Prośba o ocenę alfy:
http://otomoto.pl/alfa-romeo-gt-1-9-...C13302910.html
Prośba o ocenę alfy:
http://otomoto.pl/alfa-romeo-gt-1-9-...C13302910.html
miałem okazję poznać właściciela tego komisu - sprzedawce. Miły, w porządku chłop. Samochody od niego są w stanie faktycznym. Nie kombinuje nic przy nich, nie doktoruje. A co do stanu samochodu, po zdjęciach wygląda na LUX![]()
Może będę tam jutro przejeżdżał, jeśli tak, to zdam relację.
Byłem, widziałem, przejechałem się. Opisać, czy odpuściłeś to auto?
Jak mozesz to opisz ta GT, bo na fotach ladnie wyglada![]()
Przepraszam, że dopiero teraz, ale miałem nawał roboty ostatnio i nie miałem czasu wziąć się za pisanie.
Po pierwsze to Alfa nie stoi przy takim ładnym domu, lecz przed domem jednorodzinnym przerobionym na biuro i warsztat. Wygląda to trochę syfnie, a auto stoi pośród kilkunastu innych również wystawionych na sprzedaż. Z tyłu kilka uszkodzonych aut czeka na malowanie i złożenie.
Auto zostało kupione od ubezpieczalni po kolizji. Uderzony był lewy błotnik, przesunął się reflektor. Właściciel powiedział mi, że nie prostował starego elementu i kupił nowy niepolakierowany. Reflektor wrócił na swoje miejsce, a błotnik wygląda na moje oko identycznie jak maska - czyli bardzo dobrze. Kolor podobno był dobierany z wzornika Alfy i wygląda identycznie jak pozostałe elementy. Jest lekka parkingowa obcierka na lewej stronie tylnego zderzaka, ale dobra polerka powinna to zamaskować.
Ogólnie auto prezentuje się lepiej niż na zdjęciach, bo to jest jakiś specyficzny lakier, w który wtopione są malutkie, lśniące perełki które bardzo fajnie wyglądają.
Wnęrze jest w świetnym stanie, ładnie bez żadnych plam, bardzo dobrze urzymane. Są ślady po paznokciach przy przełącznikach sterujących szybą pasażera, pewnie panie, które jeździły tym autem miały konkretne pazurki.
Kierownica i dźwignia zmiany biegów super. Leciutko (naprawdę leciutko) wytarty lewy boczek fotela kierowcy, ale i tak nie widać po nim tych 200 000 kilometrów. Bagażnik też czyściutki, wykładziny na moje oko oryginalne, moim zdaniem auto nie jest składane z dwóch.
Jest problem z mechanizmem podnoszenia prawej szyby - opuszcza się płynnie, ale podnosi tylko do pewnego momentu i pomimo trzymania przycisku "w górę", zjeżdża w dół, potem zwnów w górę, zatrzymuje się na chwilę, potem w dół, itd. Szybę się zamknąć da, ale trwa to nieco dłużej i denerwuje. Nie wiem czym to jest spowodowane.
Trzeba będzie dokupić mapę Polski do nawigacji, bo tam jest tylko Beneluks i Europa Zachodnia.
Silnik czysty, nie ma wycieków, moim zdaniem niemyty. Pracuje bardzo równo, nie dymi, dobrze rozpędza auto. Tarcze hamulcowe jeszcze grube, klocki też, więc będzie można na nich jeszcze długo pojeździć. Felgi są w dobrym stanie, proste, ale mają poprzycierane ranty - nic poważnego tylko trochę szpeci.
Olej trzeba będzie wymienić za kilka tysięcy kilometrów, teraz jest zalany jakiś syntetyk na A 10w40, marka mi nie znana.
Auto jedzie bardzo dobrze zakręty przy 160 pokonuje się super.![]()
W środku cisza, spokój kierownica nie trzęsie się, nic nie stuka nic nie puka, więc zawieszenie pewnie jeszcze sporo posłuży przed jakimiś wymianami. Opony wystarczą do końca sezonu, ale trzeba będzie na wiosnę nabyć nowe.
Właściciel tego komisu mówił mi, że zrobił tym autem około 900 kilometrów póki miał jeszcze ważne ubezpieczenie i tablice i nie miał z nim żadnych problemów. Podobno czasami w aucie zapala się kontrolka Check engine, ale jego elektryk nie miał sprzętu, żeby podłączyć się do Alfy. W pobliżu jest sporo warsztatów, które mogą się zająć wymianą filtrów, oleju i zrobieniem rozrządu, ale podobno nikt nie ma oprogramowania do Alfy.
Jest książka serwisowa, ale po flamandzku, więc równie dobrze mogą być tam powpisywane inwektywy względem czytającego. Książka kończy się na stuosiemdziesięciukilku tysiącach jakieś półtora roku temu (chociaż tego nie jestem pewien do końca, nie zwróciłem na to uwagi). Myślę, że po VIN-ie, albo dzwoniąc do tamtego ASO powinno się bez problemu dać ustalić kiedy i przy jakim przebiegu był robiony ostatni przegląd.
Cena jest do negocjacji, ale nie pytałem ile, skoro nie miałem zamiaru kupować. Alfa jest po opłatach, gotowa do rejestracji, generalnie gdybym miał kupować GT to zabrabym ją na stację diagnostyczną, sprawdził wszystko co się da i stargował trochę na okoliczność tego Check engine i problemów z szybą pasażera.
Daj znać jeśli masz jeszcze jakieś pytania, może coś pominąłem.
check engine- ciekawe co może oznaczać te błąd. z tą szybą to myślę, że do przejścia temat....hmmm......być może pomyśle o niej, a na razie ślicznie dziękuje za oględziny i wypowiedź.
szyba to tylko wystarczy regulacja![]()