Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Temat: Klima - problem - nie umie znaleźć tu podobnych objawów.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Z tymi serwisami klimy to jest tak że więcej kombinatoròw niż fachowcòw. Niech jakiś forumowicz z Twoich stron poleci kogoś. Jeżeli się kuma budowę i działanie to można takiemu pseudo fachowcowi puścić parę pytań kontrolnych (podpuścić) i od razu wiadomo co gość jest warty. Ale jak się samemu nie kuma to trzeba zdać się na czyjąś opinię.

Jeżeli chodzi o to pyrkanie to też obstawiam listka albo inny syf :

Użytkownik Rowerzysta Avatar michal832
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    156 2.0 TS 99r. M1.5.5

Domyślnie

a ja sie podlacze z dziwnym halasem po zaloczeniu klimy tak jak by lozysko ciezko chodzili takie buczenie.
    Moze ktos mial takie dolegliwosci?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Skąd ten dźwięk dobiega? Sprawdzałeś pod machą? Zlokalizuj to buczenie.

MTechnix
    Gość

Domyślnie

Krew mnie zaleje z tą klimą, do serwisu jadę dopiero we wtorek. Dzisiaj auto stało w bramie w cieniu i po wyjeździe klima chodziła podan 20 km jazdy w temp 25 stopni na zewnątrz. Potem Afla postała pół godziny w słońcu. Po czym powrotne 20 km klima już nie miała zamiaru się włączyć. Wygląda to tak, że jak auto się nagrzeje na słońcu to klima nie chodzi. Może to jakiś czujnik??

Użytkownik Romeo Avatar kenobi
    Mieszka w
    lubin
    Auto
    156 FL 2.4 20V Mjtd

Domyślnie

tez sie podlacze pod temat, u mnie sprawa wyglada tak, ze nabije klime (2.4 JTDm 2004 ) ~ 540 g, to pochodzi 2 dni i nie ma gazu ;/ a tak to chlodzi bardzo dobrze, poza tym na maszynie pokazuje ze jest szczelne, olej tez nigdzie nie wycieka, sprawdzali mi tez szczelnosc preparatami roznymi i tez jest ok, wychodzi na to ze jak sprezarka tloczy cisnienie to gdzies ten gaz sobie tam ucieka ... ale niestety nic nigdzie nie widac ... co myslicie ? trzeba pewnie wszystko rozbierac ?

dimitr87
    Gość

Domyślnie

mam podobny problem co kolega Mtechnix i czekam na diagnoze. Na poczatku klima dzialala tak jak u Ciebie a po pewnym czasie chłodzi tylko lekko... pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez dimitr87 ; 05-07-2010 o 22:36

Użytkownik Rowerzysta Avatar michal832
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    156 2.0 TS 99r. M1.5.5

Domyślnie

wiec dzwiek dochodzi z kola pasowego sprezarki a mianowicie gdy ja wlacze i zalaczy sie chyba sprzegielko bo halas jest jak zaczyna sie obracac zewnetrzna czesc sprezarki na kole pasowym tej maszynki chlodzacej

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Panowie. Zasadnicza sprawa. Jeżeli sprężarka działa to musi chłodzić. Wyjątkiem może być uszkodzony siłownik od otwierania nagrzewnicy. Wtedy po prostu dodaje nam ciepłego. Tak więc jeżeli się kręci to mniej lub więcej ale chłodzić musi. A teraz kwestia tego jak rozpoznać czy chodzi bo już niejednokrotnie na forum czytałem że niby chodzi ale jednak nie. A więc idąc od strony napędu to pasek napędza piastę (to zewnętrzne) która jest wolnobierzką i kręci się zawsze. W środku mamy sprzęgło które stoi w miejscu. Dopiero jak dostanie prąd to zwiera sprzęgło cierne i moment z wolnobierzki jest przekazywany na wał sprężarki i dopiero wtedy kompresor chodzi.

A teraz odnośnie kolegi michal832. Jeżeli to będzie łożysko to główne wały sprężarki i raczej we własnym zakresie nie wymienialnym. Moim zdaniem pozostaje jeździć aż padnie całkiem. Jeżeli przeszkadza to już teraz wymienić kompresor. Ale lepiej jak to osłucha ktoś wprawniejszy.
    Problem pozostałych kolegów może tkwić w czujniku presostat. Ja miałem podobnie w fiacie, też włosy wyrywałem aż w końcu namierzyłem usterkę - nowy czujnik. Może też być zapychający się układ choć tak z rachunku prawdopodobieństwa obstawiam czujnik.

Pozdrawiam!

gold1
    Gość

Domyślnie

a ja mam inny problem jest jak widac gorąco nawet bardzo... klima sie na starcie wlacza wszystko niby ok , nie wlacza sie obieg wewnetrzny bo wiadomo lato... sama kontrolka klimy sie swieci (nadmuch wyłączony)... z nawiewów leci jakis tam podmuch ale tak jakbym wlaczyć nawiew na 1 bieg bez klimy ... co jest grane ?? nie ma gazu czy co ??? miał ktos cos takiego ??? czy moze ja nie umiem tego ustawić ( przy wlaczonej klimie da sie sterować mocą podmuchu?? czy działa automatycznie ?)

MTechnix
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Panowie. Zasadnicza sprawa. Jeżeli sprężarka działa to musi chłodzić. Wyjątkiem może być uszkodzony siłownik od otwierania nagrzewnicy. Wtedy po prostu dodaje nam ciepłego. Tak więc jeżeli się kręci to mniej lub więcej ale chłodzić musi. A teraz kwestia tego jak rozpoznać czy chodzi bo już niejednokrotnie na forum czytałem że niby chodzi ale jednak nie. A więc idąc od strony napędu to pasek napędza piastę (to zewnętrzne) która jest wolnobierzką i kręci się zawsze. W środku mamy sprzęgło które stoi w miejscu. Dopiero jak dostanie prąd to zwiera sprzęgło cierne i moment z wolnobierzki jest przekazywany na wał sprężarki i dopiero wtedy kompresor chodzi.
    Tylko u mnie problem wygląda tak, że spręzarka nie chodzi jak auto postoi na słońcu i się nagrzeje, wtedy sprzęgło próbuje zaskoczyć ale nie potrafi, nie ma napędu kompresora i nie ma zimnego powietrza, a gdy stoi w cieniu normalnie się załącza sprężarka i robi lodówkę.