Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: ASO, wymiana i sprzęgło...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie ASO, wymiana i sprzęgło...

Panowie jako, że nie dawno zakupiłem Bellę po FL dziś w ASO (tylko tam się jako tako orientuja w Alfach w moim mieście) wymieniłem rozrząd + olej + filtry + demontaż haka - całość robocizny wyniosła 400 PLN z tym, że moje części. Ale mechanik stwierdził, że cześci to takiej sobie jakości - bo nie kupione 2 razy drożej w ASO.

Ponadto, stweirdzili, że niebawem moge się szykować na wymianę sprzęgła - ok 2000 zł Pytam dlaczego??? po czym wnosi??? Mówi, że ciężko chodzi i prawdopodobnie jest na wykończeniu. Rzeczywiście sprzgło dość ciężko chodzi ale jako, że nie jeździłem nigdy JTD myślałem, że tak ma być
    Jak rozpoznać jak padnie sprzęgło???, jakie są skutki??? to moze być za tydzień miesiąc czy rok??? Co robić jak radzicie???

Sprawa druga czy w wersjach po FL też były montowane klocki z czujnikami zużycia???

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    wspomnienia po AR GT

Domyślnie

znając to ASO to sprzęgło 1000zł a drugi 1000zł robocizna
    2 lata temu kupiłem u nich kpl. sprzęgło 900zł za robociznę krzyknęli 900zł podziękowałem, w servisie Fiata zrobili mi to za 400zł i to w czasie o połowe krótszym niż w ASO

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

gdy sprzegło chodzi cięzko i łapie na górze jest do wymiany, ale na pewno nie za tyle co piszesz. Spróbuj znaleźć tańszego i dobrego mechaniora a sprzegło kup u kolegi akuki na allegro o wiele taniej niż w ASO

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Przede wszystkim, to zerknij czy masz pod pedałem sprzęgła sprężynkę. Pełni ona 2 funkcje: utrzymuje pedał sprzęgła "w górze", oraz ułatwia jego "dociskanie".

Na forum wyczytałem, że sprężynka pęka sobie i wypada co ok 100tkm. Moja padła przy 90-ciu-paru:
    http://www.cuoresportivo.pl/_mm/stuff/sprezynka/

Cytat Napisał SEBEK Zobacz post
    Sprawa druga czy w wersjach po FL też były montowane klocki z czujnikami zużycia???
    U mnie czujnik jest przy lewym-przednim kole. Ustrojstwo jest delikatne z racji tego, że kabelek (izolacja) staje się z czasem twarda. Mój po zakupie był przerwany. Zrobili mi to (byle jak) w ASO, bo jak ostatnio zmieniałem tarcze to tym razem urwany był przy kostce. Zrobiłem, bo nie mógłbym spać po nocach, ale szczerze - to nie ma sensu zawracać sobie tym głowy, znaczy - przy zakupie klocków nie sugeruj się tym, czy mają kabelki, czy nie.

Zaciski są od ATE więc jak będziesz kiedyś szukał klocków to weź klocki tej firmy pod uwagę - to pewnie to samo co idzie w oryginalnych pudełkach, a 2x taniej niż w ASO.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Cytat Napisał agentzo Zobacz post
    znając to ASO to sprzęgło 1000zł a drugi 1000zł robocizna
    2 lata temu kupiłem u nich kpl. sprzęgło 900zł za robociznę krzyknęli 900zł podziękowałem, w servisie Fiata zrobili mi to za 400zł i to w czasie o połowe krótszym niż w ASO
    Nom ja robilem w ASO FIATA w Ełku - nom i miało być 300 a wyszło 400 a Ty w jakim serwisie Fiata???

