[155] pomocy drugi kolektor w ciagu miesiaca

autem normalnie jeżdzilem nie raz mialem strzaly ale jak dzisiaj chcialem alfe odpalić to był strzał ze rozerwał kolektor

IMO strzały w dolot, to najpierw zapłon. Dopiero one mogą zabić przepływkę, wtedy jest więcej strzałów w dolot :P I wypalone gniazdo zaworowe może powodować strzały w dolot. Zabawnie się kłócicie swoją drogą :D
Strzaly w dolot to nie najpierw zaplon.Strzaly w dolot to najpierw zbyt uboga mieszanka.

Lesio146 Piszmy jak dorośli ludzie, bardzo cie szanuje i Twoją wiedzę w temacie Alfa Romeo i nie robię tu wycieczek osobistych choć w wielu tematach mieliśmy odmienne zdanie co nie zmienia mojego dobrego zdania o Tobie. Przypominam że były tez takie zagadnienia w których zgadzałem się z Tobą bez mrugnięcia okiem stąd moje pytanie nie dla naszej wiedzy tylko dla ogółu skąd taka rozbieżność w tym temacie ?

Aluminium możesz ładnie wypolerować papierem ściernym - można np. zacząć od sześcsetki i jechać coraz drobniejszymi o 200, potem 2000, a na deser pasta polerska i świeci się jak psu... :D
Ale przyczynę tych strzałów w kolektor chętnie bym poznał. Nic takiego się nie dzieje samo z siebie.

fr33 tak jak mi doradziłeś kupiłem kolektor ssący aluminiowy czym go tak doczyściłeś

pierwsze co to musisz wyczyścić syf z środka. Szykujesz wanne, sypiesz proszek do prania do kolektora i wlewasz wrzątek. On się tam musi pobulgotać i wylewasz.. czynność powtarzasz 100 razy aż w środku będzie czysto :)
Co do zewnętrznej strony to zbyt dużo roboty by było żeby go czyścić/spolerować na lustro. Ja go dobrze doczyściłem i naniosłem 5 warstw srebrzanki do tłumików. Jak srebrzanka wyschnie to nakładasz jakieś 6 warstw lakieru bezbarwnego do silników. Warstwa musi być gruba, żeby zrobiła powłokę, do której później żaden syfek nie przylgnie a jak przylgnie to łatwo go będzie później ściereczką wytrzeć (takie zboczenie). Aha, zanim położysz bezbarwny możesz sobie literki na czerwono lakierem do zacisków hamulcowych zrobić :)

podobnie zrobiłem sobie pokrywę zaworów.. jak silnik się złoży po kapitalce to przedstawię efekt ;)

Zapłonu w Twoim TS raczej nie ustawisz bo jest statyczny (motronic). Sprawdzić należy kolejno świece, przewody, cewki, końcówki mocy cewek zapłonowych. Następnie luzy zaworowe, sprężanie na poszczególnych cylindrach i ciśnienie paliwa.

Ostatnia edycja:
co do luzów zaworowych to jak byś płytek potrzebował to pisz bo zapas jakiś jest i coś się dobierze :)

Amortyzatory
Powrót