Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: problem chyba z silnikiem 2,5 v 6

mercii
    Gość

Domyślnie problem chyba z silnikiem 2,5 v 6

Witam
    NO i moja bella zaczeła sprawiać mi problemy. Mam wersję z automatem ale to chyba nie ma nic do rzeczy. Wczoraj jak szybko pojechałem po prostej to gdzieś przey 160 km/h za czeył dochodzić do mnie dziwne dzięki chyba z przedeigo prawego nadkola. Tak jakby jakaś bryła śniegu tam wpadła i zaczeła się obijać. Zwolniłemi wszystko wróciło do normy. Jednak parę godzin później jak dałem mocno gazu to wróciło to samo tylko że bardziej nasilone. Ten dziwny dźwięk też wydaje mi się że od wydechu dochodzi. Ale głównie w czasie jazdy od tego nadkola dochodzi.
    Dzisiaj rano pod maskę zajrzałem i z tego co zauważyłem to pasek ten od pomy od wspomagania, jest kaby za wąski , połowa szerokości rolki.
    Jedną z rzczy która mi się działa to pompa od wspomagania puszczała olej.
    Ogólnie nawet po dodaniu gazu na postoju słychać dziwny tak jakby metaliczny dziwęk z okolocy prawej strony silnika oraz jakby całego wydechu.
    Bardzo proszę o radę bo nie wiem zupełnie co to moze byc.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 v6

Domyślnie Podpowiedz

Witam...
    Podpowiedz mi taka rzecz. Czy po odpaleniu auta i jego postoju ten dzwiek wystepuje czy tylko podczas jazdy tak jak pisałes. Co do podpowiedzi takiej narazie, ktora jesli chcesz mozesz zobic sam.Jesli dzwiek wystepuje w momencie kiedy koła sa napedzane to sproboj zrobic taka rzecz. Podnies samochod z tej strony z ktorej wystepuje ten problem zrzuc kolo podstaw pod auto jakis klocek i go opusc na nigo zapal motor wrzuc bieg i podejdz do kola posłuchaj co sie dzieje moze cos zaobserwujesz.Pozdrawiam i napisz jak cos sie wyjasni co to sie stalo u ciebie...

---------- Post dodany o godzinie 19:15 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:11 ----------

Robiłes rozrzad ostatnio???Podobny hałas wystapił u mnie ale to rozjechała sie dwumasa w skrzyni i uderzała o obudowe...Nie wiem co podpowiedziec ale sprobuj zlokalizowac halas moze rozrzad ktores koło moze pasowe albo skrzynka...

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Może roki paska wielorowkowego ??

Warto zmienic jak szumią.
    Ostatnio edytowane przez QBA ; 26-02-2010 o 20:46
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

mercii
    Gość

Domyślnie

Już prawie wszystko jasne. Pasek klinowy rozerwał sie na pół tzn rozczepił i jedna połowa wkręciła się poodbno gdzieś koło rozrządu. Na szczęscie w tym stanie samochód przejechał nie więcej niż 3-4 km. Jest już u mechanika i czekam na naprawę. Pozdrawiam