Użytkownik Pirat drogowy Avatar derebere
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD '99 105KM

Domyślnie

glupie pyt. ta sprezynka jest w kazdym czy tylko po FL? nie mam problemow ze sprzeglem ale z ciekawosci zerkne czy mam czy nie mam ...
    pozdrawiam

alfa-lover
    Gość

Domyślnie

Panowie jako, że nie dawno zakupiłem Bellę po FL dziś w ASO (tylko tam się jako tako orientuja w Alfach w moim mieście) wymieniłem rozrząd + olej + filtry + demontaż haka - całość robocizny wyniosła 400 PLN z tym, że moje części. Ale mechanik stwierdził, że cześci to takiej sobie jakości - bo nie kupione 2 razy drożej w ASO.
    Nie koniecznie 2x drożej. Zazwyczaj mechanicy wybierają najtańsze częsci z Intercarsu. A wystarczy np. doliczyć 5-10% i ma się części renomowanej i pewnej firmy. Ja wzdrygam się od kupowania najtańszego zamiennika. Jeśli już zamiennik to przynajmniej średnia półka. Mechaników trzeba też sprawdzać, bo mówią że wymienili pasek za 150 zł a wrzucają najtańszy za 110 zł.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 166 3.2

Domyślnie

szkoda ze nie jestes ze ślaska u nas za wymiane biorą 300zł w italauto. za sprzegło zapłacisz ok 600-650 zł zagadaj z kolegą amigas . JA jak kupiłem Swoja belle to sprzegło ciezko chodziło i łapało u góry przejechałem juz 15 kkm i dalej smiga ale jest juz coraz gorzej wiec kupiłem komplet sprzegło i dmuwasówka . Polecam też zastanowic się nad dwumasą niech mechanik oceni jej stan zeby sie nie okazało ze za 2 miesiace bedziesz musiał znowu skrzynie zrzucac i płacic 2 raz .

Użytkownik Ogier Avatar tomaszko79
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 10v 150KM Distinctive - X.2002 r.

Domyślnie

a może mechanik powiedział że 2000 zł bo zdaje sobie z tego sprawę że w JTD przy powiedzmy jakimś tam znacznym przebiegu wraz ze sprzęgłem wymienia się dwumas??
    i wtedy by się zgadzało te 2000 zł (sprzęgło 600 + 1100 dwumas + 300 robota)
    ja przynajmniej jak będę wymieniam kiedyś tam (mam nadzieje że nie za szybko :-) ) to napewno razem z dwumasem

pozdro
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 10v 150KM rocznik X.2002 - NERO

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Ponadto, stweirdzili, że niebawem moge się szykować na wymianę sprzęgła - ok 2000 zł Pytam dlaczego??? po czym wnosi??? Mówi, że ciężko chodzi i prawdopodobnie jest na wykończeniu. Rzeczywiście sprzgło dość ciężko chodzi ale jako, że nie jeździłem nigdy JTD myślałem, że tak ma być
    Jak rozpoznać jak padnie sprzęgło???, jakie są skutki??? to moze być za tydzień miesiąc czy rok??? Co robić jak radzicie???

Ze skromnego co prawda mojego doświadczenia sprzęgła w TSach chodzą lżej niż w JTD i V6 więc zależy do czego ten mechanik porównywał. Najlepiej jakbyś miał możliwość porównania z podobnym modelem. No ale nawet w razie konieczności wymiany, to trochę taniej to powinno wyjść niż 2000, w Vce w nienajtańszym serwisie choć nie ASO, ponad połowę mniej zapłaciłem za sprzęgło z robocizną. Zrobiło się lżej, ale do delikatności sprzęgła TSa wiele brakuje. A do tego coś popisuje czasem nie wiem gdzie - przu pedale czy dalej ... Spężynkę mam. Sprzęgło Valeo.
    Więc porównaj z innym egz i może skonsultuj w innym serwisie (może przy okazji jakiegoś wyjazdu jak nie chcesz specjalnie).

A ja mam jeszcze pytanie o hak, który demontowałeś - masz może gdzieś zdjęcia tyłu swojej Alfy z zamontowanym hakiem i ze zdemontowanym samym zaczepem ?