[145] Kostka z zestawem przełączników

• Autor wątku Autor wątku as
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

as

Nowy
Auto
AR 145 / 1994 1,4 BOXER
Poszukując dziś przyczyny kolejnego problemu natchnąłem się na kostkę przełączników o bliżej nieznanym przeznaczeniu. Niestety lektura WORKSHOP MANUAL nie przyniosła oczekiwanych rezultatów. Nie wiem, może za słabo szukałem, ale do rzeczy. Czy ktoś z Was jest w stanie odpowiedzieć mi na pytanie do czego służy potrójna kostka z zestawem przełączników? Czy nieodpowiednie położenie suwaka może mieć wpływ na pracę silnika? W jakiej pozycji powinien znajdować się żółty suwak? Strzałka nakazuje niejako przemieszczenie suwaka w prawo, jednak czerwona pokrywka kostki po jej zamontowaniu wymusza (z uwagi na budowę wewnętrzną) przesunięcie żółtego suwaka w kierunku przeciwnym do strzałki :/

Mam dokładnie taką samą kostkę, i nie mam pojęcia do czego służy ;p Ale chyba nie ma znaczenie ustawienie czy w prawo czy w lewo. U siebie nie zauważyłem zmian w pracy silnika.

Panowie te "żółte coś" to zabezpieczenie kostki przed wypadnięciem przesuwasz ja tak jak idzie strzałka i możesz ja rozłączyć. ;) I oto rozwiałem wielka tajemnice której nawet WM nie znał

To jeszcze jedna pozostała tajemnica. Do czego służy ta kostka? Bo z tego co się orientuję nie każdy ją ma.

Panowie te "żółte coś" to zabezpieczenie kostki przed wypadnięciem przesuwasz ja tak jak idzie strzałka i możesz ja rozłączyć. ;) I oto rozwiałem wielka tajemnice której nawet WM nie znał

Dzięki za informacje Kolego - to wiem już coś więcej. Żółty suwak służy jedynie do zabezpieczania przewodów wchodzących do kostki przed wypadnięciem, zaś nakładana czerwona pokrywka wymusza właśnie takie położenie suwaka tj. przeciwne do zwrotu strzałki. Rozumiem, że samo przemieszczenie suwaka z elektrycznego punktu widzenia niczego nie zmienia, jednak zastanawiam się co by było, gdyby w skutek niewłaściwego zaryglowania lub uszkodzenia zabezpieczenia jeden z przewodów się wysunął lub nie zwierał w sposób ciągły? Rozumiem, że wszystkie te 3 przewody są ze sobą połączone.

Dlaczego pytam o to wszystko? Majstrowałem wczoraj trochę przy tej kostce i po powrocie do kabiny okazało się, że mam zresetowany zegar i radio a akumulatora nie odłączałem :/

Ostatnia edycja:
A może to kostka od jakiegoś awaryjnego wyłącznika prądów skoro po tej operacji zresetował Ci się zegar i radio?

Dowiedziałem się już chyba wszystkiego o tajemniczej kostce - wielkie dzięki Kolego PACZEK.GSM za wszelkie udzielone w temacie informacje ;)

Zastanawia mnie jeszcze jedno, otóż niedaleko omawianej kostki (na godzinie pierwszej) znajduje się czarna pokrywka, pod którą umieszczony jest przekaźnik. Do tej pory przekonany byłem, że jest to przekaźnik pompy paliwa, jednak zagłębiając się ostatnio w lekturze WORKSHOP MANUAL, po kolorach przewodów doszedłem do wniosku, że to przekaźnik odpowiedzialny za kontrolę wtrysku (ang. injection control relay). Jeśli tak - gdzie w takim razie znajduje się przekaźnik pompy paliwa?

Amortyzatory
Powrót