Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: Odgrzewka starego tematu czyli...

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie Odgrzewka starego tematu czyli...

Niniejszym pozwole sobie zapodac ten temat raz jeszcze od nowa zaczynajac od malego podsumowania - otoz:
    Podazajac za Waszymi wieloma wszelakimi radami podjalem nastepujace kroki w cely wyeliminowania tego dokuczliwego problemu:
    - wymienilem filtr kabinowy na nowy z aktywnym weglem,
    - wymienilem trojniczek od dysz wycieraczek (z ktorego lecial plyn do podszybia),
    - sprawdzilem podloge - sucho,
    - spryskalem szyby antifogiem - troche pomaga ale tylko troche,
    - sprawdzilem ujscie (za rada Marcins737'a) wody z podszybia - wedlug mnie jest okey (sa dwa przewody spustowe po lewej i prawej - sprawdzilem - oba drozne).
    Szyby generalnie jak parowaly tak paruja. Ogolnie jak wsiada sie do samochodu ma sie wrazenie ze powietrze wewnatrz stoi.....

Temat stary i dlugi jak rzeka niemniej musi byc jakies rozwiazanie...Wiem ze nie tylko ja mam tego typu problemy (a dla mnie wlaczanie klimy nie jest rozwiazaniem tylko raczej maskowaniem problemu), z drugiej strony wiem tez ze u niektorych posiadaczy 156 ten problem nie wystepuje. Gdzies zatem musi byc ten przyslowiowy "haczyk".
    Zatem: wszelkie pomysly mile widziane :!:

AR_33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Siekier
    Sprawdziłeś tylko wykładzinę zewnętrzną, pod spodem znajdują się maty wygłuszające.
    Jeśli one są zawilgotniałe lub nie daj boże mokre to będziesz miał wilgoć w autku nonstop ;//
    Znam to z autopsji, problem się skończył kiedy zdiąłem wykładzine wymieniłem maty i usunołem przeciek.

Madnes7
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał AR_33
    Cytat Napisał Siekier
    Sprawdziłeś tylko wykładzinę zewnętrzną, pod spodem znajdują się maty wygłuszające.
    Jeśli one są zawilgotniałe lub nie daj boże mokre to będziesz miał wilgoć w autku nonstop ;//
    Znam to z autopsji, problem się skończył kiedy zdiąłem wykładzine wymieniłem maty i usunołem przeciek.
    hmm... to chyba i u mnie trzeba ostro pokopać pod obiciami bo to parowanie jest bardzo dokuczliwe ;/

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Sprawdzalem pod wykładzina (ta ktora sie demontuje po zdjeciu progow) - i tam sucho. Dodatkowo o czym nie wspomnialem - jakies dwa miesiace temu zabezpieczylem cale podwozie - wiec raczej wilgoc pod wykladzina mnie nie dotyczy..
    Poza tym: zauwazylem ze jak juz mi szyby zaparuja dramatycznie to pomaga przelaczenie na obieg wewnetzrny (klima wylaczona!) - wiec nie wiem czy mam racje ale chyba to wyklucza zrodlo wilgoci wewnatrza auta np wykladziny..?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubasz
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm automat 2013r.

Domyślnie

Witam
    Jeżeli wszystko jest OK - jak napisałeś - sprawdziłbym czy nie masz cały czas włączonego obiegu zamkniętego powietrza. Sprawdź na postoju za pomocą np. cinkiego woreczka (reklamówka ze sklepu) przy ściągniętym podszybiu czy powietrze zasysane jest z zewnątrz do kabiny. Woreczek powinien być przyciągnięty do filtra powietrza kabinowego. Pisałeś, że masz wrażenie, że powietrze stoi w kabinie
    Pozdraiwam i życze powodzenia
    wal_kon
    wal_kon

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Cytat Napisał wal_kon
    sprawdziłbym czy nie masz cały czas włączonego obiegu zamkniętego powietrza. Sprawdź na postoju za pomocą np. cinkiego woreczka (reklamówka ze sklepu) przy ściągniętym podszybiu czy powietrze zasysane jest z zewnątrz do kabiny.
    heh - niestety! Sprawdzalem to przy okazji wymiany filtra kabinowego. Wsystko jest ok - powietrze jest zasysane z zewnatrz.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubasz
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm automat 2013r.

Domyślnie

Jeszcze jeden pomysł
    Znajomy miał coś podobnego w Omedze. Miał dziurawą nagrzewnicę powietrza. Połapał się tylko dlatego, że co jakiś czas musiał uzupełniać płyn chłodniczy (niby niewiele ale musiał).
    Nie były to wycieki w takiej ilości, żeby gdzieś kapało. Długo dochodził do tego.
    Wymienił nagrzewnicę. Dopiero po demontażu było widać zacieki.
    Nie wiem czy to jest to - POWODZENIA
    wal_kon
    wal_kon

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

hmm... no byc moze - w takim wypadku musze to sprawdzic. dzieki za pomysła!

Dj.iCE
    Gość

Domyślnie

Ja nigdy nie doświadczyłem czegoś podobnego, ale czytałem o klimatyzacji (nie tylko w Alfach), w których zbierała się woda albo były nieszczelne jej fragmenty i właśnie z tego powodu było wszystko zaparowane. Nie przychodzi mi żaden prosty sposób sprawdzenia poza prymitywnym przyłożeniem przykładowo chusteczki higienicznej do wylotu klimy (najlepiej zamknąć inne) i przejechaniu sie autkiem po okolicy do chwili mocnego zaparowania... może będzie się dało wyczuć wilgoć - są inne mierniki pokazujące poziom wilgoci ale to już są pewne koszta.

AR_33
    Gość

Domyślnie

Naj prostrzą i naj mniej kosztowną metodą jest odkręcenie listwy progowej, a następnie należy unieść wykładzinę i wsunąc rękę, jeśli chcemy mieć pewność najlepiej dłoń wyposażyć w chusteczkę papierową bo ta ładnie chłonie wilgoć. Przeważnie zawilgocenia występują w przedniej części. :wink: