Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: 156 1,9JTD czy 1.6 16v

rwww
    Gość

Domyślnie 156 1,9JTD czy 1.6 16v

witam
    prosil bym o opisanie co sie psuje ogolnie w 156 jakie sa koszty naprawy i jaki silnik bedzie lepszy i tanszy w uzytkowaniu, prosil bym o wszystkie za i przeciw. Dotej pory jezdzilem 155 ale chce juz zmienic na 156 i mam do wyboru 1.6 lub 1.9 JTD. Wiem ze w benzynie to wariator bedzie moja zmora ale z drugiej strony w dieslu sprzeglo z kolem dwumasowym.
    P.S. jakie sa koszta naprawy zawiechy przod a i jak znosi wtrysk gazy silnik TS 16v?

dziekuje

rwww
    Gość

Domyślnie

prosze was, naprawde nikomu sie niechce nic napisac

rwww
    Gość

Domyślnie

dzieki
    teraz by sie przydalo zeby ktos napisal cos o dieslu

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

no w dieslu masz turbinke o ktorą trzeba dbac i jesli trafisz na zajechany egzeplarz bedą to dosc wysokie koszta..

ale jak wybierasz pomiedzy 1,6 i 1,9 8v to lepiej wziąc ten drugi moim zdaniem

jesse_w
    Gość

Domyślnie

ja od czerwca jestem posiadaczem grzechotnika 1.9 110KM. Jak narazie oprocz wymiany przepływomierza(koszt 200zł.) i upgratu ECU (w ASO 250zl.) spisuje sie rewelacyjnie. Spokojnie nie jezdze a w miescie mieszcze sie w spalaniu 6.2 - 6.5 literka. Rozrząd pasek (57 zł.) napinacz 143 zł. + robota 150 zł. Acha czeka mnie jeszcze wymiana termostatu, sam termostat jakies jakies 240zł. + wymiana.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Dlaczego uparłeś się na 1.6 lub 1.9?
    Jeśli benzyna, to mi. 1.8, a w porównaniu 1.8, a 1.9 - wybieram wspomnianego benzyniaka.
    jeśli chodzi o LPG. Hm... jak znajdziesz dobry warsztat i wstawisz sekwencję, to będzie śmigać bez żadnych problemów. Polecałbym jednak kupno samochodu bez LPG i dopiero instalacja na własną rękę.

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Dj.iCE
    Gość

Domyślnie

Obecnie mam 1.6 TS i nie pali mi jadąc po mieście (80%) więcej niż 9-10L (jak narazie to max co zaobserwowałem) więc nie przesadzajcie z 12-13 Jak kupiłem to autko miałem takie uczucie, że pali sporo ale okazało się, że mam coś nie tak z wskaźnikiem paliwa i tyle. Wariator też myślałem, że będzie do wymiany, do czasu jak zmieniłem olej co się robi od razu po zakupie samochodu używanego i teraz pracuje idealnie. Przeczyściłem przepływke i znajomy mechanik looknie na silnik krokowy co jak czytałem może przyspozyć trochę problemów z falowaniem silnika itp. Zawieszenie w moim przypadku narazie jest w stanie dobrym - zakonserwowałem je trochę - mam nadzieje że po zimie nic mi nie będzie zgrzytało

Diesel 1.9 to też ciekawa opcja dla tych co bardziej ekonomicznie podchodzą do jazdy. Możliwe też że 156 JTD jest powiedzmy mniej awaryjna od TS, ale mam też Opla Corse diesla i turbina się rozleciała już nie pamiętam po ilu km, ale mechanik poprosu nie wiezyl w to widząc stan licznuka, a przy 200tyś poszedł rozrząd i silnik cały do remontu. Niby autko przeznaczone było na szkolenie kierowców... ale więcej przejechało Punto II (benzyna) i mieliśmy mniej wydatków na nie. Dlatego też zraziłem się do diesli na jakiś czas Pewnie 156 JTD to inna bajka, ale 1.6TS też moge polecić - zawsze można pomazyć, że ceny benzyny spadną Jeśli już się zdecydujesz na JTD (a pewnie tak będzie) to uważaj przy zakupie na wszystkie elementy, które mogą być uszkodzone żebyś później nie miał niespodzianki jak coś się zepsuje bo naprawy mogą być tu kosztowne.

Pozdrawiam i powodzenia - raz kupisz Alfe to już się nie uwolnisz
    ...sam myśle już nad 159