Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: 159 za 41 900

marcinnek_
    Gość

Domyślnie 159 za 41 900

Witam,

Chciałem się fachowców, których mam nadzieję dużo wśród Alfaholików znajdę spytać o zdanie na temat poniższego głoszenia
    http://moto.gratka.pl/tresc/alfa-rom...-11704122.html

Jeśli coś robię/piszę nie tak, proszę nie bijcie, wytłumaczcie

superalfa.pl
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marcinnek_ Zobacz post
    Witam,

Chciałem się fachowców, których mam nadzieję dużo wśród Alfaholików znajdę spytać o zdanie na temat poniższego głoszenia

kolego ten automat robi max 100000 KM jest to skrzynia GM największy syf jaki tylko może być remont 7000 więc jak mi się wydaje to dlatego jest taka cena za to auto

Użytkownik Rowerzysta Avatar RobertWroc
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2JTS

Domyślnie

Wiesz, nie jest to samochód za parę złotych.Więc opinia z fotek nie powinna wogóle być brana pod uwagę. W starszych modelach często widać braki po naprawie, czy pomyłki blacharza typu w nowym modelu grill od starszego czy listwy tam gdzie ich nie powinno być.
    Tutaj powinieneś przejechać sie sam. Wiem z Warszawy do Mysłowic całkiem niezła wycieczka, ale mi się wydaje że warto.
    Samochód odkupiony od dilera. Mam nadzieję że chodzi o dilera AR a nie AMFY
    Jeżeli to pierwsze to najprawdopodobniej pozostawiony w rozliczeniu , lub po prostu niespłacony.
    Jeżeli to drugie, ryzyko że samochód jest po leasingowy, a tym samym nikt nie dbał za bardzo o niego "bo sie wymieni na nowy" i jeździł w jakiejś firmie, z różnymi kierowcami itd.
    Ale to do ustalenia telefonicznie.
    Wiek samochodu sugeruje ze był zawsze serwisowany w ramach gwarancji w ASO. Zresztą książka to potwierdza i umożliwia weryfikację.
    Jednak prawdę dowiesz się wstawiając go na kompletny przegląd, lub po prostu podjeżdżając do ASO w którym była robiona. Może trafisz na mechanika który miał z nią do czynienia. I dowiesz się że gość sprzedał bo gwarancja się kończy a oni tej padliny ciągle nie mogą naprawić, albo że igiełka. Zresztą po książce zobaczysz czy często stała na kanale...
    Ale jak powiedziałem tutaj tylko konkretny przegląd, głównie silnika.
    Bo jeżeli chodzi o zawieszenie..sam wiesz jakie są nasze drogi, nawet jak będzie 100% sprawne to i tak wkrótce będziesz musiał je robić...

marcinnek_
    Gość

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi. Wiem, że kupowanie po obrazkach nie wchodzi w grę. Na pewno przed kupnem jazda testowa z ASO na trasie

Chciałem raczej dopytać czy już na start nie widzicie niczego podejrzanego i czy ten model/silnik/opcja jest ok.
    Po pierwszych grzebaniach w necie wiem że model sprawdzony, silnik bardzo chwalony, skrzynia rzeczywiście wymaga uwagi.

Robert, dzięki za precyzyjne uwagi. Zwróć jednak uwagę na to, że auto jest z Holandii.

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Nie ma przebiegu = nie ma o czym gadać...

Dla mnie to tak jak ogłoszenie "sprzedam" bez podania ceny...

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cytat Napisał superalfa.pl Zobacz post
    kolego ten automat robi max 100000 KM jest to skrzynia GM największy syf jaki tylko może być remont 7000 więc jak mi się wydaje to dlatego jest taka cena za to auto
    superalfa z moich info od kolegi który wymieniał w swojej 159 ( rocznik 2008) tą skrzynię jest to automat japońskiej firmy Aisin ,stosowany w wielu innych markach , manualne skrzynie rzeczywiście pochodzą z GM ale nie automat . Koszt wymiany ( nie naprawy ) tej skrzyni w ASO w Wa-wie to 16 tys. netto + robocizna . Szczęściem w nieszczęściu było to ,że miał jeszcze gwarancje na auto .
    W tym ogłoszeniu najwieksze wrażenie robi na mnie silnik CDTI
    no i z tego co widać navi jest niefabryczna . Auto jest zdecydowanie za tanie jak na tą wersję ,gdyby była tzw. igiełka powinna kosztować ponad 60 kpln. Pzdr
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

