Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Alfa Romeo 147

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał pragiark Zobacz post
    Slyszałem, że lepiej kupic alfe z silnikiem jtd niż benzynkę.
    NIGDY w życiu! Tylko Twin Spark , a jeszcze lepiej V6. Ja mam Alfę z końca 2003 (fakt, że z małym przebiegiem) i po wpakowaniu standardowej kasy w zawiechę, rozrząd, olej itp. przejechałem prawie 10 tys. bez żadnych większych problemów (wyskoczyła jeszcze kontrolka airbaga i coś się dzieje z kontrolką pasów, ale zrzucam to na karb poprzedniej właścicielki), zalewam Pb i jeżdżę.

Miss Alfaholicy 2011 Pirat drogowy Avatar Victoria
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD TI

Domyślnie

Jako że każda sroczka swój ogonek chwali ja uważam, że lepszy jest JTD. Zdecydowanie mniej awaryjny, i bardzo oszczędny a mozliwości ma naprawdę rewelacyjne, w końcu to turbodiesel (aczkolwiek przyznaję, że benzyna ma odrobinę lepsze jak to benzyna) Jesli zdanie kobiety jest dla Ciebie mniej wiarygodne - mój mąż ma podobne, a jeździł juz niejedną mocną maszyną.
    Ostatnio edytowane przez Victoria ; 26-03-2010 o 16:35
    Z Alfą jak z kobietą - trzeba wiedzieć jak się z nią obchodzić

Pingwin
    Gość

Domyślnie

Jak facet od tego zaczyna: Słyszałem, że Alfy to bardzo awaryjne samochody, koszt ich utrzymania jest duży. .... to ja zawsze mówie: zapomnij chłopie, kup honde, albo toyote. Moze teoretycznie pedał gazu cię gdzieś pognać ale przynajmniej będziesz spokojny. PO co ci złom?

pragiark
    Gość

Domyślnie

Dziekuję wszystkim za odpowiedzi. Pingwin chciałem, aby do tej informacji o wadliwości Alfy ustosunkowali się własciciele Alfic. Nie znam się na tych samochodach, a nie chce umoczyc kasy, w auto które będzie się wiecznie psuć. Przyznam szczerze, że chce kupic Alfe i na tym forum szukam też potwierdzenia słusznosci tej decyzji przed samym sobą .
    Gdzies czytałem, że JTD są mniej wadliwe niz benzyna, czy to prawda ?.
    Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Pierwsze słyszę, żeby TSy były szczególnie awaryjne. W wersji 105KM nie ma wariatora i jest w ogóle bezstresowa. Należy tylko kontrolować stan oleju i pamiętać o wymianie rozrządu. W mocniejszych wersjach dochodzi sprawa wariatora i to by było na tyle.

Może ktoś, kto dłużej użytkuje, napisze Ci coś więcej.
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 26-03-2010 o 18:57

Użytkownik Rowerzysta Avatar piotrekzaz
    Mieszka w
    Włoszczowa
    Auto
    Ford Mondeo mk4 2009r. 2.0 TDCI

Domyślnie

moim zdaniem co wybrać JTD czy TS ? w mocnych TS np. 2.0 jest fajna zabawa ale spalanie spore, w JTD motor ciągnie już z niskich obrotów a osiągi są naprawdę fajne i przy tym małe spalanie. ja bym był za JTD, gdyż w silnikach o pojemności 1,6 TS 105 oraz 120 trzeba wysoko kręcić żeby auto fajnie się zebrało a co za tym idze spore spalanie.

kupuj Alfę! lepiej być szczęśliwym niż rozważnym!
    Pozdrawiam!
    Obecnie Ford Mondeo mk4 2009r. 2.0 TDCI
    Kiedyś AR 156 SW 1.9 JTD
    Kiedyś AR 156 SW 2.4 JTD
    Kiedyś AR 156 1.6 TS
    Kiedyś AR 145 1.6 Bx

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Rocky147
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    147 JTD 8V 115 km

