Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Temat: Brak reakcji na na wciśnięcie gazu

Adwokat74
    Gość

Domyślnie Brak reakcji na na wciśnięcie gazu

Witam wszystkich serdecznie. Od niedawna jestem posiadaczem Alfy 156 2.5 24V V6 i już są problemy. Mianowicie po odpaleniu (na zimnym silniku) pali od pierwszrgo lecz falują obroty a silnik nie reaguje na pedał gazu. Jak silnik się rozgrzeje jest wszystko ok. Dodam że jak odpalę od razu z wciśniętym gazem, to wtedy reaguje i wchodzi na obroty. Wczoraj przeczyściłem przepływkę ale jest bez zmian. Odłączyłem aku (gdzieś wyczytałem, że ta operacja resetuje komputer) i po tym zapaliła mi się kontrolka wtrysków. Świece przewody są ok.
    Oprócz tego, nie wiem czy to normalne, ale jak dobrze zauważyłem to przy obrotach 5 tys jest efekt jak by było jakieś ograniczenie i blokada. Na trasie przy 160 km/h ta sama reakcja. Szybciej nie chce jechać.
    Może ktoś miał podobne problemy ?
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Adwokat74 ; 02-07-2010 o 08:15

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

Możliwe że to przepływka-ja też raz czyściłem(w 1.7 16v) i zepsułem-usterka nie była widoczna "na oko" z czujnika odłamał sie pasek o szerokości może 1 mm i przepł. nie działała objawy-brak reakcji na wciśnięcie pedału gazu(gwałtowne,bo powoli jakoś chodził),zero mocy i z wkręcaniem sie na obroty było podobnie.Bez podpięcia pod kompa chyba się nie obejdzie.Aha i spróbuj odpalić po odłączeniu przepływomierza,jeśli nie będzie różnicy to w mojej opinii masz przyczynę,jeśli się pogorszy to raczej przepływka ok,bo wtedy silnik pracuje bez przepływki i z zepsutym innym czujnikiem,którego szukamy.
    Ostatnio edytowane przez RAFALPD7 ; 02-07-2010 o 09:05

Adwokat74
    Gość

Domyślnie

Ale jak odpalę ja na wysokich obrotach, to normalnie się wkręca. Jak zdjąłem węża od przepływki przekręciłem zapłon (bez odpalania) i wcisnąłem pedał gazu, to blaszka w przepływomierzu otworzyła się tylko delikatnie - czy to normalne? Myślałem że cała się otworzy aż do poziomu

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

Aha ty masz mechaniczny przepływomierz jeszcze inna sprawa,przepływomierz uchyla się sam gdy działa na niego podciśnienie podczas gdy silnik pracuje -nie jest sterowany przez kierowcę,dlatego nie uchylił się do końca,spróbuj odłączyć wtyczkę od niego i sprawdź czy są zmiany.

Adwokat74
    Gość

Domyślnie

Wieczorkiem to zrobię. Zastanawiam się jeszcze czy to nie wina sondy bo do tego dużo pali. Niepokoi mnie jeszcze fakt, że po odłączeniu i ponownym podłączeniu akumulatora zapaliła mi się kontrolka wtrysków

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

Do sprawdzenia lambdy wystarczy zwykły miernik el. , mierzysz napięcie na przewodach sondy,jeśli "skacze" to znaczy że sonda sprawna
    Ostatnio edytowane przez RAFALPD7 ; 02-07-2010 o 09:56

Adwokat74
    Gość

Domyślnie

A gdzie ona się znajduje i jak dokonywać pomiaru ? na włączonym zapłonie i na których przewodach sprawdzać ?

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

Na uruchomionym silniku,jak znajdziesz sondę na wydechu to pewnie zobaczysz także i okablowanie.wkłuj się w przewód(nie pamiętam który-czarny chyba?) jedną końcówką, a drugą na masę(akumulatora najlepiej).Jak napięcie skacze z jednej wartości na inna to sonda sprawna.Musisz poczekać aż sonda się nagrzeje,może z 2-3 minuty.

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał RAFALPD7 Zobacz post
    ha ty masz mechaniczny przepływomierz jeszcze inna sprawa,przepływomierz uchyla się sam gdy działa na niego podciśnienie podczas gdy silnik pracuje -nie jest sterowany przez kierowcę,dlatego nie uchylił się do końca,spróbuj odłączyć wtyczkę od niego i sprawdź czy są zmiany.
    O czym kolego piszesz? Jak przepływomierz sie uchyla???? Uchyla to sie przepustnica a nie przepływka. Przepływka to plastikowa rura miedzy filtrem a przepustnicą z rezystrorkiem która jest cholernie czuła na wszelkie grzebanie przy niej, i jak bez nalezytej delikatności nie podejdziesz to cos można spieprzyć i być kilka stówek w plecki.

Adwokat pierwsze co zrób to odłącz wtyczke z PRZEPYłWKI a nie z przepustnicy, jesli będzie wszystko OK to przeplywka do wymiany. Odłączanie aku nic nie da. jedź na kompa, moze znajdziesz tu kogos w sowjej okolicy kto cie podepnie pod kompa i sprawdzi błędy. Jak pogrzebiesz przy przepustnicy, wyczyścisz czy cokolwiek to zawsze reset trzeba i tak na kompie zrobić...
    Jak nie masz pojęcia o tym to sie za to nie zabieraj bo narobisz sobie problemów.

Zawsze zanim zaczniesz grzebać w elektronice auta to zczytaj błędy, bo odpinanie i podpinanie czujników to po pierwsze ryzyko uszkodzenia czegoś a po drugie szkoda czasu i niepotrzebnego kombinowania.

Co do sondy to na egzaminerze diagniostyke tez zrobisz i na wykresie wszystko zobaczysz.

Poświęć te 80 zł czy ile tam na porządną diagnostykę elektroniki.

Pzdr
    Ostatnio edytowane przez Alfamaniak156 ; 02-07-2010 o 10:30
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Adwokat74
    Gość

Domyślnie

Tak szczerze powiedziawszy nie jestem laikiem ale ten silnik 2.5 V6 mnie przeraża i nie mam pojęcia gdzie co się w nim znajduje.
    Wnioskuję, że przepływka to ten czarny plastikowy element dochodzący do gumy która z kolei jest połączona z przepustnicą ? Dobrze rozumiem? Jeśli tak to na niej nie mam żadnych wtyczek. Zauważyłem tylko że na przepustnicy (to aluminiowy element z blaszką w środku ?) jest własnie jakiś prostokątny element z przewodami. Czy to właśnie mam odłączyć ?