Witam
Mam problem z wysokim spalaniem. Zaczęło się tak, że napisałem kiedyś na priv do użytkownika bubu321 z moim problemem, doradził mi żeby kupić kabel i pomierzyć wskazane przez Niego parametry. Zrobiłem to, przedstawiam wykresy :
http://img717.imageshack.us/i/lambdarow.jpg/
http://img256.imageshack.us/i/maf.jpg/
http://img101.imageshack.us/i/przeplywka.jpg/
Wiem tylko z tego, że przepływomierz jest dobry
Napisałem znowu na priv do bubu321 i doradził mi :
- analiza:
TRA duże około -121 msek, czyli podejrzany MAF.
- jesli TRA duży ale dodatni to jest fałszywe powietrze.
- MAf osiąga 408 kg/h i 480 kg/h z pomiaru napięcia , czyli OK.
- brakuje na wykresach temperatury air od przepływomierza.
- FRa około 0.99 9 norma 0.8 -- 1.2 )
- zrób wykresy ale sondy lambda po ticku temperatury, czyli na wykresie ma byc temperatura płynu chłodzacego silnika, temperatura dochodzi do + 98 i potem spada.
- to jest ten tick,
wykres sondy lambda,
status sondy lambda ,
temperatura
oraz lambda regulation row 1 ma 1 wykresie.
- robiłes zerowanie parametrów adaptacyjnych ?, spawdzałes potem czy na prawde wyzerował te parametry, TRa = 0, FRa = 1
- jak szybko pojawia się ten TRA - ujemny.
- a co z przerwa na świecach , sprawdzałeś ?
- kolejny wykres: inject time, advanced angle, temperatura, Throtle Valve angle
- wszystko na biegu jałowym !!!
- tło zmienione oraz ekran tylko zalfadiaga.
- no i nowy temat, " wysokie spalanie a wszytko jest dobrze".
Teraz proszę spokojnie po kolei wytłumaczyć mi bo jestem amatorem w tych sprawach, postaram sie opisac sprawę w punktach i prosiłbym żeby mi odpowiedzieć na poszczególne punkty :
1) Bubu napisał, że podejrzany jest MAF, co to znaczy ? Jak to ewentualnie naprawić ?
2) Co to znaczy, że TRA jest duży ? Jak nazywa się ten sensor w alfadiag bo zmierzyłem wartość ale nie wiem nawet jak? Jaki TRA jest prawidłowy ?
3) Jak nazywa się sensor w alfadiag temperatury powietrza przepływomierza ? Jak go zmierzyc ?
4) Czy wszystkie pomiary robie na rozgrzanym silniku ? Rozgrzany czyli równy lub poniżej 90 stopni ?
5) Nie wiem jak zrobic wykres sondy lambda po " ticku temperatury", nie wiem jak mam to zrobić, bubu321 pisze ze temp dochodzi do 98 i spada, nie rozumiem, prosze mi to wytlumaczyc jak prostakowi.
6) wykres sondy - jaki wybrac sensor w alfadiag ?
status sondy lambda - jaki wybrac sensor w alfadiag ?
temperatura - temperatura czego ? ( w alfadiag)
lambda regulation row 1 - ile ma wynosić wartosc prawidlowa ? jak to mierzyć ? dodawać gazu czy jak ?
7) Jak wyzerować parametry adaptacyjne ?
8) Do czego służy opcja w alfadiag TEST INJECTION 1,2,3 i 4 ?
9) Jak sprawdzić czy szybko pojawia się TRA ujemny ?
10) Czyściłem dzisiaj świece i każda była zakopcona na czarno, ktoś powiedział mi że jak są czarne to jest zła mieszanka spalana, co w związku z tym ? Jak sprawdzić przerwę na świecach ?
11) inject time - jak dobrze pomierzyć ?(rozgrzany silnik, dodawać gazu ??)
advanced angle - - ||-
temperatura - temperatura czego ?
Throtle Valve angle - jak to zmierzyć ?
Na końcu chcę podziękować bubu321 za wszystko bo pomógł mi już bardzo dużo![]()