Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Tylnie szyby strasznie trzeszczą:/

grzlab
    Gość

Domyślnie Tylnie szyby strasznie trzeszczą:/

Witam
    Mam taki problem przy otwieraniu tylnich szyb, mianowicie gdy kręcę korbką strasznie trzeszczą i ciężko w miarę chodzą. Ma ktoś pomysł jak temu zaradzić??
    Bo przyznam trochę wstyd mi tak przewozić kogoś i gdy chce otworzyć to hałas niesamowity, że niektórzy dają sobie spokój od razu i proszą o podkręcenie klimatyzacji hehe...

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał grzlab Zobacz post
    Witam
    Mam taki problem przy otwieraniu tylnich szyb, mianowicie gdy kręcę korbką strasznie trzeszczą i ciężko w miarę chodzą. Ma ktoś pomysł jak temu zaradzić??
    Bo przyznam trochę wstyd mi tak przewozić kogoś i gdy chce otworzyć to hałas niesamowity, że niektórzy dają sobie spokój od razu i proszą o podkręcenie klimatyzacji hehe...
    Jedyny zabieg, który pomoże, to zdjecie boczków drzwi i nasmarowanie prowadnic, po których jeździ szyba. Dodatkowo radzę posmarować linki. Używać tylko smaru, grafitowy wskazany, żadne WD40 i inne wynalazki, bo te wypłuczą wszystko i nic nie zostanie.

grzlab
    Gość

Domyślnie

Posiadam smar miedziany może być zamiennikiem grafitowego? A w ogóle jeżeli nasmaruję prowadnice nie ubrudzą się szyby przy otwieraniu?

Mieszka w
    Racibórz
    Auto

Domyślnie

Posiadam smar miedziany może być zamiennikiem grafitowego? A w ogóle jeżeli nasmaruję prowadnice nie ubrudzą się szyby przy otwieraniu?
    może byc ten smar, posmaruj prowadnica tam gdzie te 2 linki "idą" gdy spuszczasz lub podnosisz szybę, ewentualnie same linki

grzlab
    Gość

Domyślnie

Ok zobaczymy jak mi to wyjdzie bo mam coś takiego w sprayu co powoduje, że popryskany przedmiot staje się jakby gładszy, myślałem, żeby tym spróbować...

Mieszka w
    Racibórz
    Auto

Domyślnie

Ok zobaczymy jak mi to wyjdzie bo mam coś takiego w sprayu co powoduje, że popryskany przedmiot staje się jakby gładszy, myślałem, żeby tym spróbować...
    mam nadzieję, że to nie WD40

grzlab
    Gość

Domyślnie

nie preparat się zwie jakoś Formula 1. Używają go u mnie w zakładzie do takiej maszyny co się bodajże przegrzewa, i elementy pewne wycierają. Ponoć tworzy właśnie taką gładką powłokę. Przetestuje to powiem czy się opłaca.

grzlab
    Gość

Domyślnie

Dziś próbowałem nasmarować prowadnice, ale nie udało mi się nawet do niej dostać. Mianowicie odczepiając tapicerkę, odklejając tą piankę niestety widać blachę która wygląda jakby scalona z całymi drzwiami. Są tam co prawda śruby, ale chyba do elementów stabilizujących szybę. Nie widać nigdzie, gdzie by się ta blacha rozłączała od drzwi. Tak więc jak ktoś już przeprowadzał zabieg zdejmowania tej blachy (o ile idzie?!) lub ma inny sposób na nasmarowanie tej prowadnicy będę wdzięczny za zapoznanie mnie z nim

Użytkownik Alfa i Omega Avatar rolek
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    była 156 SW 2.4 JTD powered by cinsoft.pl

Domyślnie

Jak dobrze pamiętam to silniczek jest przykręcony trzema śrubami a prowadnica jest przykręcona na dwie śruby, o dołu masz jeszcze taką blachę wzmacniającą. opuszczasz lekko szybe, odkręcasz to wszystko i wyciągasz zawleczkę z szyby (która spina prowadnice z szybą) i wyciągasz silniczek.

grzlab
    Gość

Domyślnie

A jak mam z tyłu szyby nie automatyk to też jest silniczek?? wydaje mi się, że nie... Ale mogę się mylić