Witam. powracam po wielkich bojach do grona alfaholikówAlfa wyremontowana
tylko że mam problem na benzynie, najprawdopodobniej z zapłonem i mam pytanka:
Silnik to 1.7 8V sterownik boscha Mp 3.1
1. jak są numerowane głowice bo nie wiem jak kable do świec podpiąć wymieniłem
kable i nadal jest źle może mam żle założone chociaż probowałem na różne sposoby.
2. rano na zimnym silniku nie mam ssania to znaczy silnik wskakuje na 1000 obrotów
i gaśnie jak nie dodam mu sam gazu. wymieniłem czujnik płynu chłodzącego w prawej
głowicy, ten niebieski problem nie zniknął.
3. wymieniłem czujnik temperatury powietrza w rurze dolotowej, też problem nie znikł.
4 Proszę o pomoc jest taka sytuacja że alfa nie ma wogóle mocy, na benzynie nie wkręca się na obroty i strzela. ale zauważyłem jedno że jak jakoś rozbujam go trzymając gaz do dechy to gdzies powyżej 2500 obrotów jakaś moc wraca i auto idzie.
5. wygląda na to że auto chodzi na 2 cylindry tylko jest taka sytuacja, że jak przełącze na gaz jest wszystko oki to znaczy moc jest.
6. ja mam kable podpięte tak. na lewej głowicy od kierowcy od chłodnicy mam 1 -4 a na prawej głowicy od pasażera od chłodnicy 2-3. Czy to jest dobrze??
7. i jak wypinam wtyczki od wtrysków to na prawej główicy nic się nie zmienia, na
lewej słychać że coś się dzieje. wygląda na to że prawa głowica nie chodzi.
8. wymieniłem wtryski na lewej głowicy i sprawdzilem czy podają benzyne i jest oki ale nadal chodzi silnik nie równo.
9. Może czujnik hall jest uszkodzony??
Prosze o jakąś pomoc bo jak zrobiłem ten silnik chciałbym to doprowadzić do porządku.
pozdrawiam