Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Jak wymienić łożysko sprzęgła kompresora klimy?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147

Domyślnie Jak wymienić łożysko sprzęgła kompresora klimy?

Witajcie,
    czy wymieniał ktoś z Was łożysko od sprzęgiełka kompresora klimatyzacji w 156 JTD?
    Czy trzeba demontować kompresor? Sprzęgiełko z tego co widać jest przkręcone do kompresora za pomocą jednej śruby na środku sprzęgła.

Objaw mam taki, że na wyłączonej klimie szumi coś z wnętrza sprzęgiełka, jak włącze klimatyzację jest ok, wtedy nie słychać buczenia/szumów.

pandaro
    Gość

Domyślnie

Ja mam podobny problem, na wyłączonej klimie szumi coś jakby ocierał metal o metal. Natomiast jak włączę klimę to koło pasowe z kompresora tak się grzeje że dym leci z paska zębatego. jak to wyeliminować?
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 10-07-2010 o 22:40

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał gord Zobacz post
    Witajcie,
    czy wymieniał ktoś z Was łożysko od sprzęgiełka kompresora klimatyzacji w 156 JTD?
    Czy trzeba demontować kompresor? Sprzęgiełko z tego co widać jest przkręcone do kompresora za pomocą jednej śruby na środku sprzęgła.

Objaw mam taki, że na wyłączonej klimie szumi coś z wnętrza sprzęgiełka, jak włącze klimatyzację jest ok, wtedy nie słychać buczenia/szumów.
    Chcesz to robić sam?

---------- Post dodany o godzinie 20:27 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:24 ----------

Cytat Napisał pandaro Zobacz post
    Ja mam podobny problem, na wyłączonej klimie szumi coś jakby ocierał metal o metal, za to jak włączę klimę to koło pasowe z kompresora tak się grzeje że dym leci z paska zębatego, jak to wyeliminować?
    Prawdopodobnie masz zatarte łożysko lub ślizga Ci sprzęgło sprężarki. W ten sposób możesz sobie wiele biedy narobić więc niech Ci to ktoś zdiagnozuje.

pandaro
    Gość

Domyślnie

Czy jest szansa pojeździć odrobinę bez włączania klimy czy raczej pilnie to naprawić?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Tą przypadłość raczej usuń w najbliższym czasie bo skoro permanentnie Ci ślizga sprzęgło klimy, to możesz uszkodzić nie tylko kompresor ale i zespół paska mikro możesz zajechać. Pozdrawiam

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Kolego gord. Wymiana łożyska od koła pasowego sprężarki (bo o takie chodzi) można wymienić samemu, nie ma z tym większego problemu. Aby to zrobić nie trzeba ingerować w komorę i korpus sprężarki więc jest to bezpieczne. Jak ktoś co nieco kuma w klamoceniu. Ale jeżeli w życiu nie imałeś się narzędzi to odpuść.
    Ja swoją rozkręcałem w mak i trzymam gdzieś na strychu ale Ty możesz mieć inną. Podaj jaki masz model to może będę mógł dokładnie napisać jak się do tego zabrać (jak masz taką samą co ja).

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

na tej stronie masz PDF jak to wygląda

http://www.kustosz.net/kustosz/stilo/
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard