czy wie ktos jak zachowuje sie abs podczas zimy w tych autach???? bo z tego co slyszalem ze auta z abs podczas zimy "plyna" po drodze przy ostrzejszym chamowaniu (czyli abs wydluza bardziej droge hamowania niz bez niego).
czy wie ktos jak zachowuje sie abs podczas zimy w tych autach???? bo z tego co slyszalem ze auta z abs podczas zimy "plyna" po drodze przy ostrzejszym chamowaniu (czyli abs wydluza bardziej droge hamowania niz bez niego).
a kto ci powiedział że ABS skraca drogę hamowania?!!!!! ma uniemożliwić poślizg a to duuuuuuuuuużo lepsze niż hamowanie krótsze o kilka metrów
Tak właśnie jest. Zróbmy to w ten sposób. Ułóżmy w kolejności od najgorszego do najlepszego. I tak.
Najgorsze jest (najdłuższa droga hamowania):
1) hamowanie bez ABS z zablokowanymi kołami,
2) hamowanie z ABS
3) hamowanie bez ABS z nie zablokowanymi kołami,
Tak więc lepiej jest hamować z ABS i mieć sterowność niż ryzykować zablokowanie się kół przy hamowaniu bez ABS.
dobra ale powiedz mi czy nie denerwuje cie to ze jak hamujesz w lato i jest lekki wyboj to od razu wlancza sie abs???? nie mowilem ze skraca droge hamowania poprostu napisalem ze mnie denerwuje:/
A co to jest? ABS w 156 jest zestrojony sportowo i włącza się po chwili dopiero, gdyby to był np opel astra II to dopiero byś się wkurzał. Tam działa natychmiast.Napisał gumis_kiler
ja mam tak w swojej alfie ze lekki wyboj i juz mi sie wlancza:/ i to mnie irytuje:/
zawsze mozna go odpiac
szukalem na forum jak odpiac ABS ale albo zle szukalem albo nie ma moze ktos mi pomoc w tej sprawie???
hm kombinerkami? :mrgreen: a tak na serio to mozna wyjac bezpiecznik.tylko czy w 166 wolno bo mozliwe ze u ciebie jest juz can i ecu zglosi blad