Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 143

Temat: Polerowanie lakieru

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Kolego jesteś tu nowy - zapoznaj się więc z regulaminem
    18.Zamieszczanie reklam bez zgody administracji w postach, tematach, sygnaturze, avatarze lub na PW jest surowo zabronione. Wyjątkiem są przypadki, kiedy użytkownicy potrzebują danej usługi, a Ty oferujesz swoją pomoc.

Zamieściłes swoją reklamę o.k. - człowiek skorzysta albo i nie, ale dalszych twoich wypowiedzi nie można uznać za bezstronne
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Pingwin
    Gość

Domyślnie

No więc kolego Detalier.. w sobotę posiedziałem w garażu trzy, cztery godziny. Czyste auto pojechałem pastą Tempo, potem ręczna polerka a pózniej nałożyłem wosk.
    Auto wygląda o niebo lepiej, zlikwidowałem co namniej połowę defektów na lakierze, reszta "przybladła", auto połyskuje metalicznie, jakby jej z pięć lat ubyło.

Tyle warte twoje reklamowe gadanie. Pozdrawiam.

Detailer
    Gość

Domyślnie

Moje gratulacje. Teraz, dla poparcia tego co piszesz, zrób zdjęcia powierzchni lakieru z odbiciem mocnego światła (halogen, słońce, sungun) i porównaj je z moimi zamieszczonymi na tematycznym forum (trzeba się zalogować żeby oglądać foty).

http://forum.kosmetykaaut.info/viewtopic.php?t=234
    http://forum.kosmetykaaut.info/viewtopic.php?t=509
    http://forum.kosmetykaaut.info/viewtopic.php?t=417

Następnie kiedy już porównasz osiągnięte efekty, zastanów się czy masz jakiekolwiek pojęcie na temat zagadnienia o którym zabierasz głos.

Użytkownik Ogier Avatar H_A_L_T_I
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto
    CITROËN C5 Kombi EXCLUSIVE 2.2 HDi ; SIERRA RS500

Domyślnie

Cytat Napisał Detailer Zobacz post
    Moje gratulacje. Teraz, dla poparcia tego co piszesz, zrób zdjęcia powierzchni lakieru z odbiciem mocnego światła (halogen, słońce, sungun) i porównaj je z moimi zamieszczonymi na tematycznym forum (trzeba się zalogować żeby oglądać foty).

http://forum.kosmetykaaut.info/viewtopic.php?t=234
    http://forum.kosmetykaaut.info/viewtopic.php?t=509
    http://forum.kosmetykaaut.info/viewtopic.php?t=417

Następnie kiedy już porównasz osiągnięte efekty, zastanów się czy masz jakiekolwiek pojęcie na temat zagadnienia o którym zabierasz głos.
    Kolego Detailer popieram mojego przedmówcę w 100% i każde porównania są tu po prostu zbędne
    Kolega w sobotę spędził pół dnia na polerowaniu swojej piękności i ma z tego ogromną satysfakcję.... i to się chwali Wiem ile trzeba włożyć pracy i serca w taką robotę. Prościej jest wziąć polerkę przelecieć auto raz dwa zostawić trochę hologramów ale... wydaje mi się, że ręczne polerowanie ma swój urok i daje wiele frajdy i satysfakcji dlatego czapka z głowy dla kolegi Pingwin-a...
    Najprościej jest oddać autko do zakładu, który się tym profesjonalnie zajmuje zapłacić 300 - 500 zł i mieć z głowy ale zapewniam, że w naszych oczach efekt będzie krótkotrwały - łatwo przyszło - łatwo poszło...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kamien007
    Mieszka w
    Łęczna
    Auto
    Alfa Romeo 156 3.2 Q2 rok 02 Azzurro Nuvola

Domyślnie

juz nie wiem.. jak się nie ma sprzętu do tego.. i szlifierki z regulacja obrotów to zostają RĘĆE i jakieś ściereczki z mikrofibry..
    to teraz prosił bym jak to zaczynać ręcznie od jakiego preprartu a potem na jakim zakończyć?? bo nie wiem.
    ps.wiertarką z regulacja obrotów raczej nie za bardzo chyba

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Cytat Napisał kamien007 Zobacz post
    Na pewno nie, na upartego może sobie kupić polerkę elektryczna (nawet i używaną) typową do samochodów - wydatek ok 70-120zł

