Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: [156]Problem z zimną skrzynią biegów.

Konik
    Gość

Domyślnie [156]Problem z zimną skrzynią biegów.

Witam.

Alfik nadal ze mną walczy i nie daje się oswoić ((

Problem mój polega na tym, że jeżeli temperatura na zewnątrz spadnie do około +10 stopni, to nie ma takiej możliwości żeby po uruchomieniu włączyć jakikolwiek bieg 1-5 łacznie ze wstecznym.
    Zjawisko wystąpiło dziś i wczoraj.
    Potem jak już sie uda wcisnąć na siłę 1 to jakoś z wielkimi bólami idzie przez pierwsze 5km.
    Stopniowo przy tym sytuacja się poprawia.
    Po około 10 minutach jazdy jest już rewelacja (czyt. normalnie).
    Oczywiście tak jak wspomniałem problem wystąpuje przy chłodnych porankach.
    Gdy wracam z pracy (po 8h) i jest już ponad +20 stopni wtedy skrzynia działą miodzio.
    Nie sprawdzałem jeszcze nic, nie wiem gdzie jest nawet wlew i spust oleju z przekładni bo mam auto dopiero tydzień i nie zdążyłem jeszcze dobrze pod maske zajrzeć.
    Nie zmieniałem jeszcze nic w nim żadnego oleju, filtrów, nic paluchem nie tknołem.
    Ale zdążyło mi już krwi napsuć.
    Wspomne jeszcze, że na noc zostawiam Alfika na biegu wstecznym z założoną blokadą Bearlock. I ostatnim używanym biegiem jest wsteczny, gdyż parkuje tyłem.

Oprócz tego strasznie mi zamula na zimnym silniku ale ten problem opisze w innym temacie.

PS: Wykonałem kombinację aby klima się nie włączała przy uruchomieniu i na razie się nie włącza. Zobaczymy przez dłuższy okres jak będzie.

Proszę o pomoc, co będzie jak przyjdzie mróz :shock:

bart
    Gość

Domyślnie

pierwsza rzecz jaką możesz zrobić to wymiana oleju w skrzyni na jakiś mało gęsty

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Cytat Napisał bart
    pierwsza rzecz jaką możesz zrobić to wymiana oleju w skrzyni na jakiś mało gęsty
    Dokladnie - zlookaj czy nie masz brakow Oleju i sprobuj sie dowiedziec na jakim Oleju jezdzisz a najlepiej go wymien po prostu jezeli auto z niewiadomego zrodla. standardowo powinienes miec 10W40.
    Generalnie poki olej zimny i gesty takie problemy to norma ale nie w skali jaka opisujesz - biegi wchodza ciezej ale wchodza.

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

Cytat Napisał Siekier
    Cytat Napisał bart
    Dokladnie - zlookaj czy nie masz brakow Oleju i sprobuj sie dowiedziec na jakim Oleju jezdzisz a najlepiej go wymien po prostu jezeli auto z niewiadomego zrodla. standardowo powinienes miec 10W40.
    Generalnie poki olej zimny i gesty takie problemy to norma ale nie w skali jaka opisujesz - biegi wchodza ciezej ale wchodza.
    10w40 w skrzyni? :shock:

bart
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Siekier
    10W40.
    na takim oleju skrzynia nie ma prawa prawidłowo działać :mrgreen: :mrgreen:

Skrzynia to nie silnik, można ją zalać syntetykiem nawet jeśli wcześniej na jakimś syfiastym minerałku jeździła.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Olej do skrzyni to TUTELA Car ZC75 Synth (wchodzi 2l). Po pierwsze sprawdź czy go masz - w autach które miały nawet niewielką stłuczkę ucieka przez pokrywę skrzyni do której mocowane jest zawieszenie skszyni biegów. Drugą ewentualnością jest to że ktoś miał wycieki i zamiast wymienić uszczelnienia wlał jakiegoś olej doktora powstrzymującego wycieki i stąd problem
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Konik
    Gość

Domyślnie

Zmieniłem olej na MOBIL Mobilube 1 - 75W90 syntetyk, teraz czakam na chłodne poranki i zobaczymy czy ta 100PLN którą zainwestowałem w wymianę oleju coś da. Oby.

Konik
    Gość

Domyślnie

Witajcie

Dziś (~12:00) przy 24 stopniach na zewnątrz, skrzynia biegów znów odmówiła posłuszeństwa.
    Dodam jeszcze, że biegi nie wchodzą przy włączonym silniku i jedynym wyjściem z tej sytuacji jest wyłączyć silnik, wrzucić I bieg, odpalić auto i w drogę.

A może linka sprzęgła się wyciągneła i na zimnym nie rozłącza dokładnie. Ma ktoś zdjęcia które powiedzą mi jak wyregulować długość linki i w którym miejscu się ona znajduje? Zauważyłem również że pedał sprzęgła nie jest równo z pedałem hamulca, co osobiście uważam za złe.

HELP

Konik
    Gość

Domyślnie

Szanowni koledzy, szanowne koleżanki.
    Wyszedłem na durnia z tą linką. W serwisie AR powiedzieli mi że nie ma linki bo jest układ hydrauliczzny sprzęgła. Więc wymieniłem płyn hamulcowy (wspólny dla obu układów) i zobaczymy jak to będzie.

Konik
    Gość

Domyślnie

Witam.
    Wymieniłem olej w skrzyni, płyn hamulcowy, razem to mnie kosztowało już 160zł. Tydzień czasu było ok i teraz znów nie moge wrzucić biegu po dłuższym (np. 8h) postoju. Myśle że jeszcze ze dwa miesiące i będzie skrzynia do remontu/wymiany od tych fajerwerków.

POMOCY!!!