Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Problem stary jak świat... temperatura

kosior
    Gość

Domyślnie Problem stary jak świat... temperatura

witam, swoją belle posiadam od około półtora miesiąca.(156JTD sw, 1,9 115KM) Mam problem z temperaturą,a mianowicie wskaźnik pokazuje 100-110 a czasami nawet 120 stopni. W zależności jak i gdzie jade. poza miastem przy prędkościach 80-110/h temp jest w granicach 70stopni C, jak jestem w mieście wiadomo światła, korki- temp szybko rośnie do 90 po czym dochodzi czasami nawet do 120. po wyjechaniu poza miasto wskaźnik tem pokazuje w granichach 85-90.

Byłem u mechanika który podłączył auto do komputera, który pokazywał temp około 90-92 stopnie (w tym samym czsie wskaźnik w samochodzie pokazywał róźnie od 80 do 110 stopni.) Mechanik mówi, że termostat niby jest w porządku, chłodnica niby też i teraz pytanie co zrobić? jechać do autoryzowanego serwisu? wiem że wahania temperatury w alfach są "normą" ale chyba nie aż tak duże.

aha jako nowy użytkownik alfy chciałem zapytać się o wentylator, który nawet po krótkiej jeździe, do sklepu 0,5km po wyłączeniu samochodu , pracuje i wyłancza sie po około 5 sekundach. Czy to jest normalne, że tak pracuje przy włączonej klimie?

Bardzo prosiłbym o pomoc, może ktoś miał podobne problemy? Wiem, że podobnych tematów było mase ale prosiłbym o pomoc.

Nazir80
    Gość

Domyślnie

Ja Ci raczej nie pomoge ale moge powiedziec ,ze mam dokladnie to samo! Mieszkam w Londynie i czesto stoje w korkach wtegy temperatura skacze nawet do 100 C. Ale w chwili kiedy wyskakuje na trase spada do 80 C. Sam nie wiem o co chodzi...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Jak na mój gust to wszystko masz o.k. - poszukaj tui na forum wszystko to było już opisane
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

kosior
    Gość

Domyślnie

sam już nie wiem przekopałem praktycznie całe forum i większość ma problemy z "niedogrzanym silnikiem" czyli wskaźnik pokazuje niską temperaturę... u mnie jest odwrotnie..

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomas1907
    Mieszka w
    Ornontowice
    Auto
    BMW 320d, Giulietta

Domyślnie

Jeżeli chodzi o wentylator to napewno masz teraz włączoną klimatyzacje wtedy zawsze chodzi wentylator i pracuje właśnie jakies 4 sekundy po zgaszeniu samochodu, a jesli chodzi o temp. to jak mówisz ze po podłączeniu do kompa wskazywało 90-92 stopnie a twój wskaźnik pokazywał 80-100 to odpowiedz nasuwa sie sama i już kilka razy była opisywana te wskaźniki poprostu przekłamuja

kosior
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomas1907 Zobacz post
    Jeżeli chodzi o wentylator to napewno masz teraz włączoną klimatyzacje wtedy zawsze chodzi wentylator i pracuje właśnie jakies 4 sekundy po zgaszeniu samochodu, a jesli chodzi o temp. to jak mówisz ze po podłączeniu do kompa wskazywało 90-92 stopnie a twój wskaźnik pokazywał 80-100 to odpowiedz nasuwa sie sama i już kilka razy była opisywana te wskaźniki poprostu przekłamuja
    tomas1907 Twoj tez tak przeklamuje? bo większość mówi że licznik przeklamuje a nikt nie pisze czy jeżdżą z "taka temperaturą" na wskaźniku... większość coś prubowałą z tym robić i nie wiem czy jest szansa na poprawe tego stanu i coś starać się zrobić. Jak już wcześniej pisałem jest to mój nowy samochód i nei chciałbym go ...zajechać, zagotować itp...

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomas1907
    Mieszka w
    Ornontowice
    Auto
    BMW 320d, Giulietta

Domyślnie

Przekłamuje i to bardzo myślałem że to termostat ale okazuje sie ze ten działa sprawnie a wskaźnik pokazuje u mnie niska temperaturę koło 70 jak załączę klime to znowu dochodzi do 110 i po przeczytaniu chyba wszystkich poztów na tym forum wiem juz co nieco.
    Temperatura ma rosnac bo chłodnica grzeje sie od działajacej sprężarki klimy a o termostatach i ich prawidłowych temperaturach otwarcia to juz cały elaborat tu był.