superalfa.pl
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    superalfa z moich info od kolegi który wymieniał w swojej 159 ( rocznik 2008) tą skrzynię jest to automat japońskiej firmy Aisin ,stosowany w wielu innych markach , manualne skrzynie rzeczywiście pochodzą z GM ale nie automat . Koszt wymiany ( nie naprawy ) tej skrzyni w ASO w Wa-wie to 16 tys. netto + robocizna . Szczęściem w nieszczęściu było to ,że miał jeszcze gwarancje na auto .
    W tym ogłoszeniu najwieksze wrażenie robi na mnie silnik CDTI
    no i z tego co widać navi jest niefabryczna . Auto jest zdecydowanie za tanie jak na tą wersję ,gdyby była tzw. igiełka powinna kosztować ponad 60 kpln. Pzdr
    Przykro mi, ale jesteś w błędzie Aisin był, ale w alfie 166 i thesis w 159 i cromie jest GM, jak juz pisałem największe zło, naprawiałem już 7 tych skrzyń poprostu dramat koleś od skrzyń już nawet ma taką gotową zawsze na stanie, więc mam wymianę od ręki
    Fiat,opel,saab weszli w układ i coś tam sobie przekazali tyle tylko, że fiat na tym ucierpiał najbardziej, bo wziął np do cromy zawieszenie i tą felerną skrzynie automatyczną a fiat dał to, co miał najlepsze, czyli silnik JTD

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

To jakąś zagadkę mamy chyba ,bo dzwoniłem do kolegi i potwierdził ,że miał automat AISIN AF 40-6 .We wszystkich miejscach w sieci jakie znalazłem potwierdzają użycie tej skrzyni w autach koncernu GM i FIAT ale producenta wskazują jako AISIN
    http://www.prnd.pl/porady-asb/tf-80s...kze-zwana-af40
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

superalfa.pl
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    To jakąś zagadkę mamy chyba ,bo dzwoniłem do kolegi i potwierdził ,że miał automat AISIN AF 40-6 .We wszystkich miejscach w sieci jakie znalazłem potwierdzają użycie tej skrzyni w autach koncernu GM i FIAT ale producenta wskazują jako AISIN
    http://www.prnd.pl/porady-asb/tf-80s...kze-zwana-af40
    wiesz być może jest różnie opisywane ale ja bardziej wierze człowiekowi który ponad 30 lat robi automaty niż ASO i innym opisom internetowym
    zresztą jakie to ma znaczenie złom to złom i niech się nazywa jak chce

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał superalfa.pl Zobacz post
    Przykro mi, ale jesteś w błędzie Aisin był, ale w alfie 166 i thesis w 159 i cromie jest GM, jak juz pisałem największe zło, naprawiałem już 7 tych skrzyń poprostu dramat koleś od skrzyń już nawet ma taką gotową zawsze na stanie, więc mam wymianę od ręki
    Fiat,opel,saab weszli w układ i coś tam sobie przekazali tyle tylko, że fiat na tym ucierpiał najbardziej, bo wziął np do cromy zawieszenie i tą felerną skrzynie automatyczną a fiat dał to, co miał najlepsze, czyli silnik JTD
    Stawiam, że 166 miała ZF...

---------- Post dodany o godzinie 17:00 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:42 ----------

Cytat Napisał marcinnek_ Zobacz post
    Witam,

1. Nie ma oryginalnego Connect NAV MM, ale widać, że rzeźnik raczej go nie wstawiał. Ciekawe, czy ma zintegrowane funkcje komputera z CNav.

2. Niech Ci podeśle zdjęcia książki - sprawdzisz po pieczątkach skąd pochodzi i wyślesz maila/zadzwonisz. Będziesz wiedział sporo więcej.

3. Przy takiej kasie chyba warto zainwestować 3 stówki na miernik lakieru.

4. Warto też się zainteresować kabelkiem i programem do diagnostyki, lub poprosić kogoś ze Śląska o pomoc.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Uprawnienia