przy 100km/h rzuca na prawo i lewo wie ktoś co może być przyczyną?
przy 100km/h rzuca na prawo i lewo wie ktoś co może być przyczyną?
A z tyłu koła stoją prosto? Może to być tuleja "pływająca", lub po prostu zjechane amorki .
Alfa Romeo 155 1.8 8v 1993r.
Alfa Romeo 166 3.0 V6 2000r.
Alfa Romeo 145 1.9 JTD 1999r.
zbieznosc... wahacze, tulejki,
+wulkanizacja i wywazarka
byles na szarpakach?
najpierw jezdz na szarpaki
jak okaze sie ze jest ok....
ustaw zbieznosc i geometrie..
jak to nie pomoze..
to pomyslow brak![]()
Witam!!
Byłem na szarpakach i żadnych wiekszych luzów nie wykazało, byłem na zbierznosci i nadal jest to samo. Buja tył na lewo i prawo. Przed tym wsztstkim wymieniłem jedną tulejkę pływającą. Gdy byłem w kanale zauważyłem, że wahacze oddusiły ślady na karoserii a konkretnie na zgrzewie. Czy mogą być to zużyte amortyzatory?
Na szarpakach tylne zawieszenie w 166 możesz sobie szarpać do woli i tak nic nie stwierdzisz.
Podstawowa sprawa to jeśli koła z tyłu stoją tak /---\ do wymiany tulejki wahliwe w zwrotnicy tylnej i prawdopodobnie drążki pionowe tzw. "zetki"
Po tym wszystkim: wulkanizacja + sprawdzenie felg, wyważenie, następnie geometria koł tylnych i kontrola geometrii przodu.
Jeśli chodzi o tulejki wahliwe zwrotnicy to mogę polecić osobiście tuleje oryginalne TRW przeznaczone do mercedesa, są identyczne jak w alfach i tej samej jakości jak w 166 które wychodziły z fabryki.
Ja wczoraj założyłem właśnie tuleje TRW + drążki pionowe, poprzednie tuleje wahliwe z allegro wytrzymały 5 tyś kma koła to już nie stały tak /---\ tylko tak _____ tak także ich jakość pozostawia wiele do życzenia, może rozpadły się tak dlatego że miałem już zużyte lekko "zetki" ale nie będę gdybał.
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA
kolego QBA, gdzie kupowałeś tulejki TRW do zwrotnicy?
witaj Piotr16
Jeśli są ślady wgnieceń na zgrzewach nadwozia to tylna belka na tulejach ma luzy. To jest przyczyną bujania zawieszenia. Belka po regenaracji (wymianie 4 tulei) w Allegro ok 500 zł. Wymiana ok. 4 r/h.
Pozdrawiam.
Moja historia jest taka. Kupiłem Belle ok. 2 lata temu na zimówkach 205/55/16 przednie opony zjechane od wewnątrz. Prowadzenie ok. Zmiana kół na 225/45/17 ustawienie zbieżności i ok. Jednak na większych kołach przy ostrzejszej jeździe w zakrętach "rybkuje" i na nierównościach potrafi bujnąć. Tylne koła /--\, jeżdże na co dzień spokojnie i dizel do takiej jazdy raczej skłania więc nic nie robiłem. Po ostatniej zimie zmiana kół i pęknięta sprężyna. Wymiana na Jamexy. Fajna zmiana Bella śmiga super wspomniane dolegliwości trochę się zmniejszyły. Pojechałem ustawić zbieżność i masakra. Ustawienia fabryczne. Wyjeżdżam na droge a auto jak piłka skacze a na nierównościach to z drogi chce wylecieć co jest? Za 3 razem tył ustawiony na "0" i dolegliwość zniknęła. Pewnie tuleje belki,wahacze, amorki przydało by się wymienić ale ustawienie zbieżniści też może skorygować doraźnie rzucanie tyłu.
155 1.8 TS 16V - kręci wysoko
166 2.4 JTD 10V - moc turbo, 146ti 2.0 TS 16Vhttp://www.youtube.com/watch?v=gjSVk...feature=relmfu