Witam serdecznie
obecnie jeżdżę alfa romeo 156 2.0 TS z 1998r szykuję się na zakup Alfy Romeo 2.4 JTD 175 KM z 2004 roku w wersji Kombi może czasem nawet o rok ,dwa ,lata młodsza,
Mam pytanie do użytkowników tych silników , jak się one sprawują na co najbardziej zwrócić uwagę przy zakupie dieselka a w szczególności tej Alfy ,gdyż nigdy nie miałem diesla.jeździłem parę razy może ze 4 razy dieslem ale nigdy nie Alfa dlatego proszę o porady.jaki przebieg te silniczki wytrzymują co najbardziej się w nich zużywa i po jakim przebiegu.Co od razu po zakupie wymieniacie w swoim dieselku ( wszystkie płyny ,filtry ,oleje to rzecz oczywista a co poza tym?).jak wygląda w nich przyspieszenie np. podczas wyprzedzania, czy są kłopoty podczas odpalania zimą, jak wygląda spalanie , ogrzewanie zimą i chłodzenie latem czy daję radę czy może jest słabe?
Najważniejsze moje pytanko zawsze na sprawdzenie i usuwanie błędów komputerkiem jechałem do zaprzyjaźnionego serwisu Boscha.Otóż ,że po samochód wybieram się do Niemiec, nie wykluczam tez Włoch jeśli nie znajdę odpowiedniego egzemplarza w Niemczech. Chciałbym wziąć ze sobą komputer i sprawdzić na miejscu cały samochód. Teraz moje pytanie jaki program polecacie ( AlfaDiag czy jakiś inny) sciągnąłem kody błędów z tej stronki
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...dy_bledow.html
czy te kody błędów są takie same w każdym programie ? i gdzie mógłbym znaleźć taki program najlepiej w języku polskim może być wersja demo jeśli da radę nią wszystko sprawdzić , również ABS oraz AIRBAG jaki do tego potrzebuję kabelek.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi , każda uwaga będzie cenna.proszę pisać o wszystkim i czy wszystkie alfy maja ocynkowana karoserie czy może od któregoś roku od tego odstąpiono
Teraz pytanko w sprawie zakupu części od allegrowicza TaniFiat czy faktycznie są dobrej jakości i czy są trwałe bo ceny ma naprawę super ,czy są może jakieś części których lepiej nie kupować u tego allegrowicza?
pozdrawiam serdecznie