Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Klocki i tarcze - dylemat

mojax
    Gość

Domyślnie Klocki i tarcze - dylemat

Witam kolegów!
    Wiem, że z tym pytaniem może już ktoś wystąpił, ale niestety się powtórzę, zamierzam kupić tarcze i klocki na przód oraz tył i biorę pod uwagę:
    1. EBC Turbo Growe , klocki Red i Green Stuff.
    2. ATE - cały komplet.
    3. Brembo i Textar.
    Nie wiem jak się spisują tarcze ATE, czy ktoś ma jakieś doświadczenia i porównania? Podobnie sprawa ma się z EBC, słyszałem że głośno piszczą przy hamowaniu ale są lepsze i skuteczne niż serynje - ponoć też dopiero po ich rozgrzaniu. Co do Brembo i Textara 0 doświadczeń - coś takiego po prostu polecił mi mechanik i mówił że spisuje się w innych autach.
    Mój samochód to AR 156 2.5 V6 24V.
    Bardzo proszę o podpowiedzi i doświadczenia, będę wdzięczny za każdego posta, jeżeli ktoś ma jakiś inny udany zestaw klocków i tarcz
    Pozdrawiam !

Konik
    Gość

Domyślnie

Ale masz ładne felgi!!! Jaki to rozmiar?

Temat tarcz i klocków - poczytaj. http://www.forum.alfaholicy.org/topi...cki-vt3716.htm

Ja się zacząłem zastanawiać nad lucas/trw. Do Twojego nie polecam - za duża moc. Czy ktoś ma doświadczenia z tym osprzętem. Może chociaż na tył co? Nie mogę również nigdzie w necie znaleźć w sklepach wysyłkowych? W poprzednim aucie jak się mocno nagrzały to troszkę popiskiwały ale były żyletki aż dziw. Pozza tym nie korodowały i się nie gieły.
    A może Mikoda? A może Magneti Marelli? 500zł to max co mogę wydac na dwie osie. Więcej nie mam bo czeka mnie wymiana wariator+rozrząd+olej. I wiele wiele innych kosztów.

Piotr
    Gość

Domyślnie

Ja mam w ibizie tarcze EBC Turbo Groove i klocki EBC Green Stuff, przejechałem na nich dopiero 900km, ale już teraz mogę śmiało powiedziec że taki zestaw w lekkim aucie z dobrymi oponami (w moim przypadku Toyo Proxes R888) potrafi stawiac auto dęba podczas hamowania. Jeśli chodzi o hamulce to pole do manewru jest ogromne. Kolega ma w Fiacie Coupe 2.0 16V tarcze Brembo maxx+klocki EBC Green i też zachwala hamowanie. Inny kolega miał w Astrze GSI tarcze ATE Power Disc + zielone klocki EBC, hamowanie było super. Największy wpływ na drogę hamowania mają klocki i opony, tarcze muszą wytrzymywac wysokie temperatury.

Moim zdaniem w przypadku Alfy 156 2.5v6 warto spróbowac tarcz EBC Turbo Groove i czerwonych klocków EBC

mojax
    Gość

Domyślnie

Witam ponownie!
    Moje koła to 17" 225/45 Cieszę się że Ci się podobają.
    Co do klocków i tarcz to jestem bardzo ciekawy czy w Twoim przypadku Piotrze sprawdzają się opinie że szczególnie tarcze EBC są głośne przy hamowaniu i piszczą.
    Bedę wdzięczny za odpowiedź.
    Pozatym u mnie problem polega na tym że mam założone klocki Redstuff na przód I Greenstuff na tył, niestety na zwykłe, niefirmowe i tanie tarcze które musiałem kupić kiedyś z powodu braku kasy. Samochód na tym komplecie hamuje bardzo źle i nierówno, kompletna porażka, przy ok 160 trzeba długo czekać aż zaczną łapać, kiedys na fabrycznym komplecie tak nie było, aż czułem że żołądek leci do przodu Teraz tak nie mam, hamowanie jest dziwnie miękkie i niepewne. Pozatym zauważyłem bardzo dużo rowków na tarczach świadczących o tym że nie zużywają się one równo i właściwie, tarcze powinny się lśnić jak płyta kompaktowa , może przez to że klocki są za twarde? Sam nie wiem, zauważyłem również że tarcze są jakby przypalone (wiecie co mam na myśli) prawdopodobnie klocki są za mocne to tych tarcz. Dlatego zastanawiam się czy EBC to dobry pomysł, może i tak ale w całkowitym komplecie, tzn klocki i tarcze.
    Dziękuję za odpowiedzi i proszę o sugestie.
    Pozdrawiam !
    Rafał

Konik
    Gość

Domyślnie

A podaj jaki producent jest tych tarcz których nie polecasz aby przestrzec innych użytkowników naszych autek przed zakupem. Bo jeśli są porowkowane, przypalone i pewnie dużo nie brakuje żaby zaczeły bić to pewnie od "Pana Kazia" z warsztatu pochodzą. Twoja rada uchronii innych przed bądź co bądź shit'em.
    Pozdrawiam.

PS. A jak się jeździ na 17' z niskim profilem? Ja mam 15' i standard oponki a i tak jest twardo. Nie dokucza Ci zawieszenie? To tak na przyszłość.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6

Domyślnie

witam
    mam kombinację brembo i textar. z przodu brembo max a z tyłu zwykle bo maxow nie ma. nie jest to niewiadomo jakie cudo , ale jest zdecydowanie lepsze od fabrycznych zestawow Alfy. nie piszczą , nie zużywają się nadmiernie , nie krzywią się a eksploatuję je dość intansywnie . zrobiłem już ponad 30 tys. i jeszcze posłużą. mogę spokojnie polecić

pozdrawiam

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Do dużych obciążeń polecam tarcze TAROX i do nich Red Stuff.
    Pozdrawiam.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

lechu
    Gość

Domyślnie

Witam, ja używałem do mojego poprzedniego samochodu - BMW 525, klocków i tarcz firmy ATE i byłem bardzo zadowolony. Nie piszczały i nie paliły się nawet w sytuacji kiedy hamowałem od 150 do 0. Zrobiły 60 tys głównie po mieście. Firma ta z resztą robi klocki i tarcze na pierwszy montaż dla Mercedesa. Mogę je polecić z czystym sumieniem.
    Pozdrawiam.

Piotr
    Gość

Domyślnie

Przepraszam, że tak późno odpisuję ale niestety wcześniej nie znalazłem czasu na to aby odwiedzic to forum.

Hamulce może nie piszczą (jeśli samochód stał na deszczu trzy dni nieodpalany to przez pierwsze 2km potrafią rzeczywiśie piszczec, ale w takich warunkach to chyba normalna kolej rzeczy) co przy mocnym hamowaniu wydają taki dziwny dźwięk, cięzko to opisac. Prawdopodobnie jest to wina tarcz, a nie samych klocków, kolega w Astrze GSI na zestawie ATE Power Disc + zielone EBC miał to samo. Wszystkie nacinane, nawiercane tarcze są pewnie głośne.
    U mnie hamulec jest bardzo twardy, musiałem do niego przywyknąc. Na seryjnych hamulcach ATE hamowanie było bardzo miekkie i płynne, na zestawie EBC dużo łatwiej jest zablokwac koła - trzeba naprawdę ostrożnie hamowac.

Myślę, że jeśli teraz przy gładkich tarczach czerwone klocki nie sprawdzają się zupełnie to podobna sytuacja może byc przy tarczach EBC Turbo Groove. Z tego co piszesz wynika, że zastosowałeś ewidentnie za mocny klocek do za słabej tarczy, ale mimo to przynajmniej pierwsze hamowanie powinno byc dobre.

Możesz popytac w sklepach o tarcze Brembo Oro, wiele osób twierdzi, że są to najlepsza tarcza dostępne na rynku, wręcz pancerna. Wbrew pozorom taka tarcze nie jest bardzo droga (tańsza od Tar-oxów), do mojej ibizy tarcza o średnicy 280mm kosztuje niecałe 500zł (EBC Turbo Groove 380zł, Brembo Maxx 350zł, Tar-Ox G88 prawie 600zł). Największy problem sprawi napewno dobór odpowiedniego klocka. Jeżeli EBC się nie sprawdza to może warto poszukac czegoś w asortymencie Ferrodo lub Mintex ?

mick
    Gość

Domyślnie

jakiś czas temu zapaliła sie kontrolka klocków - pomyślałem kończą sie. 8(((
    ale jak szybko sie zapaliła tak szybko zgasła, doszedłem więc do wniosku że to chyba jakieś zamieszanie w elektryce, przecież nie tak dawno sprawdzałem i było jakieś 8 mm.
    wczoraj zapaliła się znowu i to mnie już lekko wku...ło. :>>>
    dzisiaj dobrałem sie do hamulców i aż mnie zmroziło. :shock: