Witam wszystkich. Wiem, że szukajka najlepszym przyjacielem ale nie potrafię nic znaleźć na bolączkę która trapi moja niunie.
Generalnie auto kupiłem jakieś miesiąc temu. Jest to Alfa 156 2004r. 19.16v m-jtd 140PS.
Problem mój polega na tym, że bardzo dużo pali. Porównanie prze kolegów z pracy mojego spalania ze spalaniem czołgu nie jest myślę przesadzone. Dane z komputera pokładowego które przekładają się myślę na realia (potwierdzone po przejechaniu całego zbiornika) średnio 9-10l. W małym mieście w jakim mieszkam komputer średnio pokazuje 12-14litrów. Na trasie przy jeździe na 5-6tym biegu w granicach 1500 - 2000obr. i predkośći 90-100km/h ze spalaniem średnim nie udało mi się zejść poniżej 6 litrów. Przy ruszaniu z miejsca ciągnąc na każdym biegu do 4tyś obrotów spalanie chwilowe potrafi sięgnąć 30 litrów. Dziwi mnie też, że po takim ruszeniu, że tak powiem brzydko " z kopyta", ale po uspokojeniu przy 3 biegu jazdy i przejsciu przykladowo na jak najwyższy możliwy bieg i zejście do 1800 obrótów nie powoduje obniżenia spalania chwilowego. Potrafi się ono utrzymywać dość długą chwile na poziomie 10-12 litrów. Co ciekawe odnoszę wrażenie, że efekt wciskania w fotel zaczyna się zdecydowanie za wysoko. Jest to zakres 2500-3500obr. Skanowanie na 3 różnych komputerach u 2 specjalistów od alfy i Scan Masterem z wgsoftu na laptopie kumpla nie wykazało żadnych błedów. Poniżej zamieszczam screeny z odczytu parametrów podczas jazdy. Dodam jeszcze, że auto nie dymi i nie ma żadnych objawów, że tak powiem "choroby". Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł rzucić wprawnym okiem i ocenić czy parametry są OK. Czekam na wszelkie rady, informacje i sugestie. Pozrdrawiam wszystkich.
![]()