Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Temat: Wymiana głośników

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl- okolice
    Auto
    166 2,4JTD 150KM, 159 2,0JTDM 170KM, Giulietta 2.0 140KM

Domyślnie

A ja trochę z innej beczki co to za głośniki, bo chyba nie do drzwi tylnych, tam chyba nie było 2ohm głośników. Jako że potrzebuje głośniki w tylną półkę pod DSP to znalazłem takie coś:
    http://www.allegro.pl/item946313850_...liwice_rg.html

Marcin166
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    J.w. bass Ci się znosi prawdopodobnie, zamiana + - w jednym głośniku powinna pomóc.
    Tzn. mam zmienić + - tylko w jednym głośniku czy raczej w obu?

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

W jednym zamień biegunami, jak zrobisz w dwóch będzie to samo. I napisz czy basu przybyło.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar artur31
    Mieszka w
    22-100 Chełm, woj. lubelskie
    Auto
    166 2.0 TS czerwona 2000r, 166 2,4 JTD niebieska 2002r

Domyślnie

Widzę, że masz ten sam problem co ja.
    Na początek wymiana głośników na pioneer, "góra" zagrała pięknie, środek również się poprawił, a bass zniknął i jest nawet słabiej niż na ogyginałach.

Kolejny krok to montarz wzmacniacz JBL GTO 6000, sądziłem że to załatwi sprawę, ale się myliłem basu zero. A głośniki przenoszą dużo drgań na całą tapicerkę ... wszystko trzeszczy. Membrany wychylają się jak należy i bass powinien byś, niestety drzwi nie są dobrą obudową dla tych głośników.

Więc moja rada nie inwestuj w nowy wzmacniacz to nie pomoga w sprawie basu.

Kolejna inwestycja to montaż subwoofera ... to była właściwa decyzja. Zdjeoem nadmiar basu z przednich głośników, więc już mi nie trzeszczy tapicerka. Zamontowałem duży głośnik 30cm i jest w obudowie, jeździ w bagażniku, niestety przy głosniejszym słuchaniu cała karoserja zaczyna drżeć. Tak więc nie polecam dużego suba w bagażniku a raczej coś małego wewnątrz kabiny.

Moja propozycja dla poprawy basu:
    pioneer TS-WX22A - 20cm aktywny subwoofer (ponoć zmieści się pod fotel)

Marcin166
    Gość

Domyślnie

Zamieniłem w prawym głośniku + z - i faktycznie bas jest dużo lepszy. Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje? A może w lewym głośniku również zamienić? Co do wysokotonowych zauważyłem przy głośnym słuchaniu mp3 z luodlinka zaczynają pierdzieć, ale co ciekawe nie dzieje się tak gdy słucham radia. Ciekawe.

Mikellino
    Gość

Domyślnie

Napiszę najprościej jak można - Głośniki - mają fazę i jeśli chodzą w przeciwfazach a basy zazwyczaj potrzebują sporo prądu to jeden "wygłusza" drugi. Taka sytuacja ma również miejsce jeśli podłączasz głośniki szeregowo -+-+ - sumujesz rezystancję ale stracisz bas. Jeśli podłączysz je równolegle do źródła nie ma tej sytuacji ale rezystancja głośników (piszę o 2) zmniejsza się z 4ohm do 2. Wtedy można wzmacniacz popularnie mówiąc - spalić. Lub też zepsuć głośnik. Prawa fizyki.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin166 Zobacz post
    Zamieniłem w prawym głośniku + z - i faktycznie bas jest dużo lepszy. Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje? A może w lewym głośniku również zamienić? Co do wysokotonowych zauważyłem przy głośnym słuchaniu mp3 z luodlinka zaczynają pierdzieć, ale co ciekawe nie dzieje się tak gdy słucham radia. Ciekawe.
    A masz jakąś zwrotnicę (kondensator) na te wysokotonowe?
    Może dostają za szerokie pasmo...
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Na UKF-ie w radiu można przenieść bodajże 12500 Hz a z mp3 20000 Hz do tego pewnie podbite "treble" i mamy klasyczny przester. Zjedź z podbiciem, a jak to nie pomoże to kres możliwości twoich głośników.

Marcin166
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    A masz jakąś zwrotnicę (kondensator) na te wysokotonowe?
    Może dostają za szerokie pasmo...
    Mam do tych głośników oryginalne zwrotnice ale ich nie zamontowałem. Jak to zrobić? Z kostki z dolnego głośnika na zwrotnicę a dalej osobno przewód na wysokotonowy i osobno na niskotonowy?

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Na UKF-ie w radiu można przenieść bodajże 12500 Hz a z mp3 20000 Hz do tego pewnie podbite "treble" i mamy klasyczny przester. Zjedź z podbiciem, a jak to nie pomoże to kres możliwości twoich głośników.
    Nie ma znaczenia czy zejdę z basem czy z treble. Pierdzą jak mocno podgłośnię.

Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin166 Zobacz post
    Mam do tych głośników oryginalne zwrotnice ale ich nie zamontowałem. Jak to zrobić? Z kostki z dolnego głośnika na zwrotnicę a dalej osobno przewód na wysokotonowy i osobno na niskotonowy?
    Zrób tak jak napisałeś, koniecznie, bo jak one bez zwrotnicy chodzą to cud że wysokotonowy jeszcze żyje. To on pierdzi, niskotonowemu nic nie będzie.