Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: Dziwny objaw - jakby ślizgający sie pasek

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

a może koła Ci buksują przy zmianie biegów, w końcu to alfa... niezła teoria z tym paskiem:-)

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    wro
    Auto
    156 2.0 ts

Domyślnie

Może nie pasuje to do tych teorii, ale dla mnie to wygląda jak przypchany dolot (filtr powietrza) albo kończąca żywot przepływka.
    Przy sprzęgle byłyby problemy ze startem bardziej zauważalne niż te.
    Ostatnio edytowane przez sam ; 26-04-2010 o 12:37

Użytkownik Świeżak Avatar Dugit
    Auto
    159 SW 2.0JTDm i 156 SW 1.9JTD

Domyślnie

Sztanga w mojej belli nie wykazuje chęci ruchu. Od 3000 obrotów do 4000 silnik wyraźnie słabnie. W dolnych zakresach jest całkiem żwawy.Maciek-156 jak można kierownice turbiny rozruszać? Ręką poruszać sztangą?? Sorry że odbiegam od tematu.

milkyyyy
    Gość

Domyślnie

niestety wyglada to na turbo...
    co do rozruszania tych 12u lopatek.. u mnie nie pomoglo zostaly dobrze wymoczone nasmarowane itp.. ale niestety..
    skonczylo sie na "nowym" turbo

objawy byly identyczne... do 2500 obrotow auto jedzie jak oszalale.. potem traci moc.. jak zdejmujesz noge z gazu znow dociskasz znow jedzie..
    potem pokaza sie bledy... itp itd

ps. co do sliozganai rozrzadu.. u mnie sie poslizgnal.. i tloki sie spotkaly z zaworami... wniosek. drugi motor

co do tego czunnika doladowania pozycz sobie od kogos i zaloz.., ja mam nowy koszt 250 zl
    ale.. to ponoc rzadko nawala.. i tradycyjnie niepotrzebny wydatek sobie zrobilem
    Ostatnio edytowane przez milkyyyy ; 26-04-2010 o 21:37

Użytkownik Rowerzysta Avatar meydey232
    Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,9jtd 16v 2002r

Domyślnie

Dzięki Panowie za burzę mózgów
    Raczej winne wszystkiemu jest tu sprzęgło i jego początek końca. Teoria z paskiem była rodzajem żartu Koledze w Lełonie ostatnio poleciał i Seat otrzymał nowe serce.
    @up
    U mnie z turbiną wszystko jak najbardziej w porządku. Jako tako auto nie traci mocy - gdy wciskam pedał gazu stopniowo ciągnie elegancko, zaś gdy zaraz po zmianie biegu wcisnę w podłogę to przez chwile obroty rosną i gdy silnik już załapie ciągnie od tych obrotów do których doszedł. Żadnych błędów komp nie wywala, wyczyściłem overboost. Wczoraj byłem u mechanika (tylko od ALF i Lancii) i także stwierdził, że to sprzęgło po przejechaniu się. Tak więc jeszcze przez 2 tygodnie będę musiał się z tym pomęczyć, a później zostawiam samochód na cały dzień w warsztacie i zawieszenie leci do wymiany (tłucze sie niemiłosiernie), sprzęgło i świeca jedna już nie pali

Tak więc Panowie problem został rozwiązany. Objaw ten był spowodowany przez zsuniętą opaską od filtra powietrza Filtr wymieniałem na jesieni, a objaw zaczął się w zimie, ale jako były obfite opady śniegu w tym roku to bardziej podejrzewałem, że koła buksują na śliskim. Przedwczoraj zajrzałem pod machę i w oko rzuciła mi się podniesiona do góry opaska od filtra. Założyłem tak jak należy, dokręciłem i jest elegancko. Gaz w podłogę i ciągnie równo Bella w piątek leci na wymianę zawieszenia to już mechanikowi głowy nie będę tym zawracał, a i moja kieszeń na tym nie ucierpi
    Ostatnio edytowane przez meydey232 ; 12-05-2010 o 20:43 Powód: rozwiązanie problemu