Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Temat: Ile to może kosztować?

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Question Ile to może kosztować?

Witam, moja Alfa jest jeszcze "szykowana" w warsztacie mechanicznym i gdy pytam o koszta tej naprawy mechanik dziwnie milknie i unika odpowiedzi ile to będzie kosztowało stąd moje obawy że zabule jak za zboże , może mógłby mi ktos pomóc i wycenić tak na oko, ile bedzie to kosztowało żeby mi gałki z orbit nie wyskoczyły jak mi powie.

1.Wiec była wymiana skrzyni wraz z aktywatorem , przełożenie (skrzynie kupiłem sam więc ceny nie liczę ,tylko chodzi mi ile kosztuje mniej więcej przełożenie , a w zasadzie ile powinno kosztować żeby mnie nie zrobił na szaro pan mechanik ,z tego co się orientuje około 600 zł?)

2. Zmienił świece ,poprzednie były w opłakanym stanie, chyba na Brisk ale nie jestem pewien do końca.

3. Plus tzw. przyuczenie czyli programowanie skrzyni biegów.

4. Przepływomierz jakiś zamiennik ma włożyć , bo jak mówi oryginał za drogo by wyszedł i mija się z celem wymiana na org. sam nie wiem co o tym sądzić.

5. Zmienił jakąś wtyczkę do diagnozowania komputera bo poprzednia była z powyłamywanymi ząbkami to mi powiedział za tą wtyczkę 150 PLN , podobno trudno ją zdobyć a nowa kosztuje 1000 zł

6. Aha twierdzi że zalał za 100 zł auto a kontrolka zawsze była na rezerwie dolałem 5l i na 2 dzien juz nie było twierdzi ze wyjezdził inny ziomek z tego zakładu twierdzi ze przejechali nią 10 km/ czy mam złe odczucie czy może oni chcą mnie zrobić hmm...

I tyle na razie plus to iż czekam na naprawę i auto stoi już 2 miesiąc u niego, czy to może mieć wpływ na negocjację ceny??? bo wydaje mi się że przez jego " to dość nietypowe autko" on chce się jak najwięcej nauczyć??? a tu już 2 miesiąc czekam na moją niunie i końca nie widać.

Jeśli macie jakieś doświadczenie Panowie to proszę o pomoc w oszacowaniu kosztów tych operacji, będę niezmiernie wdzięczny wam za chwilę uwagi i pomoc.

Pozdrawiam wszystkich kochających Włoskie auta.

Użytkownik Świeżak Avatar Homer155
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulietta 2.0 JTDm QV-Line TCT

Domyślnie

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    Witam, moja Alfa jest jeszcze "szykowana" w warsztacie mechanicznym i gdy pytam o koszta tej naprawy mechanik dziwnie milknie i unika odpowiedzi ile to będzie kosztowało stąd moje obawy że zabule jak za zboże , może mógłby mi ktos pomóc i wycenić tak na oko, ile bedzie to kosztowało żeby mi gałki z orbit nie wyskoczyły jak mi powie.

1.Wiec była wymiana skrzyni wraz z aktywatorem , przełożenie (skrzynie kupiłem sam więc ceny nie liczę ,tylko chodzi mi ile kosztuje mniej więcej przełożenie , a w zasadzie ile powinno kosztować żeby mnie nie zrobił na szaro pan mechanik ,z tego co się orientuje około 600 zł?)

2. Zmienił świece ,poprzednie były w opłakanym stanie, chyba na Brisk ale nie jestem pewien do końca.

3. Plus tzw. przyuczenie czyli programowanie skrzyni biegów.

4. Przepływomierz jakiś zamiennik ma włożyć , bo jak mówi oryginał za drogo by wyszedł i mija się z celem wymiana na org. sam nie wiem co o tym sądzić.

5. Zmienił jakąś wtyczkę do diagnozowania komputera bo poprzednia była z powyłamywanymi ząbkami to mi powiedział za tą wtyczkę 150 PLN , podobno trudno ją zdobyć a nowa kosztuje 1000 zł

6. Aha twierdzi że zalał za 100 zł auto a kontrolka zawsze była na rezerwie dolałem 5l i na 2 dzien juz nie było twierdzi ze wyjezdził inny ziomek z tego zakładu twierdzi ze przejechali nią 10 km/ czy mam złe odczucie czy może oni chcą mnie zrobić hmm...

I tyle na razie plus to iż czekam na naprawę i auto stoi już 2 miesiąc u niego, czy to może mieć wpływ na negocjację ceny??? bo wydaje mi się że przez jego " to dość nietypowe autko" on chce się jak najwięcej nauczyć??? a tu już 2 miesiąc czekam na moją niunie i końca nie widać.

