Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Oklejanie deski skórą

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Mogę Ci podać namiary do w miarę taniej hurtowni ze skórami wszelakiej maści. Mają tam nie tylko szeroką gamę kolorów skór motoryzacyjnych ale i wzory identyczne z oryginalnymi. Podkreślam jednak, że do takiej operacji trzeba odpowiednią skórę, dużo wprawy, dobry klej, czasem też opalarkę (do kurczenia skóry w miejscach załamań i zbędnych zmarszczeń) i odpowiednią maszynę, która Ci zszyje skórę o tej grubości z użyciem nici poliestrowych. Jeśli okleisz ją skóra np meblową lub odzieżową (co jest łatwiejsze bo są to cieńsze i bardziej elastyczne skóry) to po jakimś czasie zaczną Ci blaknąć od słońca, pękać i naciągać wilgoci z racji innego impregnatu i sposobu wyprawiania.

Widziałem tą tablicę rozdzielczą w internecie i pewnie bym się jej podjął ale po pierwsze daleko mieszkasz, po drugie nie wiem w jakim ona jest stanie i po trzecie mam teraz dużo innej pracy mimo teoretycznie wakacji. Koszt skóry na ten kawałek kokpitu to około 150- 200 zł. Cena dość wysoka bo nikt Ci nie sprzeda idealnie wyciętego na wymiar kawałka, tylko musisz kupić co najmniej połowę błamu, które zazwyczaj mają od 3,5- 5 metrów kw. W razie pytań pisz na PW.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 12-07-2010 o 16:33

Użytkownik Romeo Avatar kt0sfajny
    Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

znalazlem tego pluszowego 126p z jazdy polskiej
    http://moto.onet.pl/5855666,32,4,filmy.html?node=32
    koszt pluszu 600zl
    dla mnie wiocha;d
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P

pandaro
    Gość

Domyślnie

ale ludzie mają nasr... yy... nierówno pod kopułą, ale z drugiej strony maluch to nie auto więc i taką wiochę można robić

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Ale tak naprawdę dlaczego chcesz ją oklejać? Jest mocno zniszczona?

Skoro oryginalnie nie była pokryta skóra to może nie jest to konieczne? Oczywiście to twoje auto, więc zrobisz jak uznasz.
    To czego bym się wystrzegał to samodzielnego obszycia. O ile nie masz naprawdę sporych zdolności manualnych i nie znajdziesz porządnego przewodnika to z efektu możesz nie byc zbyt zadowolony. GTV to zbyt fajne auto, żeby je "drutować"

Zaglądałeś tutaj: http://www.alfabb.com/bb/forums/car-...r-30-00-a.html
    ?

Dancho
    Gość

Domyślnie

Zdjęcia z mojej rekonstrukcji wstawiłem w zakładce forum Alfetta GTV w części transaxle - tam deski się nie spodziewajcie, bo leży na podłodze u mnie w pokoju, natomiast zdjęcie samej deski zostawiam w tym miejscu.

Dlaczego chcę ją oklejać?
    Chcę trochę ją odświeżyć, zniszczona nie jest bardzo, ma dwa pęknięcia - widać na zdjęciach. Poza tym kokpit ze skóry fajnie by wyglądał, a myślę, że nie byłoby to odejście od oryginału (którego będę się bardzo trzymać), bo deska jest obita czymś, co przypomina w dotyku skórę.
    Zobaczę co z tą deską zrobię, ostatecznej decyzji nie podjąłem.

Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

a jaki kolor skory chcesz dac? czarny? czy jakis inny?
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P

Dancho
    Gość

Domyślnie

Czarny, inny nie pasowałby, myślałem też o białych niciach do tego, ale tylko szare będą pasowały, takie grube Chyba może fajnie wyglądać

Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

czerwone szycie tez spoko wyglada
    ale musialbys miec jakies inne czerwone akcenty siedzenia czy cos

fajna taka deska 2 kolorowa

Dancho
    Gość

Domyślnie

To jest Ferrari (a jak wiadomo nie kupuje się samochodów na F).
    Teraz poważnie, super to wygląda, tylko, że nie mam tyle kasy, żeby ogarnąć cały samochód i jeszcze zrobić całą skórzaną tapicerkę
    Poza tym fotele i podłoga w mojej alfie nie jest bardzo zniszczona, mam tylko w kilku miejscach przedartą (ale z tym poradzi sobie tapicer) i jedno miejsce po papierosie (słyszałem, że też da się jakoś to załatwić).
    Bardzo polecam stronę maff.pl gdzie oprócz fantastycznych zdjęć są fantastyczne pomysły na obszycie całego samochodu (bardzo mi się podoba opcja tej 407 z czerwoną skórą - też jest na F - francuski )