Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Urwany Rozrząd w Alfie 166 2.0TS

Użytkownik Romeo Avatar Matt21
    Mieszka w
    Szopie
    Auto
    Po-Jeep Grand Cherokee - luźno spasowany, wysokoobrotowy 1.6 TS

Domyślnie

Ja nie mam zamiaru oszczędzać na cenie częsci, żadne naprawianie pod domkiem tylko serwis, a zostawie tam chyba sporo bo wymieniam wszystkie płyny i filtry oraz rozrząd, ale warto będzie jestem pewnien, a jak myslicie do JTD Castrol EDGE 5w40 nie będzie przeszkadzał bo mam mały dylemat. :?:
    DIESEL POWER - BEZ DYMU NIE MA OGNIA !!
    Honda CBR 929 - DYMU BRAK OGIEŃ POZOSTAŁ

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Matt21
    Żle zrozumiałeś.....serwis nie jest jedynym rozwiazaniem. Jeśli masz mechanika, kóry dysponuje sprzętem ( blokady+czujnik GMP+ coś do pomiaru naciągu paska) oraz praktyką i wiedzą, to będzie to lepszy wybór. CENA ZA USŁUGĘ :!:

W serwisach też pracują ludzie, czasami z polecenia innych, za to z całym bagażem wszelkich ułomności i niekompetencji. Jak wczesniej pisałem, zajmowałem sie naprawa aut wiele lat, i nie jedno juz widziałem np:

Opel astra 1.8 16v, trafiła do serwisu na wymianę rozrządu. Po zdjęciu osłon, okazało sie, że koła zębate wałków i koło wału , nie mają znaków fabrycznych , mają za to po 2 znaki zapunktowane.....Pan serwisant, po 15 myśluny, wybrał środkowe położenie szlag mnie trafił i zapytałem dlaczego nie sprawdzi czujnikami ( a serwis ma takowe na stanie) , GMP i wzniosu krzywek wałków, w końcu to jedyne miarodajne wyjście z sytuacji ( na kole zamachowym znaków niet), na co pan wzruszł ramionami i powiedział "a po co". Niestety, mimo iż z braku czasu sam to auto zaprowadziłem do serwisu, zaraz je stamtąd zabrałem... takich historii znam całkiem sporo, ale znam też i te dobre ( to tak dla równowagi)

Pzdr :uszy:

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał Matt21
    Ja nie mam zamiaru oszczędzać na cenie częsci, żadne naprawianie pod domkiem tylko serwis, a zostawie tam chyba sporo bo wymieniam wszystkie płyny i filtry oraz rozrząd, ale warto będzie jestem pewnien, a jak myslicie do JTD Castrol EDGE 5w40 nie będzie przeszkadzał bo mam mały dylemat. :?:
    A jakim olejem miałeś do tej pory zalany sinik? Dobrze się sprawuje, nie ma ubytku to po co chcesz zmieniać - takie zmiany nie służą silnikowi
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Szopie
    Auto

Domyślnie

Własnie nie bardzo wiem czym go zalewali wcześniej :? , jest książka serwisowa więc sprawdze i zaleje o takich samych parametrach żeby było wszystko ok. A co do serwisu to nie ASO mam inny świetny i tańszy :wink: , a wiem że znaja się na tym co robia, dają nawet gwarancje na części i montaż, nigdy nie miałem z nimi kłopotu 8)
    DIESEL POWER - BEZ DYMU NIE MA OGNIA !!
    Honda CBR 929 - DYMU BRAK OGIEŃ POZOSTAŁ

seb22
    Gość

Domyślnie

Mat21 podziel sie gdzie to dobre ASO sie miesci

Mieszka w
    Szopie
    Auto

Domyślnie

To nie Autoryzowany Serwis Alfy tylko A.D Polska "Dakol" w Dębicy. Adres: Dębica, Al. Jana Pawła II 11a. Prosze link do stronki http://www.dakol.com.pl/. Nie wiem jak u nich z Alfami ale ojciec ma Audi A4 1.9 TDI Quattro i zawsze do nich jezdzi, a z rozrządem z tym Audi to jest dłuuga zabawa(trzeba cały przód rozebrać). Ja na obsługe nie narzekałem nigdy. Za wymiane kompletnego rozrządu powiedzieli mi ok 200zł wiec nie tragedia a mam pewność i gwarancje.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

No to możesz się srogo zawieść - nie pierwszy raz spotykam fachowców od panzerwagenów, którzy mówią że wymiana rozrządu w alfie to pryszcz i potem mja duże kłopoty. Aby wymienić rozrząd w audi i passku trzeba sciągac przedni zderzak więc nie dziw się że to robili.
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Szopie
    Auto

Domyślnie

To juz sam nie wiem co mysleć, nie tylko zderzak ale i obie chłodnice, nie byłem przy tym to dokładnie nie wiem. Mysle że będzie ok, mam tam znajomego mechanika, to magik jednym słowem, zawsze nam (mi i ojcu) robi koło aut i nie mamy powodów do narzekań fachowiec z dłuugim doświadczeniem, hehe pancerwageny, jak ja lubie to słowo!! A własnie chce ktos Fiata Tipo?? http://moto.allegro.pl/item216899583...o_1_9_tds.html oddam w dobre ręce cena do dogadania się.

gizmocs
    Gość

Domyślnie

Aby wymienić rozrząd w audi i passku trzeba sciągac przedni zderzak więc nie dziw się że to robili.
    Dokladnie, zgadzam sie z przedmowca. Niestety w Alfaie nie sztuka sie dostac do paska ale sztuka go umiejetnie wymienic

Jezeli juz masz na prawde duze zaufanie do tego mechanika to upewni sie czy ma blokady do Alfy bo bez tego to ani rusz.