Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: AR 166 2.4 150km(2005r), co o tym aucie sadzicie?

matek222
    Gość

Domyślnie AR 166 2.4 150km(2005r), co o tym aucie sadzicie?

Witam,
    Natrafiłem na ta alfe:
    http://amicar.otomoto.pl/alfa-romeo-...C12612050.html

Co sadzicie o tym aucie?
    Warto jechac je ogladac 600km w dwie strony? Na co zwrocic uwage? Co jest słabym punktem 166 z tym silnikiem? Jak sie ma sprawa zawieszenia?

Auto podbno jest sprowadzone z sieci dillerskiej fiata w Hiszpani dwa lata temu z przebiegiem 13/15tys km, teraz nim jezdzil pracownik salonu.

hmm?

Napaliłem sie na ta maszyne, ale nie chial bym wpasc w jakies koszta, Srednio rocznie robie około 40 tys km, autem pewnie chcial bym pojedzic z 2/3 lata.

Obecnie podrozoje Opel Vectra B z silnikiem Diesel 2.0(101km).

Pozrawiam i licze na sugestie.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 166 3.2

Domyślnie

Moim zdaniem cos kombinowane z klapą z tyłu . po za tym fajna sztuka jedyne co nie pasuje to kolor ale to rzecz gustu . zwróć uwage na zawieszenie czy nie jest wytłuczone , sprawdź przebieg czy rzeczywiscie jest tak niski jak podaja , po za tym podepnij pod kompa i wszystkiego się dowiesz pozdrawiam udanego zakupu rzyczę

Użytkownik Alfa i Omega Avatar matber1
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Porsche Cayman 987.2

Domyślnie

co do tej klapy to faktycznie cos inny odcień ma ale to może sprawa jak światło pada pod tym daszkiem gdzie stoi. Co do reszty to fele super stan, progi nie powybijane, otarc niewidac....sprawdzic silnik i jaazda

A_s_m_O
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał damian89 Zobacz post
    Moim zdaniem cos kombinowane z klapą z tyłu . po za tym fajna sztuka jedyne co nie pasuje to kolor ale to rzecz gustu . zwróć uwage na zawieszenie czy nie jest wytłuczone , sprawdź przebieg czy rzeczywiscie jest tak niski jak podaja , po za tym podepnij pod kompa i wszystkiego się dowiesz pozdrawiam udanego zakupu rzyczę
    hehe kolego ty z tego co widze w kazdym aucie widzisz cos nie tak

kolego autko naprawde niczego sobie, jesli przebieg jest realny a wyglad taki jak na zdjeciach to namawiam do zakupu i zycze milego uzytkowania

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Moim zdaniem warto, nawet jeśli było coś malowane to przecież mogło być głupie zadrapanie i dlatego pryśnięta, a szczeliny to kwestia regulacji każdy blacharz się z tym upora, a nawet zwykły amator, wystarczy trochę pomyśleć, gdzie przesunąć gdzie poluzować i wszystko gotowe. W fabrykach lepszych samochodów ustawiają na dziesiąte części mm za pomocą suwmiarki, a w zwykłych masówkach poprostu mają do tego przymiary których zwykli blacharze- lakiernicy nie posiadają robią na oko i czasami im nie wychodzi.
    Dawniej alfy nawet jako nowe miały nie równe szczeliny, wystarczy obejrzeć na youtube.com filmik z montażu alfy 75 i spojrzeć na maskę gotowego auta.
    Moim zdaniem w alfie z linku wystarczy tylko wkręcić jeden obrót kołki odbojowe z obu stron i po sprawie.

Nie zachowujmy się jak ludzie z bezwypadkowe.net którzy wszędzie widzą coś nie tak, to jest poprostu auto używane zgodnie z przeznaczeniem i zawsze mogło być gdzieś ryśnięte.

W mojej alfie malowałem już kilka elementów z powodu otarć czy spapranej roboty przez lakiernika (różnica odcieni), a jestem pewny że jak ktoś zmierzył by miernikiem i zobaczył trochę większa grubość lakieru niż powinna być to zaraz była by na bezwypadkowe.net z komentarzem że wstawiałem kawałek przystanku PKS.

Ludzie którzy szukają oryginalnego lakieru w kilku letnim samochodzie poprostu oszukują samych siebie
    Często bywam na giełdach szukając z kimś auta i naprawdę śmiech mnie ogarnia jak słyszę czego ludzie się czepiają. Polak chce igłę, najlepiej za darmo i z pełnym bakiem
    Są przypadki że kupuje się np. od znajomego który był pierwszym właścicielem i zna się pełną historie auta, ale to sporadycznie.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

matek222
    Gość

Domyślnie

jak to jest z tym zawieszeniem? auto ma 40 tys(niby) przebiegu, przez ile bedzie jeszcze mozna spodziewać sie ciszy? Przy ewentualnej naprawie trzeba wymieniać cały wachacz, jaki jest jego koszt, i ile moze wyniesc wymiana?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar 145Q
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski/Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD M-Jet 2004

Domyślnie

Silnik 2.4JTD MJ miał 175koni po 2003roku.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 166 3.2