Dla przykładu
    http://moto.allegro.pl/item948543023...mochodowa.html

Miałem taką samą i świetnie się spisuje. Sam sobie popatrz może coś wybierzesz
    Ostatnio edytowane przez aniol_jojo ; 19-03-2010 o 09:13
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał kamien007 Zobacz post
    juz nie wiem.. jak się nie ma sprzętu do tego.. i szlifierki z regulacja obrotów to zostają RĘĆE i jakieś ściereczki z mikrofibry..
    to teraz prosił bym jak to zaczynać ręcznie od jakiego preprartu a potem na jakim zakończyć?? bo nie wiem.
    Ręcznie przy zaniedbanym lakierze można osiągnąć efekt powiedzmy 1 no 2 w skali 1-10 a i to z niemałym wysiłkiem i pracą rozłożoną na kilka dni, no chyba że mamy niskie wymagania. Ale lepsze to niż nic.
    Ja właśnie mając kilka wieczorów próbowałem choć troszkę poprawić lakier w czarnej 156 z 2004, o którą poprzednik za bardzo nie dbał (mam porównanie ze swoją starą z tego samego roku).
    Ja zacząłem od porządnego umycia, później benz ekstrakcyjną niemal całe auto a zwłaszcza boki - za kołami była dosłownie tarka, reszta lakieru też daleka od gładkości pod ręką (a powinien być jak szkło przed przystąpieniem do woskowania).
    Po tej benzynie - glinkowanie (polecam jako tanią glinkę - białą od użytkownika TEMACHEM na allegro - tania a ładnie zbiera i nie wymaga specjalnego płynu , wystarczy woda) - glinka zebrała niesamowite ilości brudu jeszcze i wykończyła resztę "tarki" z cząsteczek smoły. Niestety pozostały wżery po ptasich kupach , które chyba miesiącami spoczywały na lakierze. Na gładki i czysty lakier dopiero można dawać coś ściernego - na zarysowania. Ja zastosowałem Turtle Scratch & Swirl Remover - pasta. Nakłdana i wcierana miejscowo powiedzmy na powierzchni kilku cm2 niemal całkiem ściera zarysowania, ale zdrowia życzę jeśli ktoś tym całe auto ręcznie efektywnie zrobic. Usunie lekkiie przymglenie i "blasku" przez to doda, ale patrząc z bliska pod punktowe światło widać że maaaassa rysek zostaje. Później już wkurzonu zastosowałem taką polerkę jak kolega anioł_jojo pokazał, ale po pierwsze ona tylko na płaskie powierzchnie się nadaje, po drugie na lepszy lakier bałbym się jej użyć, pastę nakłada się nie na gąbkę a na szmatkę zakładaną na gąbkę, w ogóle cały czas bałem się czy nie narobi większych rys.
    Ale i po niej sporo, bardzo sporo rys i swirli zostało.
    Później jeszcze dalem DC2 Meguiars (można pominąć ,choć wg niektórych ciemnym lakierom pomaga) i dopiero wosk (akurat Meguiars #16 ale to już niuanse co daje jaki wosk, najważniejsze jest przygotowanie).
    Dla porównania zrobiłem jeden błotnik jednoetapowym Sonax Extreme Polish & Wax 3 Nanopro - w opisie - do zniszczonych i zmatowiałych lakierów - efekt lepiej niż było i troszkę odświeża bardzo małym nakładem pracy, ale efekt gorszy. Może stosowany wielokrotnie, powiedzmy co tydzień skumuluje działanie i coś da.
    Roboty sporo, efekt gorszy niż z dobrego zakładu detailingowego, przyjemność owszem i czas na dokładne przyglądnięcie się stanowi lakieru i innych szczegółów w nowo kupionym aucie. Ale i tak traktuję to tymczasowo , a docelowo na pewno trafi do przynajmniej detailera-profesjonalisty, jak nie do lakiernika bo kamyczki na masce i te ptaszyska jak i pewnie inne samochody na parkingach swoje zrobiły i żadne tempo czy polerki na takie coś nic nie poradzą niestety.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    Na pewno nie, na upartego może sobie kupić polerkę elektryczna
    Pomijając wygodę w używaniu, dlaczego twierdzisz że wiertarka z regulacją obrotów nie nadaje się do zrobienia polerki?

Mario1982
    Gość

Domyślnie

Spróbuje tego całego 3M-a, na razie wziąłem sobie kilka past ze sklepu http://www.klakiernik.pl , zobaczymy czy są lepsze efekty od Farecli.

rdk
    Gość

Domyślnie

Ciekawy test zrobiony na 156, nie wiem ile z tych środków dostępne jest w pl ale można porównać efekty tych najdroższych preparatów jak i tych tańszych

http://www.youtube.com/watch?v=Shkn1AORM0k