Prosze o porade jak wymienić chlodnicę klimatyzacji
Prosze o porade jak wymienić chlodnicę klimatyzacji
Trzeba najpierw pojechać i ściągnąć czynnik z układu (chyba że go już nie ma ze względu na nieszczelność-pewnie tak). potem odkręcamy przewody od chłodnicy. Pewnie jeden z boku na gòrze a drugi na dole z drugiej strony. Przewody zakończone są jakby kostki ze śrubką, odkręcamy i wyciągamy. Ostrożnie żeby nie pogubić oringòw bo mogą być dobre. Chłodnica będzie miała po obwdzie kilka łapek mocujących. Odkręcić. Aby wyjąć chłodnicę w 156 2.0 powinno się obejść bez demontażu zderzaka ale nie gwarantuję. Można pròbować dołem albo gòrą. Montaż w odwrotnej kolejności. Uważać na oringi (aby nie podwinąć) a śrubki dokręcać z czuciem żeby nie przekręcić. Na koniec jedziemy na nabicie czynnikiem
Dzięki Marku,ale fecet od klimy powiedział że zderzak trzeba będzie jednak zdemontowac dzieki za rade
On mògł tak mòwić żeby napłakać ile to trzeba robić i tym samym podbić cenę takiej usługi. Aczkolwiek nie zaprzeczam że będzie to konieczne.
Nie wiem jak w 2.0 benzynie, ael u mnie jak wymieniałem chłodnicę wody trzeba odkrecić było chłodnicę klimy najpierw. Aby to zrobić zacząłem kobinować przez szparki (śruby od przodu auta) ale skończyło sie po pół godziny poluzowaniem zderzaka i zsunięciem.
Po odkręceniu przewodów nie zapomnij ich dokładnie czymś zatkać. W przeciwnym razie dostanie się za dużo wilgoci do układu i możesz mieć potem problemy z jej działaniem a szczególnie chodzi tutaj o osuszacz.