Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Temat: Prędkość maksymalna na poszczególnych biegach w boxerach

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał Guzol Zobacz post
    Prędkości zweryfikowane GPS-em dobrej klasy
    Niech i będzie zmierzone 250km/h, ale jakie to ma znaczenie??? To nie jest wątek do chwalenia się tym ile i która 33 "wyciąga" tylko o przełożeniach skrzyni w różnych wariantach silnikowych...
    Miałem się nie odzywać, ale na drugim kompie przeglądałem jakiegoś manuala i przypadkiem znalazłem przełożenia przekładni głównej: dla wersji 1.3/1.4 i dla pozostałych - różnica to dwa ząbki.. Zgaduję, że poszczególne przełożenia biegów są takie same.

Cytat Napisał Guzol Zobacz post
    Przy 7000 jest odcięcie a ty mówisz ze jeszcze miałeś zapas tylko ze Ci się pas skończył Chyba masz jakiegoś dobrze przerobionego boxera
    Heh, może ma gaz - wtedy nie ma odcięcia

Użytkownik Pirat drogowy Avatar DaniioDTB
    Mieszka w
    WZY
    Auto
    33 boxer dell'orto carbs

Domyślnie

No chyba udało się już trochę rozstrzygnąć moją ciekawość dzięki użytkownikowi o nicku NERO2287, który w innym poście na forum umieścił link do tej strony http://www.automobile-catalog.com/index.php . Ciekawa strona i jak będzie takowa okazja to postaram się porównać te dane ze stanem rzeczywistym.

Guzol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Młody_Alfista Zobacz post
    sorry ze znowu zaśmiecam temat

http://www.youtube.com/watch?v=HbpuxzPD8G0
    Na tym filmie przy 220km/h było 6500obr./min. wiec żebyś jechał 235km/h silnik musiałby kręcić się z prędkością około 7000obr./min.
    Przy 7000 jest odcięcie a ty mówisz ze jeszcze miałeś zapas tylko ze Ci się pas skończył Chyba masz jakiegoś dobrze przerobionego boxera
    No może nie jest całkiem seryjna.Przy okazji remontu silnika,modyfikacji poddany został układ dolotowy oraz wydech, czyli krótko mówiąc została odetkana Nie mierzyłem mocy na hamowni ale jest spora różnica do tego co było przed remontem.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Młody_Alfista
    Mieszka w
    Okolice Olkusza i... zagranica
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie

Cytat Napisał DaniioDTB Zobacz post
    No chyba udało się już trochę rozstrzygnąć moją ciekawość dzięki użytkownikowi o nicku NERO2287, który w innym poście na forum umieścił link do tej strony http://www.automobile-catalog.com/index.php . Ciekawa strona i jak będzie takowa okazja to postaram się porównać te dane ze stanem rzeczywistym.
    Bardzo ciekawa strona, zastanawiam się skąd oni maja te wszystkie dane prędkości maksymalnej, przyspieszenia, spalania itp. może z testów różnych gazet?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Dla NERO2287 to browar się należy za tego linka

..a może nawet i zgrzewka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Cuore_Argento
    Mieszka w
    WJ
    Auto
    33 1.7 16v , Milano 2.5 V6

Domyślnie

Nie patrzyłem jeszcze tego linka ale też kiedyś znalazłem stronę z przełożeniami skrzyń biegów w 33-ójce od roku 83 do końca produkcji w różnych seriach, wersjach silnikowych i pamiętam, że seria druga i pierwsza miała inne przełożenia na biegach niż seria 3-cia. Ta ostatnia tak jak napisał JaceKK w 1.4 skrzynia była krótsza o 2 zęby na przełożeniu głównym, a od 1.5 do 1.7 16v były montowane identyczne skrzynie biegów, no może z wyjątkiem p4 ale o tym nie mam informacji. Natomiast jako ciekawostkę napiszę Wam, że kiedy z bratem kupowaliśmy swoją 16v mieliśmy po poprzednim właścicielu skrzynię prawdopodobnie od 145/146 (po przeliczeniach tak wychodziło) bo pierwsze dwa biegi były krótsze jak w 1.4 (do 90-95 km/h), trójka do 135-140, a vmax na czwórce to 180 ( jak w 1.7). Potem zmieniliśmy na dłuższą skrzynię i już Alfa nie była taka dzika jak wcześniej, chociaż stoper mówił co innego w sprincie do setki

patryk520
    Gość

Domyślnie

moja 33 w szczytowej formie dała radę 220km/h (licznikowe) i ani trochę więcej w 4 osoby, benzyna v-power racing 100. 235km/h chyba przesada, chociaż kto wie..

waldek2w
    Gość

Domyślnie

Nie chce mi sie pisac wiec zamieszczam screny przelozen wszystkich trzech skrzyn jakie wystepowaly w 33.

http://img718.imageshack.us/gal.php?g=skrzynia1.jpg

Jak widac roznica skrzyni nie zalezy czy silnik ma 8 czy tez 16 zaworow. Jak bede mial chwile czasu wrzuce skrzynie z 1.4 do 1.7 16v i napisze jakie sa moje odczucia. Z wyliczen wychodzi na to ze moja alfa na skrzyni od 1.4 nie pojedzie wiecej niz 205km/h.