Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 67

Temat: Ktora Alfe wybrac 147 156 159 - pomoc w wyborze.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Scuderia
    Mieszka w
    Mrozy
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.7 8v 1991r, Alfa Romeo 164 3.0 V6 24v Q4 1994r

Domyślnie

Heh ciekawa sprawa z wyborem takich aut, trzeba wiedzieć czego oczekujesz, zwłaszcza w kontekście wyboru pomiędzy 147 a 159, bo to już mocno różne auta, ale wg mnie:
    156 - dla mnie już zbyt popularna, ale fajne auto za małe pieniądze i jeśli chcesz poszaleć, kupować tylko z prawdziwym V6 Busso
    147 - najładniejszy kompakcik na rynku, nadal potrafi przykuć oko, szukał bym jakiejś limitowanej serii, w przeciągu ostatnich 2 lat sporo tego się pojawiało, najciekawsza chyba będzie Ducati Corse ze 170KM 1.9JTDM i mechanizmem Q2 lub wersja Sport Q2 z 1.9JTDM i 150KM
    http://www.motonews.pl/alfa_romeo/ne...w-bolonii.html
    159 - najnowsza, najbardziej dopracowana, najmniej zawodna, najpojemniejsza, ale żeby kupić coś z fajnym silnikiem (2.4JTDM lub 1,75TBi) twój budżet nie wystarczy

Mój wybór padłby na 147 w jakiejś fajnej serii z dieslem pod maską.
    I najważniejsze - kupuj Alfę sercem
    Ostatnio edytowane przez Scuderia ; 22-04-2010 o 23:36
    Alfa Romeo to rodzaj choroby, entuzjazm do czegoś co w podstawowej funkcji jest tylko środkiem transportu, to sposób na życie, szczególny rodzaj percepcji pojazdu wyposażonego w silnik

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    Nie ma szans na "pewną" 159 w tym budżecie.
    [...]
    Trzeba przyjąć kilka zasad i jak kupisz to będzie gitara:

0. Nie szukasz najtańszych egzemplarzy z całej oferty, chlewem pod maską, budyniem w zbiorniczku płynu chłodzącego, z wyciągniętym radiem lub bez alusów, neonami, wieśniackimi spojlerami, napisami na klapie "M3, Type-R, TDI/GTI...". Nie pytaj dlaczego - po prostu stan techniczny będzie podobny do stanu technicznego mózgu poprzedniego właściciela. Oczywiście może zdarzyć się wyjątek, ale to jest właśnie klątwa ludzi, którzy zrobili to w dobrej wierze.
    1. Kupuj bezwypadkowy - wierz mi lub nie - miałem/mam kilka samochodów, które kupiłem "lekko uderzone" i robiłem "dla siebie". Zawsze w tych autach coś się sypało. Jeśli chcesz samochód na więcej niż 2 lata, a zakładam, że w przypadku alfy, która traci dużo na wartości chcesz - powypadkowe sobie daruj.
    2. Jedź do ASO przed zakupem na sprawdzenie zawieszenia+geometria, płynów, koniecznie podłącz pod komputer - na wszystko bierz faktury.
    3. Na forum wrzuć link do ogłoszenia, które wpadnie Ci w oko - czasami już ze zdjęć "spryciarze" wynajdą powód, aby zdyskwalifikować pojazd.

AHA:
    Kup sobie 156 SW JTD M-Jet 1,9 16V na zawieszeniu sport. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba 2,4 jest fajne, ale jeśli nie robisz długich tras, to nie ma sensu. Różnicę w cenie lub np. w opłatach, gdy sprowadzasz można wykorzystać na inne zabaweczki...
    nic dodać, nic ująć!
    polecam dokładnie to samo, z jednym zastrzeżeniem: odpowiedz sobie na pytanie, czy NA PEWNO nie zależy ci na mocy? bo w razie czego 2.4 jest bardziej "rozwojowe" niż 1.9
    Ja też myślałem, że 2.5V6 mi w zupełności wystarczy... a teraz marzy mi się 3.0

pozdrawiam,
    ~tomaz
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Kup 156 SW.. jeden z najpiękniejszych kombiaków na świecie i fajnie to lata z silnikiem diesla.. Też mam 3-osobową rodzinę i niekiedy nawet do kombi ciężko nam się zapakować..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar FredzioPL
    Mieszka w
    Jędrzejów
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v Q-Distinctive SW

Domyślnie

Rozmawialem z zona i jak na razie odpada na pewno 147 za mala to tego nie podoba jej sie tyl
    Wybor padl na 157 SW lub limuzyne albo 159 ale wtedy trzebaby dolozyc co najmniej do 35-38 tys zeby cokolwiek szukac.
    Zobaczymy dzisiaj albo jutro wystawie mondziaka na sprzedaz i zobaczymy jak ludziska rzuca sie na niego i i9le wezme wtedy bede wiedzial na czym stoje i ile kasy bede musial dolozyc do Alfy. Wyjasni sie na co mnie stac

Pozdrowka pewnie powroce do tematy jak bede wybieral cos konkretnego, rzuce kilka linkow zebyscie doradzili co kupic.

Pozdrawiam i dzieki

Mieszka w
    Jędrzejów
    Auto

Domyślnie

Jeszcze jedno pytanko, jak jest z naglosnieniem w 156 FL. Bo we wczesniejszych latach wstawiali system BOSE a teraz sa tez jakies wersje z polepszonym audio?

Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Cytat Napisał FredzioPL Zobacz post
    Jeszcze jedno pytanko, jak jest z naglosnieniem w 156 FL. Bo we wczesniejszych latach wstawiali system BOSE a teraz sa tez jakies wersje z polepszonym audio?

Pozdrawiam
    Zdarzają się wersje z Bose, była to opcja i można takie znaleźć.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Alfa166Nero
    Gość

Domyślnie

Ja bym poradził inaczej - nie skupiać się aż tak na konkretnym modelu tylko poszukać egzemplarza z naprawdę pewnego źródła w dobrym stanie. Jako właściciel 166-tek je bym właśnie polecał bo wg mnie są naprawdę solidnie wykonane, a naprawy zawieszenia nie są już takie drogie.

Mieszka w
    Jędrzejów
    Auto

Domyślnie

W sumie mam dylemat i to straszny. Wiadomo samochod kupuje sie na kilka lat 3-4 co najmniej. Na pewno po zakupie nie bede inwestowal do dodatkowe audio itd wolalbym kupic cos fabrycznego. Swojego czasu jezdzilem 147 z audio BOSE i bylem mile zaskoczony.
    Dlatego chcialbym kupic cos juz zamontowanego. Oczywiscie lepiej kupic w super stanie golasa niz super wypasionego 'wraka'.
    Wczoraj pojawilo mi sie swiatelko w tunelu i byc moze zwieksze lekko budzet na samochod i zdecyduje sie jednak na 159
    Ale wszystko zalezy jednak za ile pchne Mondeo.

Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Cytat Napisał FredzioPL Zobacz post
    Wczoraj pojawilo mi sie swiatelko w tunelu i byc moze zwieksze lekko budzet na samochod i zdecyduje sie jednak na 159
    Fredzio, ja tak wlasnie bym Ci radzil. Piszesz, ze robisz 30 - 35 tys km rocznie i zalezy ci na ekonomii i bezawaryjnosci. 156 SW po lifcie jest piekna i silnik JTD (bez znaczenia ktory) jesli o niego dbasz bedzie niezniszczalny. Ale co z tege, jesli co roku, maksymalnie raz na 1,5 bedziesz ladowal mnostwo kasy w zawieszenie.
    Przejrzyj sobie watki o zawiasie w 156 i zobaczysz, ze wytrzymuje zwykle 30 - 40 tys, a jak kupis nietrafione zamienniki to nawet po 10 moze zaczac skrzypiec. Jak jestes przywyczajony do mondeo, w ktorym pewnie wahaczy nie zmieniales ani razu to gwarantuje, ze Cie sie 156 odechce

159 to pod tym wzgledem zupelnie inna bajka. W tescie Auto Swiatu zrobili nia 100 tys (glownie po polskich drogach) i w zawieszeniu nic nie ruszali. Osytatnio, jak bylem w ASO spotkalem goscia, ktory pierwwszy raz wymienial gorne i dolne wahacze. zapytalem go, jaki ma przebieg. 140 tys :-)
    Tak wiec radze Ci, jak mozesz to lepiej teraz doloz te 10 tys i poszukaj zadbanej 159 (jak nie musi byc szybka moze byc nawet JTD 120 + ewentulanie czip). Pod wzgledem awarynkosci bedzie duzo lepsza, a dodatkowo komfort tez bez porowanania.

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Ja podzielę się moimi spostrzeżeniami. Sam mam 156 FL Sedan. Auto nie ma składanych siedzeń tylnych co nie każdy wie przed kupnem.Nie kiedy by się przydało. Nie mam jeszcze dzieci.
    Ale jadąc sam z dziewczyną prawie cały bagażnik jest zajęty. Do tego sedan ma mały otwór bagażnika. Ciężko wsadzić tam coś o dużych gabarytach.
    Ostatnio miałem do przewiezienia dwa wózki dziecięce. Jeden mały spacerowy który po złożeniu wszedł do bagażnika. I taki trochę większy który po maksymalnym rozłożeniu na części musiałem wsadzić na tylne siedzenie. Przez otwór w bagażniku nie było szans.
    Więc jak się pojawi dziecko, to moim zdaniem trzeba będzie patrzeć za kombi.
    Może już 159 SW
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.