Domyślnie

No słuchaj, moja Alfa jest z 2002. To ten model który Cię interesuje. Jeżdżę tym autem ponad rok:
    Opis dla racjonalistów i ludzi prorodzinnych
    Silnik JTD.
    Silnik 115 km radzi sobie bardzo dobrze. Przy spokojnej jeździe w cyklu mieszanym 50/50 jestem w stanie utrzymać spalanie 5.5 l/100 km. Jeśli jeździsz dynamicznej w tym samym cyklu spali około 1.5 l więcej.W silniku wymieniłem trzy razy olej silnikowy+filter (olej tylko SELENIA, filter MANN) i to wszystko, niczego innego nie wymagał. Awarii nie było, za to trzy razy spaliła mi się żarówka postojowa...więcej usterek też nie było.
    Jeśli znajdziesz prawidłowo serwisowany i nie bity egzemplarz, nie masz się co przejmować
    Największa bolączka to skrzypiące zawieszenie - niestety nie mam czasu tego naprawić i muszę tak puki co jeździć.
    Alfa to pojazd z przeciętnie komfortowym zawieszeniem. Co do przestrzeni wewnątrz samochodu - nie jest to duże auto i dłuższe podróże mogą być lekko klaustrofobiczne .... do bagażnika zapakujesz dziecięcy wózek ale z wielkim trudem. Planowane wyjazdy z żoną i dziećmi mogą być lekkim wyzwaniem. Ja bez wątpienia polecał bym tylko silniki JTD -Są niezawodne, oszczędne, i dostatecznie ciche. Diesel, spełni twoje oczekiwania - przecież koszty eksploatacji są najważniejsze.

Opis dla moto maniaków

Przepiękna furencja! Wnętrze, utrzymane w klimacie sportowym, bardzo dobre jakościowo!!!!!....niestety silnik diesla w dodatku z marnymi 115 km!!. Szambem pędzony ze sportem ma mało wspólnego, brak typowo sportowego dźwięku, klekot bez polotu i finezji ;/!!!! Jak kupować Alfę to jedynie z TS-em albo V6!
    Zawieszenie jest boskie, bezpośredni układ kierowniczy to rewelka, prowadzi się pewnie i przyjemnie, jest zwinna jak kociak.
    Miejsca w środku i w bagażniku masz mnóstwo, więcej Ci nie potrzeba ....wiec Ty i ewentualnie jakaś "autostopowiczka" znajdziecie w nim własny/wspólny kącik....
    Jeszcze raz polecam tylko i wyłącznie benzynowe jednostki napędowe.
    Zwłaszcza pięknie brzmiącą V6 z wersji GTA!!!!!
    Zużycie paliwa? awaryjność? - a kogo to obchodzi!!!!!!!!!!??????

Ostatnio edytowane przez Rocky147 ; 26-03-2010 o 19:31

pragiark
    Gość

Domyślnie

Wow, fajnie to opisał Rocky147 . Myślę, że ja jestem gdzieś po środku. Od 2 miesięcy po 6 latach związku jestem singlem więc na razie odpada problem przewożenia wózeczków i tym podobnych . Zaczynam się coraz bardziej nakręcać na Alfe, bo auto jest nieprzeciętne i bardzo mi się podoba.
    Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Exclamation JTD a przebieg!

Możesz nie zmieścić się w tych granicach cenowych kupując Alfę z JTD na pokładzie. Bacznie zwracaj uwagę na opisy aut, żądaj jak najwięcej info od sprzedającego - ja napaliłem się na AR 156 z 115 KM JTD lecz mój mechanik od Alfy mnie wyleczył... nie ma auta za 15400 PLN z JTD z przebiegem 157 tys. km. Tyle ile takich Alf widział mówi, że liczniki kręcone prawie pewnikowo. Jeszcze jak auto sprowadzone z Belgii, Holandii czy Niemiec to jest niemożliwe, że gość pozbywa się auta z tak małym przebiegiem za taką cenę.

Ja wstępnie wybrałem 1.8 TS '02 rocznik AR 156. Dziś jadę oglądać do Krakowa.

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Był w rodzinie civic 2004 110km. To jedno z tych samochodów, które się eksploatują jak każdy inny pojazd, ale nie dają właścicielowi znaku o tym fakcie. Alfa krzyczy jak tylko coś się dzieje.

Jeśli jesteś osobą, która woli nie wiedzieć, że coś jest nie teges, to wybierz civica. Nasz został sprzedany za 14tys. Oczywiście wszystko wyglądało ok, ale przyszły właściciel został poinformowany, że trzeba włożyć 3-4tys, żeby było "idealnie". Myślisz, że to porobił?

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia