Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Opinie o alfa romeo 145 1,9 td. Czy warto kupić?

kaktus88_88
    Gość

Domyślnie Opinie o alfa romeo 145 1,9 td. Czy warto kupić?

Witam wszystkich posiadaczy pięknych włoskich metalowych ciał. Mam pytanie i prośbę związaną z zakupem alfa romeo 145 1.9 td. Zastanawiam się nad kupnem tego auta, ale chciałbym poznać plusy i minusy auta, zarówno od strony mechanicznej, technicznej etc. Nie wiem na co zwracać uwagę , co się psuje , wrażliwe punkty , ile pali?

Wielkie propsy za odpisanie, to dla mnie kluczowe informacje

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

2 lata jeździłem 145 2.0 TD z 98r. ( wydaje mi się że to ten sam silnik co 1.9 TD ) machnąłem nią 55 tyś kilometrów, jak kupiłem miała 144, porównać mogę do 156 1.9 jtd 105KM bo taką jeździ ojciec

- jak na 90KM silnik ładnie ciągnie, śmiem twierdzić, że jeśli chodzi o osiągi to wypada lepiej od 1.9 jtd w 156, choć z załączona klimą strasznym mulem się staje
    - w środku jest dość głośno przy wyższych obrotach do 2500obr całkiem przyjemnie
    - miejsca w środku znacznie więcej niż w 156 zwłaszcza z przodu, fotele wygodne choć trochę za wysoko się siedzi na miejscu kierowcy
    - znacznie twardsze zawieszenie od 156
    - tapicerka lubi sobie pograć na nierównościach
    - w zawieszeniu w trakcie eksploatacji nic nie robiłem bo nie było potrzeby prócz amortyzatorów tył po kupnie
    - co mnie najbardziej wkurzyło ;/ to odpadające lampy tył te w klapie bagażnika, rok pojeździła po polskich wertepach i musiałem z nimi stoczyć nierówna walkę

Przez ten czas co ją miałem ( nie licząc oleju, filtrów, rozrządu, paliwa, ubezpieczenie ) koszt utrzymanie jak sobie podliczyłem to wyszedł śmieszne 570 zł z groszami za elementy wydechu i amortyzatory tył i parę czujników. Naprawdę ani razu nie odmówiła posłuszeństwa. Głównie jeździłem w trybie mieszanym to wychodziła paliwowo w przedziale 6-7 litrów. Teraz przesiadłem się na 147 i jeśli trafiła by mi się 145 po lifcie w żółtym kolorze w jtd to bym się nie zawahał zmienić wozidła.

kaktus88_88
    Gość

Domyślnie

no wlasnie sam sie zastanawiam, jestem troche sparzony do AR, ale podoba mi sie ten wozek. Cos wiecej na jej temat?