Jeśli macie jakieś doświadczenie Panowie to proszę o pomoc w oszacowaniu kosztów tych operacji, będę niezmiernie wdzięczny wam za chwilę uwagi i pomoc.

Pozdrawiam wszystkich kochających Włoskie auta.
    Za wymianę skrzyni to myślę że tyle samo co za wymianę sprzęgła w sumie robota praktycznie ta sama , w Lublinie 250 -300 zł , koszt wtyczki jeśli to chodzi o gniazdo OBD to można kupić już za 25 zł.Zmień mechanika.

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

zmień mechanika bo nie dość że wozi się Twoim samochodem to jeszcze wymyśla
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

Jeżeli założył Ci świece to zapytaj jakie, raczej nie platynowe (ok. 450 zł za komplet) skoro chce Ci włożyć zamiennik przepływki. Przy wymianie przepływomierza bądz pewny że jest do wymiany i jeśli już to wsadz orginalny, nie wydasz pieniędzy na darmo.

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Question Help

W końcu mechanior krzyknął cenę za naprawę Alfy a krzyknął coś koło 2700 PLNów z Vat. nie wiem czy to nie za dużo jak na dwa i pół miesiąca czekania na naprawę, właściwie on tylko wymieniał selespeeda skrzynie programował no i przepływkę wymienił i świece, jakieś złącze,czy to aby nie za dużo chciałem się was poradzić bo mam wrażenie że koleś mnie chce naciągnąć na kasę , wcześniej nic nie mówił a teraz taka suma.
    Ostatnio podobno jakiegoś kolesia zatrudnił do fleszowania kompa? no ale obroty nie spadły ,on twierdzi ze po zmianie wariatora zmiennych faz rozrządu i pasków rozrządu wszystko będzie ok. Nie chce być nabity w butelke dlatego prosze was o pomoc na co powinienem szczególnie zwrócić uwagę i co sprawdzić przy odbiorze auta, i czy powinienem się targować odnośnie tej ceny >?

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie

no to nieźle cie chce zrobić, jeśli ci włożył przepływomierz nie oryginalny powiedz mu że może sobie go wsadzić chyba że masz przyjść za miesiąc z reklamacją i będziesz żądać wymiany na oryginał w ramach reklamacji co do wymiany skrzyni to nie więcej jak 500zł i dobrze było przy okazji sprzęgło zmienić według mnie to chce cie na szaro zrobić w ASO byś chyba tyle samo zapłacił za dużo dużo za dużo ok 1500zł to jest bym się zgodził za 2700 zł to pomalują ci całe auto i ile się przy tym narobią

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

2700 @#$%#@#$$ go i to nieźle

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Arrow Panowie pomocy

Przepływomierz nie oryginalny jakiś tam ,(czy to czymś grozi?)ale mówił że nie made in China.On twierdzi że falujące obroty zlikwiduje zmiana rozrządu i wariatora, czy to prawda bo koleś wydaje się że nic nie zrobił od ostatniego razu a chce kasę wziąć , to co ja mam mu powiedzieć żeby się wypchał i ze nie zapłacę? jak on mi za same świece, przepływomierz ,i zmianę wtyczki krzyczy 1200 zł no i robocizną nie wiem ile to się dzisiaj cenią ci mechanicy ale to szokuje ze razem z wat wychodzi 2700 czy zmiana skrzyni selespeed jest taka tragicznie droga czy on upadł na łeb?

ViP Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    AR 156 1.8 TS 1999 MB 124 3.0 24V

Domyślnie

zanim zapłacisz zażądaj od niego kosztorysu naprawy i wrzuć go tu na forum. będzie nam łatwiej ocenić co on policzył.

jak na moje to woła co najmniej 1500 za dużo
    Moja eks:
    Alfa Romeo 156 1,8 TS CF2 1999

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie

falujące obroty to przypadłość alfy zmiana wariatora i rozrządu nic nie da powiedz mu że może sobie teorią naprawiać VW zły przepływomierz będzie skutkował złą pracą silnika może być słaby dużo palić i można wymieniać i to szkoda kasy bo i tak kupił oryginał potem to jest pewne nie raz na forum przerabiane, co do ceny powiedz mu żeby sobie zabrał te świece i ten przepływomierz i zapłać mu za wymianę skrzyni a z tym pojedz do kogo innego lub jedz do innego mechanika i niech ci to wyceni i pojedz do tamtego weź kluczyki dokumenty a potem zapłać 1500zł bo tyle ta robota jest warta i tyle myślę że 1500zł to i tak za dużo