanie - banalne - wlączam 1bieg i wylączam p/mgłowe tylne....
    bo każdy kiedyś marzył o Alfa Romeo ... a tylko odważni realizuja marzenia....