Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Temat: SELENIA czy INNY w JTD

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chrzanów
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest

Domyślnie

Z tym zużyciem oleju to wydaje mi się że to zależy też od stylu jazdy, jak się często kręci na wysokie obroty to może łyknąć więcej. Ja na 10 tys. dolałem 3 setki, z tym że mam delikatne wycieki z miski olejowej, więc ile wyciekło a ile spalił oleju, nie wiem. Jednak chyba wleje półsyntetyk Valvoline. Czytałem dużo pozytywnych opini na temat tego oleju i zastanawiam się czy rzeczywiście słychać jakąś różnice w pracy silnika, tzn cichsza i miększa praca.

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał maniek7712 Zobacz post
    Czytałem dużo pozytywnych opini na temat tego oleju i zastanawiam się czy rzeczywiście słychać jakąś różnice w pracy silnika, tzn cichsza i miększa praca.
    coś w tym jest,silnik chodzi równo i chyba ciszej.

moja druga ulubienica...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar prymie
    Mieszka w
    kraków
    Auto
    AR 156 2,4 JTD '00 AR 159 2,4 JTD '06 AR Giulia Veloce Q4 2,0 '17

Domyślnie

Cytat Napisał maniek7712 Zobacz post
    Z tym zużyciem oleju to wydaje mi się że to zależy też od stylu jazdy, jak się często kręci na wysokie obroty to może łyknąć więcej. Ja na 10 tys. dolałem 3 setki, z tym że mam delikatne wycieki z miski olejowej, więc ile wyciekło a ile spalił oleju, nie wiem.
    Gdybym nie przekraczał 2000 obr/min to nie napisałbym, że ubytek jest duży. Przeciągam Niuńkę po obrotach i nie muszę dolewać między wymianami, trzyma poziom. Żeby nie było - sam jeżdżę na 5w-40 od Shella i przeszedłem z 10w-40 od Castrola.
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
    Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17

Użytkownik Ogier Avatar Prezes_07
    Mieszka w
    Sosnowiec/Suwałki
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 115 KM

Domyślnie

A Ja może się komuś narażę, albo i nie, ale ja zalałem Lotosa 5W40 pełen syntetyk, wiem co mam, robione na bazie syntetyku nie minerału, jak niektóre Castrole, ale to nie o to chodzi, jestem wyznania że lepiej wymienić częściej olej niż kupić 3 razy droższy i wymieniać go dwa razy rzadziej. Poza tym broniąc "swojego" lotosa, dodam iż ma on aprobate PORSCHE, wszyscy powiedzą że to i tak shit, ale za łapówke w Porsche takiej aprobaty się nie dostanie. Wszystkie normy ten olej spełnia, jest polski i jest tańszy, jeszcze nie słyszałem żeby ktoś narzekał na ten olej, pomijając ludzi z BMW, gdyż wcześniej miałem E39 TDS z 98r z przebiegiem 234 kkm na liczniku :-) ale był bardzo zadbany nie miał wycieków, i walełem ten syntetyk i jeżdziłem 20 kkm i było super, ciszej, bardziej miękko, choć w pojęciu użytkowników z BMW forum, popełniłem normalnie kazirodztwo że wlałem taki olej, ale byłem bardzo zadowolony, dlatego też teraz z półsyntetyku na syntetyk zmieniam.

przepraszam za lektórę.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

ja leje lotosa do dedry od 97 roku do dzis i silnik ma sie dobrze, krecenie po obrotach i żadne panewki sie nie przekręcają. Niektórzy to chyba ślepo wierzą reklamą. Tak samo sprawa ma sie Valvoline mam go od dwóch wymian i nie zauważyłem aby silnik ciszej pracował, pracuje tak samo jak na poprzednim oleju tj. Agip.

a do TS też leje lotosa i wariator i panewni są zdrowe.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Tekken666
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    156 1,9 JTD 2000r 77kW

Domyślnie

Czytając wasze wypowiedzi zastanawiam się na jaki olej zmienić. Alfę kupiłem niecałe pół roku temu, jest zalana Castrolem 10W40. Czy zmieniając na syntetyk będzie ok??? Nie rozszczelni się silnik?? Jak na razie nie zauważyłem żeby oleju ubywało. Ile jeszcze osób tak robiło i nie miało problemów?? A są może osoby które tak zrobiły i MIAŁY problemy potem ???

Pozdrawiam

Mieszka w
    Sosnowiec/Suwałki
    Auto

Domyślnie

Ja słyszałem że są takie osoby, jak ktoś np, zmienia z pół na syntetyk, a silnik jest w fatalnej kondycji, tzn. bierze olej, leje na prawo na lewo, to wtedy mija się z celem taki zabieg, ale jak jest zdrowy, nie ma syfu w środku, nie leje nie bierze oleju, to bym się nie zastanawiał, ja rużnicę zauważyłem w 2.5 TDS w BMW w którym zmieniłem z pół na syntetyk i nawet moja narzeczona dosłyszała róznice, więc raczej mi się nie wydawało. Nikogo do niczego nie namawiam, lecz patrząc realistycznie LOTOS jest w 100% dobrym i wystarczającym olejem, tak jak kolega wyrzej też napisał.

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Warto dodać, że LOTOS współpracuje teraz z Subaru Import Polska, ale i tak "wszyscy" leją motula, heh

Mieszka w
    Sosnowiec/Suwałki
    Auto

Domyślnie

Bo opakowanie musi być ładne, i reklama w telewizji efektowna :-)

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    166 2,4JTD CF3 '02; 166 3.0V6 '00

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    Warto dodać, że LOTOS współpracuje teraz z Subaru Import Polska, ale i tak "wszyscy" leją motula, heh
    Widziałem kilka subarek ale żadna nie była zalana lotosem. Jakaś ta współpraca "dziwna"...