Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Temat: Lift przodu i tyłu 156 - jak to najlepiej zrobić?

Maximm
    Gość

Domyślnie Lift przodu i tyłu 156 - jak to najlepiej zrobić?

Witam.
    Należę niestety do tej grupy ludzi lubiących przeróbki, którzy zaczynają to robić ale niestety bez głowy...
    Mój problem polega na tym, że ekstremalnie przerobiłem silnik ( wymiana z 1,8TS na 2,5 V6, przerobione doloty, wałek, tłoki, filtry, wydech ze strumienicą no i chip tuning). Efekty były znakomite ale następstwa fatalne - nie wytrzymało zawieszenie i wylądowałem w polu po wcześniejszym pełnym piruecie i urwaniu przedniego i tylnego zderzaka.

Teraz moje maleństwo jest w warsztacie i przerabiam zawieszenia ale przy okazji chcę ( a w zasadzie muszę ) zrobić przód i tył. No i zastanawiam się nad liftową wersją ale nie za bardzo wiem, czy to ma sens i jak się do tego zabrać...

Będę wdzięczy za pomoc...)

Pozdr. Maximm

Użytkownik Pirat drogowy Avatar prodigyboy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    była 156 2.4 JTD z przesiadką na X5 , obecnie 156 1.9 SW

Domyślnie

Jeśli o mnie chodzi to napewno bym tego nie zrobił .
    Jak chcesz po fl to kup sobie taką włąśnie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Jeżeli masz duuuużo kaski to można przerabiać wszystko tylko nie wiem czy to ma sens. Zależy też ile i jakie zmiany chcesz przeprowadzić. O ile z tyłu kosmicznych różnic nie ma - klapa bagażnika delikatnie się różni i światła do tego zderzak o tyle z przodu już trochę sprawa się komplikuje - poczynając od maski, przez gril, zderzak, światła, atrapy, wloty powietrza, halogeny.
    Części są dostępne ale do najtańszych nie należą do tego potrzeba jakiegoś dobrego blacharza i mechanika.
    Jak będziesz miał blache powiedzmy po "FL" a środek przed "FL" przy sprzedaży będą komplikacje a co a jak a skąd... Jak masz taką fazke na zmiany to i zaraz zaczniesz robić środek a to już się nie kalkuluje. Taka jest moja opinia i sugestie oczywiście Ty jesteś właścicielm i to zależy od Ciebie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Maximm Zobacz post
    Witam.
    Należę niestety do tej grupy ludzi lubiących przeróbki, którzy zaczynają to robić ale niestety bez głowy...
    Mój problem polega na tym, że ekstremalnie przerobiłem silnik ( wymiana z 1,8TS na 2,5 V6, przerobione doloty, wałek, tłoki, filtry, wydech ze strumienicą no i chip tuning). Efekty były znakomite ale następstwa fatalne - nie wytrzymało zawieszenie i wylądowałem w polu po wcześniejszym pełnym piruecie i urwaniu przedniego i tylnego zderzaka.

Teraz moje maleństwo jest w warsztacie i przerabiam zawieszenia ale przy okazji chcę ( a w zasadzie muszę ) zrobić przód i tył. No i zastanawiam się nad liftową wersją ale nie za bardzo wiem, czy to ma sens i jak się do tego zabrać...

Będę wdzięczy za pomoc...)

Pozdr. Maximm
    Nie ma sensu. Uzbieraj na 156 po lifcie a zobaczysz, że różnice zewnętrzne nie są najważniejsze.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Jeżeli przy tym uszkodziłeś:
    - oba przednie reflektory,
    - zderzak przedni,
    - oba przednie błotniki,
    - maskę
    - grill

oraz

- tylny zderzak

to możesz szukać używanych części wersji fl, bo te wymienione przeze mnie są konieczne do liftingu. W przeciwnym razie szkoda kasy pakować w to auto, bo kiedyś obudzisz się z chęcią sprzedaży i świadomością, że weźmiesz za nią 1/3 tego co w nią wpakowałeś...

Do tego dochodzi jeszcze klapa bagażnika, ale konieczności jej wymiany nie ma.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KamilP
    Mieszka w
    LPU
    Auto
    Alfa Romeo 1.9JTD 2002r

Domyślnie

Chyba że dobrze sprzedaż elementy które są w dobrym stanie i pozostaną po wymianie. Wtedy może nawet uda Ci się wyjść na 0, ale jak już pisali wcześniej - stracisz przy odsprzedaży. Ale skoro i tak już dużo włożyłeś kasy przy tych wszystkich modyfikacjach to wątpię abyś szybko chciał ją zamienić na wersje po FL.
    Alfa Romeo 156 1.9JTD, 2002r, blu cosmo:-)
    Moje portfolio

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Przed liftowa jest o niebo ładniejsza.To pierwsze.Drugie to taka "modyfikacja"praktycznie dyskfalifikuje takie auto do sprzedaży.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Przed liftowa jest o niebo ładniejsza.To pierwsze.Drugie to taka "modyfikacja"praktycznie dyskfalifikuje takie auto do sprzedaży.
    Ah te gusta i guściki ..

Robi zdjęcia przed, robi zdjecia w trakcie i przy odsprzedaży ma dowody.. Jak dużo części uszkodził to robił był lifting od razu bo fura nabierze jeszcze lepszych kształtów! Niemniej, wyjdzie to sporo..

Starscream
    Gość

Domyślnie

wiecie, piszecie, że się nie opłaca i td i tp, mi też tak pisaliście a jednak zrobiłem swoje auto. Swoją drogą zastanawiam się jak można zrobić tak ambitnego swapa z 1.8 na 2.5 i zostawić seryjne zawieszenie od 1.8 ( bo tak z tekstu zrozumiałem) Nie chcę nikogo osądzać, ale trochę bajerem mi podjeżdża, bo nie wierzę w to, że ktoś kto ma łeb do swapa, takiego bubla by strzelił... Czyżbyś aż tak bez głowy podszedł do tematu??

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Wg mnie jeśli masz kasę, to przerabiaj. Zabawy co nie miara a i efekt super tymbardziej gdy samemu się to zrobi. Gdy przerobisz przód i tył to pozniej bedziesz się zastanawial czy wnętrze też. A jesli wnętrza nie zrobisz, to i co z tego... Grunt, że z zewnątrz bedzie elegancko. I rób fotki, żeby później kupujący uwierzył że jesteś maniakiem alfy i dla zabawy to zrobiłeś. Fotki: przed, w trakcie i po.
    Pozdrawiam.