Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Opinie i pytania odnośnie mojego nabytku.

1984
    Gość

Domyślnie Opinie i pytania odnośnie mojego nabytku.

Więc już parę dni pojeździłem moją 156 i mam kilka spostrzeżeń.. Auto wydaje się być w bardzo dobrym stanie, silnik pracuje bez zarzutu (mam nadzieje - o tym później) Jak ruszam, jedynka nie długo, dwa i gaz mocniej co ma pomagać sprężarce, czuć, że turbina daje dużo mocy gdyż wciska w fotel. Ale na "dwójce" tak w początkowym etapie przyspieszania lekko szarpie samochodem, tzn. są lekkie wibracje. Ale przyspieszenie potężne. Czy każdy z podobnym motorem ma takie wibracje? Druga rzecz to prędkościomierz, wydaje mi się, ale tylko to moje odczucie, jeżdżę już ok 10 lat i wydaje mi się, że licznik zawyża prędkość o ok 10 - 15km/h, też wydaje mi się, że przyspiesza od 0 do 100 w o wiele krótszym czasie niż 9 sek. ? dziś ledwo, powolutku toczyłem się przez dziury polskie, a tu 60 na liczniku.. Wskazówka chodzi ładnie, płynnie. Zawieszenie.. samochód wydaje mi się być nieco twardy, sportowy chyba ale zawieszenie, odnoszę wrażenie jest bardzo delikatne.. czasem coś zatrzeszczy lekko jak bardzo powoli przejeżdżam np przez próg zwalniający lub niski krawężnik..
    A czy da się podpiąć mój rocznik 1998 pod jakiś komputer? w serwisie może? może by dało się wyciągnąć jakieś usterki? o ile jest jakaś historia..

Auto jeździ dobrze, mam nadzieje, że nic poważnego nie ulegnie awarii, wiem, że zawieszenie było wymieniane, wtryskiwacze były regulowane, turbina też spory czas temu przeszła renowację.. za naprawy jestem pewien, bo auto jest od syna mechanika, który naprawdę zna się na rzeczy. Może jestem przewrażliwiony, ale nie chciał bym z kredytem na samochód utonąć w jakieś kosztowne naprawy.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomas1907
    Mieszka w
    Ornontowice
    Auto
    BMW 320d, Giulietta

Domyślnie

A na jałowym biegu samochód nie wibruje czasem???

1984
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomas1907 Zobacz post
    A na jałowym biegu samochód nie wibruje czasem???
    Nie! Wciśnięcie gazu prezentuje piękny dźwięk silnika i turbiny.. tylko na dwójce, jak wcisnę gaz i samochód ostro wyrywa się do przodu..

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Cytat Napisał 1984 Zobacz post
    Nie! Wciśnięcie gazu prezentuje piękny dźwięk silnika i turbiny.. tylko na dwójce, jak wcisnę gaz i samochód ostro wyrywa się do przodu..

bez urazy ale jak diesel moze prezentowac piekny dzwiek?

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

może masz na myśli dławienie silnika przy wchodzeniu na obroty.Przyczyna może być zawór EGR

1984
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    bez urazy ale jak diesel moze prezentowac piekny dzwiek?
    dla mnie jest piękny

Cytat Napisał rafal_n5 Zobacz post
    może masz na myśli dławienie silnika przy wchodzeniu na obroty.Przyczyna może być zawór EGR
    po prostu, kiedy wrzucam 1 daję gaz auto jedzie, wrzucam dwa, dodaję gazu zdecydowanie, auto rwie się do przodu, słychać sprężarkę i czuć jak wciska w fotel ale szarpie.. przez krótką chwilę ale wibruje auto..

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

Skoro mówisz, że wibruje i szarpie to sprawdź sobie poduszki skrzyni i silnika ponieważ może być jakaś pęknięta. Koła proste? Opony nie mają z boku bąbli?
    Wszystkie przyczyny trzeba wykluczać.

1984
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alfaholik-Bioły Zobacz post
    Skoro mówisz, że wibruje i szarpie to sprawdź sobie poduszki skrzyni i silnika ponieważ może być jakaś pęknięta. Koła proste? Opony nie mają z boku bąbli?
    Wszystkie przyczyny trzeba wykluczać.
    opony są nowe, felgi stalowe są wyważane, nie pozaginane.. w takim razie nie pozostaje nic jak sprawdzić te poduszki..

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Druga rzecz to prędkościomierz, wydaje mi się, ale tylko to moje odczucie, jeżdżę już ok 10 lat i wydaje mi się, że licznik zawyża prędkość o ok 10 - 15km/h,
    Rozmiar kół standardowy?
    Zawieszenie.. samochód wydaje mi się być nieco twardy, sportowy chyba ale zawieszenie, odnoszę wrażenie jest bardzo delikatne.. czasem coś zatrzeszczy lekko jak bardzo powoli przejeżdżam np przez próg zwalniający lub niski krawężnik..
    Może masz SportPack? (nakładki na progi, "carbon" w środku, obniżane zawieszenie i felgi "telefony")

A czy da się podpiąć mój rocznik 1998 pod jakiś komputer? w serwisie może? może by dało się wyciągnąć jakieś usterki? o ile jest jakaś historia..
    Zdaje się ze examiner na pewno coś wyczyta. Albo kabelek i programik.

KUBAS
    Gość

Domyślnie

Co do dzwięku silnika to zgodzę sie z kolegą że jest ''ciekawy'', porównując inne silniki dieslowskie innych marek, miałem wcześniej cytryne i naprawdę silnik Alfy pracuje o niebo lepiej niż francuza. Co do licznika to u mnie też sie dzieją nieraz cuda, czasami jadę 60 km/h dodaje gazu, a prędkościomierz stoi w miejscu... ale to była chyba wina mrozów bo teraz jak jest cieplej to jest wszystko okej...

Pozdrawiam