Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: czy to koło dwumasowe

rebellion1
    Gość

Domyślnie czy to koło dwumasowe

witam wszystkich
    od 2 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem 156 1,9 jtd 115 km ale ostatnio zaniepokoił mnie dziwny dziek z okolic silnika jest delikatne dudnienie jakby jakieć bicie przypuszczam że to koło pasowe dwumasowe daje o sobie nać ale zauwazyłem ża na zimnym silniku ten odgłos jest wyraźniejszy i po wciśnięciu pedału sprzegła brzmi troche ciszej , po przejechaniu kilu kilometóe jest niemal nie słyszalny .
    wobec powyższego mam do Was jako zacnych specjalistów od alf pytani czy to aby napewno wspomniane koło dwumasowe
    pozdrawaim i z góry dziekuje za odpowiedzi

adasco
    Gość

Domyślnie

a nie lozysko oporowe? Taki szum?

rebellion1
    Gość

Domyślnie

witam
    właśnie jak na łozysko to jest to dziwny dźwięk bo nic nie szumi , nie chrupie , nie ociera, nie popiskuje żadnych metlicznych odgłosów tylko lekki bicie i jak na moje ucho to dochodzi z prawej strony silnika

piotrek164
    Gość

Domyślnie

Witam

propunuje zacząć od zmiany oleju w skrzyni specjaliśći z aso twierdzili kiedyś że to nic nieda
    a jak zmieniłem to takie samo chałasowanie ucichło coprawda było to kilka lat świetlnych temu w AR 33 1,7 rok86 grunt że pomogło koszty niewielkie polecam

jeżeli po kilku kilometrach cichnie to najprowdopodobniej rozgrzewa się olej i zwiększa się jego objętość i co za tym idzie poziom

pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

W AR156 nie wymienia się oleju w skrzyni biegów. Uszkodzone koło dwumasowe w pierszej kolejności odjawia się dużymi drganiami samego silnika. Twoje problemy moga raczej dotyczyć tarczy lub docisku sprzęgła
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

rebellion1
    Gość

Domyślnie

w sobote miałem chwile wolna i osłuchałem motor raz jeszcze w ciszy i spokoju i muszę przyzać kolegom racje dziwne dudnienie dochodzi z okolic skrzyni biegów i po nagrznaniu nie jest już słyszalne.
    a wiec to mze być łozysko oporowe ale jeśli nie ono czyżby niski stan oliwy w sprzynce?

piotrek164
    Gość

Domyślnie

a cto ciekawe bo instrukcja serwisowa mówi inaczej przy przebiegu 180 000 kontrola i zalecana wymiana!!!!!!!!! żrudło Service F.A.P.

rebellion1
    Gość

Domyślnie

więc chyba wsystko sie wyjaśniło wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują że to łozysko oporowe. jaki jest +- koszt usuniecia usterki i w jakiw i jakiej firmy częci sie zaopatrzyć co by napprawa poszła szybko i sprawnie bez szukania jakiś części w trakcie