Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: Głośniki Jakie?

KUBAS
    Gość

Wink Głośniki Jakie?

Witam
    Czaje się na zakup głośników na tylną półkę do swojej 156 w sedanie, potrzebował bym w przystępnej cenie, które dają jakiś ładne brzmienie basowe...
    Czy ktoś już przerabiał ten temacik? Co polecacie? Jaki dokładny rozmiar tam jest

Pozdrawiam

osqarq
    Gość

Domyślnie

Rozmaru nie znam ale polecam blaupunkta głosniki. Z tego względu że to tyla półka nie muszą być dwudrożne a jedynie z zakresu niskich i średnich tonów. Chyba że w przyszłości bedziesz montował skrzynie basową to każdy wysoki dźwięk sie przyda. ale blaupunkt na pierwszym miejscu wg mnie.

KUBAS
    Gość

Domyślnie

Gdyby bagażnik był większy to nie inwestował bym w głośniki na półkę tylko zakupił skrzynkę, bo chodzi o to że brakuje mi basu Wiem że są małe tuby które można nawet wcisnąć pod fotel, ale ceny są przerażające. Dlatego chcę zakupić sobie jakieś głośniki...

---------- Post dodany o godzinie 19:59 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:11 ----------

Co za inteligent przerzucił ten temat...zmieniając w opisie na SW??!!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Po co głośniki w półkę???!!! Nie dość, że wsiowo wygląda (a my tu jesteśmy estetycznie wyczuleni), to jeszcze ma średni wpływ na brzmienie. Zainwestuj w dobry przód, wzmacniacz + ew. coś do basu.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał KUBAS Zobacz post
    Gdyby bagażnik był większy to nie inwestował bym w głośniki na półkę tylko zakupił skrzynkę, bo chodzi o to że brakuje mi basu Wiem że są małe tuby które można nawet wcisnąć pod fotel, ale ceny są przerażające. Dlatego chcę zakupić sobie jakieś głośniki...

---------- Post dodany o godzinie 19:59 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:11 ----------

Co za inteligent przerzucił ten temat...zmieniając w opisie na SW??!!
    Nie kupuj nic w półkę tylko wytłum dobrze drzwi i załóż np Helixy Dark blue.

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie

Dlaczego uważacie że głośniki do półki to zły pomysł? Ja mam u siebie 6x9 bo takie idealnie pasują JBL modelu dokładnie nie pamiętam bo kupiłem je razem z autem, są dwu drożne i grają wyśmienicie kto wsiada do mojego auta to zaraz się pyta co mam za głośniki co tak fajnie gra a w drzwiach mam oryginały i grają dobrze ale to też zasługa radio które dobrze nimi steruje. Co do skrzyni w bagażniku to się zgodzę że jest mało miejsca ale tragedii nie ma ja mam dosyć dużą skrzynię i jeszcze umiem się spakować więc daje radę wszystko zależy od tego jakiego basu oczekujesz. Wracając do głośników w półce to tak jak pisałem wyżej 6x9 a jaką firmę to trzeba samemu zadecydować ale Hertz, JBL też może być ale tylko parę produktów tej firmy ma dobrą jakość w stosunku do ceny a reszta to już kwestia wypowiedzi osób co mają takie głośniki

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał michal87tg Zobacz post
    Dlaczego uważacie że głośniki do półki to zły pomysł?
    Bo założeniem stereo jest to, że głośniki są PRZED słuchaczem, a nie za nim. I z takim założeniem są realizowane płyty. Być może przy łupaninie typu Britney Spears albo inne współczesne "gwiazdy" nie ma to znaczenia, ale włącz sobie np. Rolling Stones i usiądź tyłem do głośników. Dla mnie różnica jest.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał michal87tg Zobacz post
    Dlaczego uważacie że głośniki do półki to zły pomysł? Ja mam u siebie 6x9 bo takie idealnie pasują JBL modelu dokładnie nie pamiętam bo kupiłem je razem z autem, są dwu drożne i grają wyśmienicie kto wsiada do mojego auta to zaraz się pyta co mam za głośniki co tak fajnie gra a w drzwiach mam oryginały i grają dobrze ale to też zasługa radio które dobrze nimi steruje. Co do skrzyni w bagażniku to się zgodzę że jest mało miejsca ale tragedii nie ma ja mam dosyć dużą skrzynię i jeszcze umiem się spakować więc daje radę wszystko zależy od tego jakiego basu oczekujesz. Wracając do głośników w półce to tak jak pisałem wyżej 6x9 a jaką firmę to trzeba samemu zadecydować ale Hertz, JBL też może być ale tylko parę produktów tej firmy ma dobrą jakość w stosunku do ceny a reszta to już kwestia wypowiedzi osób co mają takie głośniki
    Montaż głośników w półce może jedynie wzmocnić bas i to z dużym echem ze względu na bagażnik, działający jak pudło rezonansowe. Natomiast scenę stereo tworzy się właśnie poprzez przód i jak najszerzej umiejscowione soprany oczywiście w odseparowanym zestawie. Na forum już o tym wiele napisano, więc lepiej poszukać niż powielać to samo w kółko.

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie

Rozumiem cie tylko nie zawsze uda się wszystko od razu odszukać i dlatego niektóre tematy się powielają car audio to temat długi i szeroki jak rzeka i dużo rzeczy dowiadujemy się po teście jednej i drugiej opcji powiem tak że nie słuchałem starych kawałków i to może dlatego nie słyszę różnicy a muszę to sprawdzić u siebie, bo każdy dąży żeby dźwięk powalał jakością a nie głośnością

KUBAS
    Gość

Domyślnie

Czemu głośniki mają szpecić? W końcu są maskownice które zasłaniają głośniki. Nie oczekuje potężnego basu z takich głośników to rzecz jasna. Jeżdzę tez z dziećmi a to im by raczej nie służyło, chociaż z drugiej strony moja starsza córa lubi głośną muzykę a ma tylko półtora roczka, nie całe Dlatego też iż mam dzieci to do bagażnika ledwo co pcham wózek, więc nie ma mowy o skrzyni basowej w bagażniku.
    Piszecie ze muzyka powinna być tylko z przodu, jak dla mnie jest okej jeśli dzwięk dobiega z wokoło mnie... Może to bez kitu zależy od rodzaju muzyki jakiej się słucha, no ale ja akurat słucham bardziej nowoczesnej