Witam mam pytanie czy do alfy 145 1.6 bx da się włożyć silnik inny niż boxer na skrzynię z boksera ? jak tak to jaki to silniczek![]()
Witam mam pytanie czy do alfy 145 1.6 bx da się włożyć silnik inny niż boxer na skrzynię z boksera ? jak tak to jaki to silniczek![]()
Skrzynia jest problemem, ale... nie największym. Największy problem boksera, to to, że jego mocowania nie są "swap friendly" - wsadzisz tylko i wyłącznie innego bokserka, a jeśli nie zadowala Cię to - czeka Cię naprawdę dużo, dużo rzeźbienia. Bo np. boxer od TSa różni się też nieco układem jezdnym.
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
a da się coś z diesla z stajni fiata wpakować
może być przy tym sporo pracy i utopionej kasy.
jaki był by najlepszy i najłatwiejszy do wsadzenia silnik diesla o jakiejś odpowiedniej mocy żeby alfę dobrze bujał ?
ale mi właśnie chodzi o to żeby sobie zrobić z tej alfy jakiś mały wynalazek np z silnikiem od jakiegoś fiata bądź vw w dieslu![]()
145 średnio się nadaje do wpakowania diesla większego od 1.9 JTD - dlaczego? Bo diesel jest cholernie ciężki i auto będzie prowadzić się jak taczka. Niestety, jak już pisałem powyżej - przekładka boxera na coś innego to rzeźba. Jeśli nie robisz tego sam osobiście - to już taniej kupić budę z zatartym TSem i tam kombinować - dużo łatwiej i ciekawiej.
Pomyśl ogólnie - wsadzenie silnika o zupełnie innym sterowaniu, specyfikacji, mocowaniu i układzie jezdnym - a takim byłby np. diesel w porównaniu do boxera - jest wykonalne, jeżeli jesteś samozapartym rozkminiaczem z dobrze wyposażonym warsztatem i sporym doświadczeniem - inaczej nie ma lekko. O kasie nie wspomnę.
Skoro szukasz mocy - 1.7 16v BX to super jednostka, ale jest ich mało w dobrym stanie. A skoro szukasz wynalazku, to wsadź cwaniaku BX z subaru z całym napędem![]()
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
hmm co do tego D-20 z man-a to pomyślętylko nie wiem gdzie miałbym go w tej alfie wsadzić
![]()
napęd i boxer z subaru - napewno zajebisty pomysł ale bardzo pokręcona konstrukcjai skąd tu do tego graty wziaść ?
![]()
Mam dwie alfy 145 jedna 1.4 Bx druga 1.6 Bx i obydwie się na panewkach pochlastały ;/
i teraz jedną mogę bez żalu przerobić nawet na monster trucka![]()
profanacja wsadzić coś z vw do alfy! Jeszcze to klekoczące TDI?! Kiedyś kolega Plazmo włożył kompresor do boxera-idź tym śladem skoro mocy ci brak.