cześć jestem posiadaczem alfy 156 jtd 115km mam problem ze spalaniem przy spokojnej jeżdzie pali ponad 10l na 100km nie wiem co może być tego przyczyną..może ktoś miał podobny problem proszę o radę..![]()
cześć jestem posiadaczem alfy 156 jtd 115km mam problem ze spalaniem przy spokojnej jeżdzie pali ponad 10l na 100km nie wiem co może być tego przyczyną..może ktoś miał podobny problem proszę o radę..![]()
Zalecam sprawdzenie zaworu EGR.
Też mam problem z wysokim spalaniem,zawór EGR zaślepiony.Czy to może być przyczyna?
Gordon
powiem tak jak kupilem moja to brala okolo 10 po wymianie termostatu (byl zwieszony) 9 litr po wymianie filtrow (powietrza i paliwa ) bylo 7.5 litra po wymianie oleju 7 litrow po zaslepieniu egr 6 litrow oczywiscie spalanie trasa miasto 50/50
jakoś mega dużo ci pali, standard jak kolega wyzej pisze 5-6l/100km wymień filtry i przede wszystki zaślep EGR. Ja się przymierzam do tego....
Mi też Bella dużo paliła (ok 8l/100km trasa mieszana). Przyczyną był czujnik sprzęgła. W naszych alfach po wciśnieciu sprzęgła automatycznie sterownik daje większa dawkę paliwa...przy złym ustawieniu tego czujnika lub przy uszkodzonym cały czas jest zwiększona dawka paliwa. Bład w komputerze to P0704. Po usunięciu usterki alfa pali swoje 6 litrów
Podłącz pod komputer (nie chodzi o odczyt błędów tylko o porównanie parametrów), główni podejrzani to termostat, lambda, przepływomierz.
czy w 166 tez tak jest ??