Mała poprawka do informacji kolegi bubu321:
- czujnik zegarowy opadł podczas początkowego pokręcania wałem korbowym o 0,3 mm, co było spowodowane starciem warstwy nagaru na tłoku przez iglicę czujnika. Potem już wszystko przebiegało bez problemów..
Mała poprawka do informacji kolegi bubu321:
- czujnik zegarowy opadł podczas początkowego pokręcania wałem korbowym o 0,3 mm, co było spowodowane starciem warstwy nagaru na tłoku przez iglicę czujnika. Potem już wszystko przebiegało bez problemów..
- jeśli miedzy GMP wału korbowego a GMP czujnika zegarowego wystepuje róznica jak w poprzednim poście, to jednak należy rozrząd ustawiać wg. GMP wału, czyli wziernika.
- inaczej bedzie rozrząd dalej przestawiony o te 2 stopnie.
- to jest hipoteza robocza, będzie sprawdzona w środę praktycznie
- poniżej zrzut z tego modelu auta , widać ze GMP pozorne, czyli czujnika zegarowego jest wyprzedzone o 2 stopnie przed GMP wału.
- czy warto sie bić o te dwa stopnie, to się okaże w środę po pomiarach.
--
![]()
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 12-04-2010 o 16:46
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Pytanie.Tylko dlaczego wszystkie instrukcje mówią o czujniku zegarowym.Nigdy nie słyszałem o ustawianiu na wskaznik wału korbowego.Znaki na wale i korpusie silnika tez nie sa jednoznaczne,bo niby jak je interpretowac?Mysle ze ustawienie na czujnik mimo wszystko jest dokładniejsze,wczasie zakładania paska jestesmy wstanie kontrolowac wskazówke.Inaczej jest w przypadku okienka rewizynego,bo niby skad mamy miec pewnosc czy pokazuje ono doładnie i trudno dostrzec tam minimalny ruch jak w przypadku wskazówki.
Ja też przychylałbym się do zdania kolegi remcyk. Podstawa poprawnego ustawienia rozrządu to dobre blokady i czujnik zegarowy. Znaki mogą być bardzo pomocne do wstępnego ustawienia GMP, ale nie mogą stanowić podstawy. To, że w badanym samochodzie była różnica ok, 2 st wcale nie znaczy, że w innym samochodzie różnica ta nie będzie inna, np. 5 st. albo i więcej.
- głosowania nie będziemy robić ponieważ ja też uważam że DOBRE blokady, sprawdzone oraz czujnik zegarowy to podstawa ale to nie daje 100 procentowej dobrej pracy silnika.
- nasze autka maja swoje lata i trochę luzów.
- mierzyłem oscyloskopem auta po ustawianiu rozrządu na dobrych blokadach i dalej to nie było to.
- jest prosty pomiar efektywności silnika w tym modelu auta , mierzymy i liczymy impulsy CKP , czujnika położenia i obrotów wału korbowego.
- z tych pomiarów możemy wyliczyć przyspieszenie RPM / msek poszczególnych cylindrów.
- jak jest około 9 rpm/msek to jest dobrze.
- dobrze to nie znaczy że tylko dobrze jest ustawiony rozrząd ale także świece, zapłon, przepływomierz.
- a wziernik to dobrze widać jak się zdejmie akumulator, przepływomierz i nie ma instalacji gazowej.
- brakuje mi tylko w tym wzierniku oznaczenia dla - 5 stopni.
- trudno to pozostałość po erze lampy stroboskopowej, gdzie wyprzedzenie zapłonu było - minus 10 stopni.
-
jak sie kręci kołem od strony kierowcy to dobrze widać jak "siada " blokada na wałku wydechowym i ssącym.
--
--
--
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 12-04-2010 o 07:34
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
No tak, ale w takim przypadku to dochodzimy do ustawiania rozrządu w funkcji efektywności silnika, która niewątpliwie zależy od wielu czynników, a to już byłby specjalistyczny tuning mający mało wspólnego z normalnym użytkowaniem i serwisowaniem samochodu.
Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 12-04-2010 o 10:04
A ja się z Wami nie zgodzę.
Jeśli znak na kole zamachowym pokazuje GMP to dokładniejszego wskazania nie ma.
W każdym egzemplarzu znak na kole zamachowym jest w tym samym miejscu, ma dużą dokładność wykonania i dobry współczynnik wskazania ze wzdlędu na duży promień koła zamachowego (duża rozdzielczość kątowa). Tego Juzio w fabryce nie wybija młotkiem gdzie popadnie.
Przyznam, że niewiem jak jest w ts-ie, ale jeśli gniazdo świecy nie jest w osi która jest prostopadła do denka tłoka (np. świeca jest pod kątem jak ar 33 boxer 8v) to wskazanie czujnika zegarowego można sobie miedzy pośladki wsadzić.
Nawet jeśli świeca jest prostopadle do tłoka to ze względu na martwą strefę punktu zwrotnego tłoka NIE ZAUFAŁBYM wsaźnikowi zegarowemu.
Oczywiście trzeba zachować warunki prawidłowego odczytu znaku na kole zamachowym.
Bubu napisz z imienia i nazwiska jakiej firmy blokady są sprawdzone.
Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl
Trochę go uprzedzę ale raczej w kwestii blokad do V6, blokady firmy HP można śmiało brać, są wykonane należycie, myślę że jak do V6 blokady zrobili OK to tym bardziej do TSów mają też dobre ale niech Bubu potwierdzi. Blokady HP kupisz chociażby w www.narzedziowy.pl
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts
Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 12-04-2010 o 14:35
No chyba coś w tym jest, gdy składałem teraz moje 3.0 do 156tki, przy ustawieniu rozrządu szczególnie przyłożyłem się do GMP na czujnik, i nie byłem w stanie zauważyć jak to nazwałeś martwej strefy, ewidentnie widać było narastanie wskazania czujnika i od razu po osiągnięciu max. opadanie, bez jakiegokolwiek zakresu położenia wału w którym wartość była by stała. Ale silnik w stanie wzorowym!!!!
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts