Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Temat: 10 przykazań dla diesla

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie 10 przykazań dla diesla

Uwaga!

Przedstawiam 10 przykazań diesla dla właścicieli klekotów, którzy powinni je przestrzegać

1) nie bedziesz jezdził na dziadowskim paliwie ze stacji hipermarketowych i nie
    bedziesz lał paliwa które nie wie co to liczba cetanowa. Lej za to wszystko co czyste,
    łącznie z opałem, by traktor twój pedził z pociągu zapałem. Czystośa paliwa czasem
    ważniejsza ku niechceniu nizli czteropaka zapas na tylnim siedzeniu.

2) przed zimą sprawdzisz stan akumulatora swej Niuni, świec żarowych, rozrusznika i
    alternatora, a kąt wtrysku u zegarmistrza nastroisz - wtedy rozruchów sie zimnych nie
    boisz.

3) czcij turbine swą i szanuj albowiem po dłuższej jezdzie studzia ją bedziesz a na zimnym
    silniku niech noga twa nie odważy sie buta mocno wciskaa. Ciskaa zaś musisz ciepłego
    potwora, bo PSJ nie lubi twojego traktora. Niemniej dobieraj żwawo buta wychylenie coby
    spreżarka dawała cisnienie, bo gdy prikazu tego nie zastosujesz kierownice w turbinie
    wnet zafastrygujesz.

4) pilnowac bedziesz poziomu oleju w silniku, bo turbina twa potrzebuje go niezmiernie a
    wymiany oleju pilnowac bedziesz bardziej nizli wierności kobiałki twej. Lepsza bowiem
    niewiernośa małżenska niewielka nizli w dieslu twoim malutka usterka. Olejem
    syntetycznym lej turbo-traktora ziomie ,bo minerałem poia go bedziesz tylko na złomie.

5) zimą dodawał bedziesz uszlachetniaczy do paliwa aby parafina obca twojemu zbiornikowi
    paliwa była. Zmiarznieta ropa zamarznąa może i wtedy nawet kopciuch ci nie pomoże.
    Depresator ważnym ekwipunkiem w twoim bagażniku , inaczej zamiast kobiałki pchać
    bedziesz auto bluzniąc niczym szewc, smyku.

6) dbaj o wtryski w Niuni albowiem zaprawde odpalanie zimą łatwiejsze bedzie a chmura
    dymu za autobusem twym przejdzie w niepamiea. Wtryski w Niuni ważniejsze są czasem
    nizli za panną latanie z gołym kuta..m

7) dbał o szczelnosć przewodów IC bedziesz inaczej dopadnie Cie reka sprawiedliwego i
    kopcia fura twa bedzie a konie w las pogonią.Momentu również Ci zabraknie gdy turbina w
    powietrze pompować zacznie.

8 ) filtr powietrza sprawdzaa bedziesz i wymieniaa czesto, bo zaprawde powiadam Ci
    powietrze nieczyste ograniczy tchnienie traktora twego i jego koni. Filtr powietrza gdy jest
    porwany, wtedy twój silnik wnet bedzie sfakany, nie lubi twój traktor syfu w dolocie, staraj
    sie by świezy był zawsze w klekocie.

9) pilnowaa bedziesz wymian paska rozrządu niczym minotaur labiryntów Minosa. Przy
    wymianie zdobądz dobrego technika, dla którego nieobca traktorowa technika, bo gdy zle
    do kupy rozrząd Ci złoży to Cie twój traktor za to wybatoży. Stanie w środku lasu w z rysą
    w silniku a ty mord popełnisz na swoim "mechaniku".

10) nie dopuscisz do przegrzania silnika Niuni twej albowiem biada jemu i kieszeni twej.

Te przykazania wyryj na pamiea stary i młody, który z traktorem stanąłeś w zawody. Choa
    traktor konstrukcją nazbyt udaną która do czasu może bya świechtaną, to pamietaj kolego
    że traktor bedzie twym przyjacielem , gdy bedziesz o niego dbał wiecej wiele... Kochaj
    zatem TDI`ka, TDCI`ka, JTD`eka, TD`eka i inne wynalazki, które klekoczą, pan Rudolf
    mia3 wszakże myśl z3ota, ze wyprodukowa3 mostrum, które zbudowane z aluminium i stali
    wszystko co wlejesz zacnie przepali, lecz dbaj i chuchaj, smaruj i doglądaj
    Powiesz wtedy że diesla nigdy nie zdradzisz, predzej sie od panny swojej wyprowadzisz.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar DaniioDTB
    Mieszka w
    WZY
    Auto
    33 boxer dell'orto carbs

Domyślnie

Fajny tekst dla wielbicieli diesla. Ja dodam od siebie tylko tyle że wielbiciele turbo ropniaków powinni dziękować każdego dnia przed snem za to że ktoś wpadł na pomysł zastosowania turbosprężarki do silników diesla... bo bez tego elementu nawet najnowsze ropniaki nie mają szans z silnikami benzynowymi oczywiście pod względem parametrów jak i akustycznym względem

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Bez sprężarek kręciły by przebiegi takie, że jeden samochód z tym samym silnikiem starczył by do końca życia - no może jak by i reszta części też wytrzymała . Benzyniaki niestety nie mogą się tym poszczycić.. Chyba że wolnoobrotowe, duże benzyny ale to też swoje spali a plusem wolno-ssaka ON jest właśnie wytrzymałość i minimalne zużycie paliwa. W sumie to nie ma sensu o niczym innym pisać bo się robi kolejny wątek PB vs. ON .

Użytkownik Pirat drogowy Avatar DaniioDTB
    Mieszka w
    WZY
    Auto
    33 boxer dell'orto carbs

Domyślnie

Milionowe przebiegi w niewysilonych dieslach to fakt, ale jaka radość z tej jazdy?
    Diesel do ciężarówek,samochodów dostawczych bądź służących do celów zarobkowych jak najbardziej, ale do dawania radości z jazdy to coś niewyobrażalnego dla diesla
    To jak z osłem i ogierem Ten pierwszy to diesel(małe wymagania pokarmowe i jest w stanie dużo wytrzymać), ten drugi to benzyna(daje radość z jazdy i zapewnia nie zapomniane wrażenia).

Мoδεrдтor Romeo Avatar Jagiel
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Ford Mondeo, VW Paserstti, Lancia Kappa

Domyślnie

Cytat Napisał DaniioDTB Zobacz post
    Milionowe przebiegi w niewysilonych dieslach to fakt, ale jaka radość z tej jazdy?
    Diesel do ciężarówek,samochodów dostawczych bądź służących do celów zarobkowych jak najbardziej, ale do dawania radości z jazdy to coś niewyobrażalnego dla diesla
    To jak z osłem i ogierem Ten pierwszy to diesel(małe wymagania pokarmowe i jest w stanie dużo wytrzymać), ten drugi to benzyna(daje radość z jazdy i zapewnia nie zapomniane wrażenia).
    Po co zaczynasz dyskusje pb vs. on, dobrze wiesz jak to się skończy.

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał Jagiel Zobacz post
    Po co zaczynasz dyskusje pb vs. on, dobrze wiesz jak to się skończy.
    Też uważam że to pianobójczy temat który do niczego nie prowadzi. Co najwyżej do jadostrzałów, kłótni i określania poglądów politycznych, rasowych i religijnych. Tak- były takie przypadki.

Cytat Napisał Qki Zobacz post
    Bez sprężarek kręciły by przebiegi takie, że jeden samochód z tym samym silnikiem starczył by do końca życia
    Ciężarowe też mają turbosprężarki. Praktycznie każdy od wielu lat, nawet do Detroitów dwusuwowych wpychali turbinę. Przy czym silniki w ciężarówkach czerwone pole mają od 2,5 tys obr/min, a wolne obroty to koło 600 do 750 obr/min. No i pojemności spore.

Ale benzyniaki z ciężarówek jeszcze nie odeszły. Przykłady to USA i Rosja, gdzie w Rosji Ził do dzisiaj wrzuca 6 litrowe V8 na gaźniku. Co przy mrozach rzędu -40 specjalnie mnie nie dziwi.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo Zobacz post
    Ale benzyniaki z ciężarówek jeszcze nie odeszły. Przykłady to USA i Rosja, gdzie w Rosji Ził do dzisiaj wrzuca 6 litrowe V8 na gaźniku. Co przy mrozach rzędu -40 specjalnie mnie nie dziwi.
    Właśnie, głównie chyba przez te mrozy

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KamilP
    Mieszka w
    LPU
    Auto
    Alfa Romeo 1.9JTD 2002r

Domyślnie

Mam jeszcze pytanie do jazdy dieslem: czy jadąc np. z góry lub dojeżdżając do świateł mogę wrzucać na luz?? Czy szkodzi to silnikowi taka jazda na luzie.
    Alfa Romeo 156 1.9JTD, 2002r, blu cosmo:-)
    Moje portfolio

masaqqra
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał KamilP Zobacz post
    Mam jeszcze pytanie do jazdy dieslem: czy jadąc np. z góry lub dojeżdżając do świateł mogę wrzucać na luz?? Czy szkodzi to silnikowi taka jazda na luzie.
    czy na luzie bedziesz jechal, czy na biegu niedodajac gazu to zuzycie paliwa bedzie zblizone! za to na luzie jestes zmuszony uzywac czesciej hamulca co prowadzi do szybszego ich zuzycie, raczej ograniczylbym uzywanie sprzegla
    uwazam ze lepiej trzymac auto na biegu do konca
    Ostatnio edytowane przez masaqqra ; 15-07-2010 o 19:29

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał masaqqra Zobacz post
    czy na luzie bedziesz jechal, czy na biegu niedodajac gazu to zuzycie paliwa bedzie zblizone
    no i tu znowu można zacząć nową dyskusję
    ja się z tym nie zgadzam ( o ile zdanie "nie dodając gazu" oznacza całkowite zdjęcie nogi z pedału )