Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: AR 146 Boxer 1,6 r95

Misiek1227
    Gość

Domyślnie AR 146 Boxer 1,6 r95

Witam

Jest to mój pierwszy temat na tej stronie więc proszę o wyrozumiałość.

Przymierzam się do kupna mojego pierwszego auta i mój budżet to 4500 zł.

Zainteresowała mnie dokładniej ta alfa:

http://otomoto.pl/alfa-romeo-146-boxer-C13819728.html i moje pytanie brzmi:

czy jest mozżiwe żeby za tą cene można było kupić dobrą alfe ;>?

jak dzwoniłem do gościa to zapewniał,że ma kilka rzeczy powymienianych na nowe, jest pierwszy właścicielem w Polsce ( auto dostał od rodziny z Włoch).

Za kilka dni jade obejżeć tą alfe , ale co sądzicie o niej;>? może doradźcie na co głównie zwrócilibyście uwage przy niej ;>?

Pozdrawiam

co s

thing
    Gość

Domyślnie

skontaktuj się z kolegą matton, zastanawia się czy swoją sprzedac

http://www.forum.alfaholicy.org/uzytkownik/6963.html

Misiek1227
    Gość

Domyślnie

napisałem już do niego

ale co sądzisz/sądzicie o tym ogłoszeniu,które wstawiłem ;>?

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Nie zdziw się jak całe auto będzie do malowania. Alfa z początku produkcji ze słynnym lakierem Alfa Rosso 130 b/b. Przygotuj się na zaróżowienia całych elementów nadwozia, choć nie jest to regułą, oraz odchodzący bezbarwny, to akurat widać na zdjęciach.
    Połączenie boxera z podtlenkiem LPG ma szerokie grono przeciwników, choć są na forum również osoby zadowolone z tego wynalazku.
    Nic wiecej na tych marnej jakości zdjęciach nie widać, poza lakierowanymi lusterkami, progami i wątpliwej urody naklejkami na nadwoziu i wewnątrz.

Misiek1227
    Gość

Domyślnie

orientujesz się może czy za ok 1 000 zł dałoby się auto wymalować :>?

np u jakiegoś znajomego lakiernika.

Użytkownik Rowerzysta Avatar fafa
    Mieszka w
    Knurów/Mysłowice
    Auto
    RWD & FWD & Q4

Domyślnie

IMO - mowy nie ma.
    Przyglądałem się ostatnio kilku 'robotom' lakierników, najczęściej polecanych, gdzie ludzie malowali 'dla siebie' a nie na sprzedaż i ogólna konkluzja - fuszera! A były to zlecenia na zdecydowanie więcej niż 1.000 pln. Sądzę że sam kosztmateriałów będzie przewyższał założone 1 kpln.

IMO, do tej pory nikt się nie zajął malowaniem tego konkretnego egz. bo to ekonomicznie nieopłacalne- podwoisz wartość samochodu (nie do odzyskania przy sprzedaży) a i tak jest bardzo duża szansa na to że wszystko 'wylezie' po najbliższej zimie.

Masz więc wybór - jeśli mechanika (głównie dotyczy to silnika boxer, skrzyni biegów) + osprzęt elektryczny jest ok, to estetyką nie warto się zbytnio martwić (IMO). Zaniedbany silnik/skrzynia + do tego np. zużyty zawias powinny skutecznie odstarszać amatorów starszych 145/146... Ale to tylko moje zdanie -ex posiadacza posiadanej od wyjazdu z ASO 146 TS.
    33 1.7IE 8v Mirto Verde; 75 1.8 ie Rosso Alfa; 159 SW JTDm Q4 Nero Carbonio Met. & Poltrona Frau inside
    Ypsilon 0.9 TA BiColore Platinum
    było: 147 Selespeed, 146 1.6 TS

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

widze ze temat troszke stary ale padlo cos o mnie wiec jesli moge to doradze.
    swojej alfy nie sprzedaje - niestety mimo wielu prob sprzedaży nie udalo sie.
    Ludzie boja sie alfy - sam mimo ze naprawde wymienilem w swojej belli sporo - mialem problem sprzedac.
    ludzie nie rozumieja tego ze skoro auto jest musze przyznac sam = tak jak moje poobdzierane troche do tego z luszczacym sie lakierem wymagajace pielegnacji - to ze musi byc tak samo pod maska - u mnie male saczenie sie jakiejs mazi pod maska odstraszalo skutecznie - mimo ze auto z realnym przebiegiem 115 tys km po remoncie silnika, z nowym zawieszeniem po wymianie skrzyni sprzegla do tego z nowymi hamulcami itd kosztujace naprawde malo bo chcialem 3500zl wedlug potencjalnych kupcow bylo - szmelcem.
    Co moge doradzic - jesli dalej szukasz auta po prosatu pojedz ogladnij przejedz sie i posluchaj.
    patrzac po sobie - auto w tej cenie mechanicznie sprawne - kupic naprawde mozna.
    fakt - wyszly u mnie lekkie usterki obecnie - ale wszystko w kosztach +/- 100 zl robocizny.
    dlatego szukaj - sam wiem po sobie ze bylem w stanie oddac komus auto za ktore zaplacilem 3500 zl - dokladnie za tyle samo.
    ale auto wyremontowane na tip top.

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    widze ze temat troszke stary ale padlo cos o mnie wiec jesli moge to doradze.
    swojej alfy nie sprzedaje - niestety mimo wielu prob sprzedaży nie udalo sie.
    Ludzie boja sie alfy - sam mimo ze naprawde wymienilem w swojej belli sporo - mialem problem sprzedac.
    ludzie nie rozumieja tego ze skoro auto jest musze przyznac sam = tak jak moje poobdzierane troche do tego z luszczacym sie lakierem wymagajace pielegnacji - to ze musi byc tak samo pod maska - u mnie male saczenie sie jakiejs mazi pod maska odstraszalo skutecznie - mimo ze auto z realnym przebiegiem 115 tys km po remoncie silnika, z nowym zawieszeniem po wymianie skrzyni sprzegla do tego z nowymi hamulcami itd kosztujace naprawde malo bo chcialem 3500zl wedlug potencjalnych kupcow bylo - szmelcem.
    Co moge doradzic - jesli dalej szukasz auta po prosatu pojedz ogladnij przejedz sie i posluchaj.
    patrzac po sobie - auto w tej cenie mechanicznie sprawne - kupic naprawde mozna.
    fakt - wyszly u mnie lekkie usterki obecnie - ale wszystko w kosztach +/- 100 zl robocizny.
    dlatego szukaj - sam wiem po sobie ze bylem w stanie oddac komus auto za ktore zaplacilem 3500 zl - dokladnie za tyle samo.
    ale auto wyremontowane na tip top.
    Niestety pierwsze co rzuca się w oczy to wygląd zewnętrzny i to on w większości decyduje o zakupie auta mimo że technicznie może być idealnie. Z pewnością ja miałbym również spory problem ze sprzedażą swojego auta z tego samego powodu.

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

dlatego zrobilem prosta rzecz- zostawiam alfe bedzie jako 3 autko w rodzinie - sprzedaje mondeo i szukam jakiegos klekota ... no chhyba ze mnie cos strzeli i wezme od znajomego gtv ... co prawda po zmianie sillnika na 1.8 z tempry - dla chetnego moge dac namiary cena cos kolo 7 tys