Andrzej a ja się będę spierał ;] Po to są paliwa alternatywne aby z nich korzystać :]
Gdybyśmy w naszym pięknym kraju mieli przepisy odnośnie LPG jak w Niemczech, Holandii czy innych cywilizowanych krajach ten dział by nie istniał na forum, nie było by tych wszystkich problemów, u nas mamy wolna amerykankę, każdy zakład wkłada co chce pod maskę powierzonego im auta i ich gwarancja obejmuje tylko instalację, w Niemczech tak łatwo nie ma, 70% podzespołów używanych u Nas w kraju tam nie ma racji bytu, bardzo mocno przestrzegają wymogów homologacji/jakości podzespołów, zakład montujący instalację odpowiada później również za to czy ich wadliwa instalacja nie niszczy silnika, jeśli cokolwiek spierd#$ą bulą za remont!!! więc nie ma problemu z jakością usług i części LPG jakie wkładają a u nas jak pisałem, spiernicza klientowi auto, potem mu wmawiają że układ WN na nic itp/itd i klient pół silnika wymieni a dalej źle ;]
W niemczech po montażu auto jedzie na nowo na przegląd, i tak jak przy modyfikowanych autach ma wizytę na hamowni, jeśli silnik na zasilaniu LPG odbiega osiągami od osiągów na PB nikt tego auta do ruchu nie dopuści.
Gdyby u Nas tak było nie spieralibyśmy się w tym dziale no ale mamy kraj jaki mamy, osobiście jestem bardzo za tym aby zaostrzyć proceder wydawania uprawnień do montażu LPG, w tej chwili wystarczy zgłosić warsztat do ITS, mieć analizator spalin, kanał z wyciągiem/wentylacją i wysłać ludka na JEDNO szkolenie i można odwalać chałturę, można nawet piekarzy zatrudniać!!!