Witam wymieniłem silnik 1.4 boxer na 1.6...... samochód na gazie jeździ ma moc ale pali ok 19 litrów LPG... Na paliwie jest bardzo słaby strzela i szarpie go na wolnych obrotach i ma problemy z ruszaniem cóż to ciekawego może być????
Witam wymieniłem silnik 1.4 boxer na 1.6...... samochód na gazie jeździ ma moc ale pali ok 19 litrów LPG... Na paliwie jest bardzo słaby strzela i szarpie go na wolnych obrotach i ma problemy z ruszaniem cóż to ciekawego może być????
A jak na wysokich obrotach? strzela z rury wydechowej? Na jałowym pochodzi chwile i gaśnie? Jak tak to może to być sonda lambda - miałem podobnie.
Proponuje podłączyć pod komputer
Pozdrawiam
Ale czy "sonda lambda" moze byc odpowiedzialna za takie koszmarne spalanie? ... Moj pali ok 11l gazu - 19l nie jestem sobie w stanie wyobrazic![]()
Może być. Do sprawdzenia poza sondą - przepływomierz i świece z kablami z WN.
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Zmień czujnik temp. na ten co miałeś. Bo komputer zmieniałeś?
Naprawa fiat, alfa romeo http://www.autokielak.pl/
Witam,
Sprawdź dla pewności świece i przewody, choć pewnie to nie będzie przyczyną skoro dobrze jeździ na gazie (na pewno miałbyś problem również z gazem, bo jest bardziej wrażliwy). Co do spalania na gazie, to po każdej takiej zmianie konieczna jest regulacja. Prawdopodobnie nie pali Ci na wszystkie cylindry, co raczej w twoim wypadku wskazuje układ paliwowy i na tym bym się skupił. Sprawdź cały układ począwszy od pompy paliwa (w jakiej jest kondycji), a skończywszy na wtryskach (zobacz czy na wszystkie cylindry dochodzi paliwo). Pozdrawiam.
W sumie - przypomniało mi się - możesz dolać STP (czyścik wtrysków) do paliwa i pojeździć trochę na benzynce. I ogólnie sprawdź kondycję filtrów oraz brud na przepustnicach.
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
na wysokich obrotach jest ok tzn na gazie jezdzi dobrze nie strzela ma moc tyle ze pali jak smok :-) mozliwe ze pzewody do wymiany?? czy pompa paliwa moze byc malo wydajana do tego silnika?? bo na paliwku jade i strzela mi a dziwne bo raczej powinien miec predzej na lpg problemy bardziej niz na benzynie tak jak napisał kolega Skrzat....
---------- Post dodany o godzinie 21:54 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:51 ----------
no mogl bym wlac tego STP ale ja na benzynie prawie ruszyc nie moge... wiec nie pojezdze.... tylko na gazie smiga.... a komputer zostal stary dokladnie to cala elektryka jest stara taka jaka byla