Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Przełpywka i inne "nowości"

enzo_pl
    Gość

Domyślnie Przełpywka i inne "nowości"

Witam,

Niestety po zrobieniu 5.000 swoją piękną alfą - zaczynam mieć coraz większe problemy techniczne z tym autem , ale do rzeczy:

Jakiś czas temu miałem problem z autem, przy 3,2 tyś obrotów auto jakby traciło zupełnie moc i nie chciało iść dalej. Pojechałem więc na diagnostykę i wykazało błąd EGR, Przepływka i ciśnienie doładowania. Wymieniłem przeływkę na MagnettiMarelli - taką bo VIN dobrali mi "fachowcy" z hurtowni FOTA. Po tym zabiegu auto zaczęło dymić. Pojechałem więc do ASO gdzie na komputerze skasowali mi błędy (nie wystąpiły ponownie). Następnie testowaliśmy przepływkę i okazało się że działa nieprawidłowo - od 1-3 tyś pokazuję bardzo przybliżone parametry, ale wyżej gdzie auto potrzebuję nawet 1300 mg/wtrysk to u mnie bierze jedynie 650-700 MAX. Domyślam się że stąd to czarne kopcenie na wyższych obrotach.

Aso twierdzi że przeływka jest nieprawidłowa, fota uważa że dobrana po numerach i powinna być ok.

Druga sprawa że auto się grzeje... tj. im szybciej jadę tym większa temp. sprawdzona na komputerze - po 5 minutowym postuju 93 stopnie. Woda się nie cofa, wentyaltory się załączają, więc z racji wieku auta (2000 r) domyślam się że chodzi o chłodnicę.

3 sprawa, to słyszę w aucie dziwne dźwięki, początkowo w aucie naprawiałem alternator, później uzupełniłem płyn w klimie (po ponad pół roku nie używania - poprzedni właściciel) i nagle auto zaczęło dziwnie pracować ? Tak jakby rolka, na alternatorze, ale po sprawdzeniu rolki całe - to samo tyczy się alternatora, dźwięk "szumiący" - mechanik twierdzi że to klima, i sprężarka do naprawy-wymiany.

Co do tego dymienia - dodam że 2 tyg. temu wymieniłem miskę olejową.

Moja alfa, 156 2.4 jtd 136 km , 2000 r.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

przepływka do reklamacji , zamień na Boscha (taki był oryginalnie ) - prędzej trafisz na dobrą ;

niestety , zdarza się że nawet nowe przepływki są do wyrzucenia bo nie trzymają parametrów
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

Jesli chodzi o grzanie to raczej chlodnica. mialem to samo. im szybciej jechalem to temp. rosla, zwalnialem to powoli wracala na 90C. wymienilem wczoraj chlodnice i stoi na 80 ladnie...
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 18-06-2010 o 17:46

enzo_pl
    Gość

Domyślnie

Wymieniłem ostatnio płyn chłodniczy. wlałem różowy (borygo chyba). Zauważyłem, że zrobił się taki brzydki szaro zielony (jak brudna woda)... Podejrzewam że to jakiś syf w układzie. może wystarczy wyczyścić chłodnice ? Słyszałem że jest pare specyfików. czy od razu wymienić na nową ?
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 18-06-2010 o 17:46

Użytkownik Świeżak Avatar DeadinhollywooD
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT

Domyślnie

Możesz najpierw przeczyścić jakimś markowym produktem do tego służącym. Polecam valvoline'a. Lepiej nie lej żadnych wynalazków. Jak to nie pomoże to odpowiedź znasz -> jeżeli to wina chłodnicy a pewnie tak.