Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Wyciek (proszę o pomoc w identyfikacji)

Kaembe
    Gość

Domyślnie Wyciek (proszę o pomoc w identyfikacji)

Witam posiadaczy

Od paru dni zauważyłem drobny wyciek w mojej Alfie mniej więcej na wysokości przednich kół dokładnie po środku osi symetrii auta. Dziś wjechałem na kanał ale mechanik nie miał zbyt wiele czasu i jedynie po sprawdzeniu na węch kolor i konsystencję powiedział że nie wie co to wycieka bo sie z takim czymś nie spotkał.

Płyn jest dość rzadki, koloru oleju do smażenia, zapachu niestety nie jestem w stanie określić. Przypomina olej napędowy.

Czy ktoś może pomóc i określić co cieknie...?

Dodatkowo cholera coś mi chrupnęło przy naciskaniu pedału sprzęgła i wypadła mi na wycieraczkę złamana sprężyna i bolec zakończony grzybkiem..
    Podejżewam że to tylko odbijanie pedału, czy można z tym jeżdzić?

Proszę o pomoc

kokos871
    Gość

Domyślnie

Może to być płyn z przekładni kierowniczej lub śrubka od miski olejowej mogła popuscić,popatrz też na uszczelke pod miską...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chrzanów
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest

Domyślnie

Cytat Napisał Kaembe Zobacz post
    Witam posiadaczy

Od paru dni zauważyłem drobny wyciek w mojej Alfie mniej więcej na wysokości przednich kół dokładnie po środku osi symetrii auta. Dziś wjechałem na kanał ale mechanik nie miał zbyt wiele czasu i jedynie po sprawdzeniu na węch kolor i konsystencję powiedział że nie wie co to wycieka bo sie z takim czymś nie spotkał.

Płyn jest dość rzadki, koloru oleju do smażenia, zapachu niestety nie jestem w stanie określić. Przypomina olej napędowy.

Czy ktoś może pomóc i określić co cieknie...?

Dodatkowo cholera coś mi chrupnęło przy naciskaniu pedału sprzęgła i wypadła mi na wycieraczkę złamana sprężyna i bolec zakończony grzybkiem..
    Podejżewam że to tylko odbijanie pedału, czy można z tym jeżdzić?

Proszę o pomoc
    Może to być płyn hamulcowy z wysprzęglika.

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Płyn w przekładni jest koloru czerwonego a przynajmniej powinien być, stawiam na korek miski, uszczelka pod miską ewentualnie płyn hamulcowy. Tak naprawdę to nie dowiesz się do póki nie wejdziesz pod samochód
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Kaembe
    Gość

Domyślnie

Kolor płynu wspomagania mam rzeczywiści czerwony, wiec odpada.
    Dodam jeszcze że dziś myłem auto, pod autem zgromadziła się kałuża zabarwiona charakterystycznie wielokolorowo jak to barwi wodę ON czy benzyna, stawiam więc że to właśnie wyciek ON.
    Jutro jadę do drugiego mechanika który zdejmie osłonę i może postawi konkretnę diagnozę.

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

jak olej to będzie koloru czarnego ,jak bardziej bezbarwny kolor to olej napędowy.Miałem to samo,winna okazała się słabo zaciśnięta opaska zaciskowa przewodu paliwowego przy pompie wysokiego ciśnienia,dostępna po zdemontowaniu osłony silnika.Ropa ściekała po tylnej ściance silnika

Kaembe
    Gość

Domyślnie

Sprawy się pokomplikowały nieco. Mechanik stwierdził że ten lekki wyciek to ze skrzyni biegów i odpowietrzacza, ale jest tak minimalny żeby się nie przejmować.
    Wracam od mechanika zadowolony, zamykam garaż - patrze strugi jakiejś cieczy za mną się ciągną, patrze pod auto a tam cieknie strumieniem z silnika.
    Szybko odpaliłem silnik dojechałem do mechanika (spod maski ostro się już kopciło) - cały silnik zalany paliwem - pękł przewód na przelewach pompowtryskiwaczy...

Części zamówione we wtorek będzie naprawiony , ale traume będe mial
    PS w ASO powiedzieli że jeszcze takiego pzypadku nie mieli. Ktoś z was słyszał o pęknięciu (odczepieniu się przewodu na przelewach pompowtrysków)?

Pozdro