Domyślnie

Cytat Napisał A_s_m_O Zobacz post
    hehe kolego ty z tego co widze w kazdym aucie widzisz cos nie tak

kolego autko naprawde niczego sobie, jesli przebieg jest realny a wyglad taki jak na zdjeciach to namawiam do zakupu i zycze milego uzytkowania

heh ja tylko mówie broń boże nie skreslam tego samochodu sam kupiłem alfeczke po przejsciach i wiem ze samochód nawet po stłuczce moze byc w fajnym stanie technicznym a to przecierz najwazniejsze . Alfa rzeczywiscie bardzo fajna jezeli silnik i zawias ok to brać i cieszyc sie jazda POZDRAWIAM

superalfa.pl
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał QBA Zobacz post
    Moim zdaniem warto, nawet jeśli było coś malowane to przecież mogło być głupie zadrapanie i dlatego pryśnięta, a szczeliny to kwestia regulacji każdy blacharz się z tym upora, a nawet zwykły amator, wystarczy trochę pomyśleć, gdzie przesunąć gdzie poluzować i wszystko gotowe. W fabrykach lepszych samochodów ustawiają na dziesiąte części mm za pomocą suwmiarki, a w zwykłych masówkach poprostu mają do tego przymiary których zwykli blacharze- lakiernicy nie posiadają robią na oko i czasami im nie wychodzi.
    Dawniej alfy nawet jako nowe miały nie równe szczeliny, wystarczy obejrzeć na youtube.com filmik z montażu alfy 75 i spojrzeć na maskę gotowego auta.
    Moim zdaniem w alfie z linku wystarczy tylko wkręcić jeden obrót kołki odbojowe z obu stron i po sprawie.

Nie zachowujmy się jak ludzie z bezwypadkowe.net którzy wszędzie widzą coś nie tak, to jest poprostu auto używane zgodnie z przeznaczeniem i zawsze mogło być gdzieś ryśnięte.

W mojej alfie malowałem już kilka elementów z powodu otarć czy spapranej roboty przez lakiernika (różnica odcieni), a jestem pewny że jak ktoś zmierzył by miernikiem i zobaczył trochę większa grubość lakieru niż powinna być to zaraz była by na bezwypadkowe.net z komentarzem że wstawiałem kawałek przystanku PKS.

Ludzie którzy szukają oryginalnego lakieru w kilku letnim samochodzie poprostu oszukują samych siebie
    Często bywam na giełdach szukając z kimś auta i naprawdę śmiech mnie ogarnia jak słyszę czego ludzie się czepiają. Polak chce igłę, najlepiej za darmo i z pełnym bakiem
    Są przypadki że kupuje się np. od znajomego który był pierwszym właścicielem i zna się pełną historie auta, ale to sporadycznie.
    Szkoda, że jest takich ludzi jak ty tak bardzo mało, życie było by prostsze...

---------- Post dodany o godzinie 23:02 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:01 ----------

Cytat Napisał 145Q Zobacz post
    Silnik 2.4JTD MJ miał 175koni po 2003roku.
    a kto ci kolego takich głupot nagadał?
    jeszcze nawet w 2004 kładli stary silnik 10 zaworowy 150 PS

Jeśli chodzi o ustawienie tylnej klapy to w tych autach to norma ja prawie we wszystkich co miałem ustwiałem bo oczywiście tak jak to tu ma miejsce każdy się czepiał
    Ostatnio edytowane przez superalfa.pl ; 09-05-2010 o 22:20

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

[/COLOR]
    Cytat Napisał matek222 Zobacz post
    jak to jest z tym zawieszeniem? auto ma 40 tys(niby) przebiegu, przez ile bedzie jeszcze mozna spodziewać sie ciszy? Przy ewentualnej naprawie trzeba wymieniać cały wachacz, jaki jest jego koszt, i ile moze wyniesc wymiana?
    W 166 raczej nie spotkasz stuków w tylnym zawieszeniu (chyba że praktycznie go już nie ma), zużycie tylnego zawieszenia rozpoznasz po dziwnym zachowaniu się tyłu samochodu tzw. rybi ogon, ale towarzyszy temu takie /--\ ustawienie tylnych kół patrząc od tyłu auta.
    Wtedy to znak że przyszła pora na tuleje wahliwe zwrotnicy i tuleje wahaczy, można zrobić to za pomocą zamienników, samych tuleji (koszt do 250 zł na stronę) lub całych wahaczy (cena od 550 > ... zł na stronę) do tego trzeba kontrolować stan drążków pionowych bo to one odpowiadają za trwałość w/w tuleji (przekonałem się na własnej skórze).

Zawieszenie przednie jest raczej trwałe, a jeśli chodzi o omawiany egzemplarz to myślę że jeszcze nie ma co spodziewać się jakiegoś większego zużycia zawieszenia.

Cytat Napisał superalfa.pl Zobacz post
    Szkoda, że jest takich ludzi jak ty tak bardzo mało, życie było by prostsze...

---------- Post dodany o godzinie 23:02 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:01 ----------
    Też tak myślę
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA