Siema zdejmował może ktoś boczek z drzwi AR147 za niedługo mnie to czeka bo będę wymieniał ogranicznik drzwi i niestety nie wiem gdzie są ukryte śruby mocujące, może ktoś coś podpowie lub ma zdjęcia! Pozdro !
Siema zdejmował może ktoś boczek z drzwi AR147 za niedługo mnie to czeka bo będę wymieniał ogranicznik drzwi i niestety nie wiem gdzie są ukryte śruby mocujące, może ktoś coś podpowie lub ma zdjęcia! Pozdro !
Krzysiek
Alfa Romeo 156
2.4 20V JTD 175 km
Witam
Musisz pozbyć się śrub od dołu boczku drzwi, śruby trzymającej lampkę w narożniku. Następnie podważyć pod klamką wewnętrzną zaślepkę i wykręcić śrubę. Kolejna śruba ukryta jest pod zaślepką uchwytu drzwi wewnątrz (tego gumowanego łuku) Panel sterowania szybą wyciągasz od strony słupka lekko podważając śrubokrętem (masz tam blaszkę- zatrzask która się podda)teraz możesz już zdemontować całkowicie uchwyt do trzymania drzwi - usunięcie panelu przycisku szyby pozwala na dostęp do kolejnej śruby uchwytu. Osłonę trójkątną narożnika szybu wyciągasz z wyczuciem - osadzona jest na wcisk na metalowych zatrzaskach. Boczek zdejmujesz delikatnie podciągając go ku górze by nie uszkodzić (nie odkleić) uszczelki szyby która jest jego integralną częścią- podnieś go lekko a potem pociągnij ku sobie. ODCIĄGAJ GO OD DRZWI Z WYCZUCIEM JEST TAM BODAJŻE 5 kołków o choinkowej strukturze, jeśli nie użyjesz brutalnej siły będziesz mógł je z powodzeniem ponownie wykorzystać. That's all folks.
Ok fajnie dzięki za rysunki a nie orientujesz się może czy jak wykręcę głośnik to dam rade wymienić ogranicznik w drzwiach?
Krzysiek
Alfa Romeo 156
2.4 20V JTD 175 km
Powinno dać radę - ogranicznik odkręca się od zewnątrz drzwi, a założyć go przez otwór głośnika rzeczywiście będzie chyba najwygodniej.
Mam pytanko czy aby zdemontować klamki zewnętrze przednie trzeba demontować boczek? Widzę, ze jedna śruba jest widoczna od boku i nie wiem czy druga strona jest na jakimś zatrzasku czy przykręcona od wewnątrz?
Ostatnio edytowane przez Pływak ; 31-07-2010 o 19:38
Z tego co się orientuję trzeba, dodatkowo ich późniejszy montaż jest niewygodny i łatwo uszkodzić lakier- OSTROŻNIE
Przednia cześć klamki jest od wewnetrzej strony drzwi zamocowana nakrętką,wiec niestety demontaż boczków jest niezbędny (sam dostęp do tego miejsca nawet po zdjęciu boczków jest dosyć niewygodny).W boczku od strony kierowcy należy dodatkowo odkręcić śrubke która trzyma sterowanie elektrycznych szyb/lusterek.